https://yliteippaus.fi/

Auto josta odotit enemmän...

M

MMV

Vieras
Tuli mieleeni threadista "Näillä olen ajellut". Oletko ajanut autolla, josta olet odottanut todella paljon ja pettynyt totuuteen? Pääsin koeajamaan radalla (Kemora) Nissan Skyline GT-R R34:sta muistaakseni vuonna 2003 tai 2004. Tuolloin oli todella kova hype tästä autosta mm. erään netissäkin aktiivisesti vaikuttaneen henkilön vasemmalta ajettavan R34:n takia.

Pari kierrosta tuli testattua varovaisesti ja opeteltua vaihtamaan vasurilla. Tämän jälkeen omistajan luvalla annoin palaa sen minkä varmuusmarginaalilla uskalsin. Ensimmäinen järkytys oli todella hankala aliohjaus ja apexiin oli vaikea osua. Toinen on keulan paha rullaus vaikka autossa oli jäykähkö säädettävä alusta, tämä johtunee järkyttävän painavasta kutosmotista. Jos keulaa olisi jäykentänyt tai lisännyt paksumman vakaajan, olisi todennäköisesti aliohjautuminen lisääntynyt. Kolmantena oli moottorin käytös, turbopotku oli todella hankalasti hallittavissa ja mutkassa ei uskaltanut avata kaasua, kun tulos olisi ollut hallitsematon pidon menetys. Lopun touhusta teki sitten kiehuvat jarrut.

Odotin Aasian ja Australian ratasarjoja hallinneelta autolta aivan jotain muuta. Pettymys oli suuri ja auto oli hidas kaikkialla muualla paitsi suoralla. Olen ajanut meidän endurance saloon Mi16 Pösöllä lähes kaksi sekuntia nopeamman ajan Kemoralla.
 
En ole mitään superautoja tai ratarasseja päässyt testaamaan, mutta ihan “normaaleista” käyttöautoista muutamat ovat osoittautuneet pettymyksiksi.

Suurin varmasti oli nyt viime vapun tienoilla parin päivän vuokra-autona toiminut uudenkarhea Volvo V70. Olihan se kaikin puolin ihan OK, sekavaa mittaristoa, lattanoita istuimia ja kojelaudan nappuloiden sijoittelua lukuunottamatta. Mutta kun tämän auton hintalapussa lukee melkein 45k€, jätti V70 siihen suhteutettuna hyvinkin laimean, tavanomaisen ja vanhanaikaisenkin fiiliksen. Varsinkin kun esim. joku 10-15 tonnia halvempi Ford Mondeo tai Mazda6 tuntuisi jo paljon viihtyisämmältä, jännittävämmältä ja nykyaikaisemmalta autolta.

Samaten pari vuotta aikaisemmin ajettu V50 jätti negatiivisen fiiliksen. Ihan kelpo ajettava, mutta hintaansa nähden ahdas ja meluisa koppero. Kun muistaa senkin että mulle tilojen käyttö tulee vasta aika lopussa ominaisuuksien toivelistalla.

Joudun myös kokonaisuutena nimeämään kaikki ajamani Volkswagenit pettymyksiksi, nyt viimeksi Golf Mk7 jokunen viikko sitten. Ihan OK ajaa, mutta sisäpuolelta tappavan tylsiä, niukanlaisesti varusteluja hintaan nähden, vähän meluisia ja kovanpuoleisia jousitukseltaan. Pettymys –tai ehkä pikemminkin yllätys- oli siinäkin mielessä suuri, koska VW:t tuntuvat olevan tämän maan automedialle vähän kuin ruisleipä tai Mannerheim: kaiken arvostelun yläpuolella.