https://tummennuskalvot.fi/

Ahvenanmaa

E

Esox

Vieras
Reilun viikon päästä olisi tiedossa viikon mökkiloma perheen kanssa Ahvenanmaalla. Mitkä olisivat hyviä koko perheen kohteita? Lapset ovat 6 ja 8 - vuotiaat. Luonto kiinnostaa koko perhettä, joten ne kohteet ainakin kiinnostavat. Maarianhamina? Ravintolat? Nyt vinkit kehiin!
 
T

TeBsu

Vieras
Tämä ketju enemmän kun tarpeekseen monena vuonna on tuo ahvenanmaa pitäny kiertää, mutta aina se on haaveeksi jäänyt. Kai täällä nyt jotkut on käyny?  :)
 

Sande

Grand Legend
Liittynyt
22.12.2013
5 vuotta käyty joka alkukesä kalalla. Varokaa homeisia lautamökkejä! Niitä Ahvenanmaalla riittää ja homeen haju ei lähde vaatteista pesemälläkään...
 
N

nokivasara

Vieras
Tuossa yksi siisti uudenkarhea huvila: http://www.svinostugby.com/lodging/villa-deluxe/
.. jossa tuli majailtua perheen kanssa viime kesänä.
Ei mitenkään keskeinen sijainti, mutta Ahvenanmaa on niin pieni, että joka paikkaan sukkuloi autolla nopeasti. Pienenä puutteena oli, että vaikka meren rannassa, niin ainakaan viime kesänä eivät olleet vielä saaneet laituria rantaan bygattua.
 

Sande

Grand Legend
Liittynyt
22.12.2013
Ahvenanmaalla laiturin rakentaminen ei monin paikoin ole ihan helppoa kun rannat ovat pitkälle tosi matalia. Pitkien laiturien lisäksi tarvitaan monesti myös ruoppausta avuksi. Tänä vuonna tilanne oli vielä poikkeuksellisen hankala kun vesi oli lähes metrin verran normaalia alempana, pitkään jatkuneiden pohjoistuulien johdosta.
 
E

Esox

Vieras
Olen aiemmin käynyt Ahvenanmaalla kiipeilyharrastuksen tiimoilla ja silloin nuo lautamökitkin ovat tulleet tutuksi...
Niillä reissuilla ei kuitenkaan majoituksella tai muilla aktiviteeteilla ole ollut niin tarkkaa.

Nyt on ihan kunnon mökki Tjudöstä ja tosiaan perheen kanssa liikutaan, joten sen suuntaiset vinkit erityisesti kepaisivat.
- Hyviä ravintoloita Maarianhaminassa?
- Mistä löytyisi kartta noista kalastuslupa-alueista? Todennäköisesti mökin lähistölle pääsee soutuveneellä, muualla pitää kahlailla rantoja.
- Onko joku käynyt täällä: http://www.granbergs.ax/Suomeksi/viltsafari.html
 

Totenkopf

Klassikkoainesta
Liittynyt
28.12.2013
80-luvulla vuokrasin useasti Ahvenanmaalta mökkejä mm.Bomarsundista, Saltvikistä, Getasta, Långnäsista ja Kumlingesta. Parhaat mökit olivat niitä, mitkä sijaitsivat mahdollisimman kaukana Mariehamnista. Kesällä nimittäin siellä on sellainen turistien joukko liikkeellä, ja mölinä sen mukaista.
Saari on unelmapaikka kalastajille, ja muutenkin luonnosta pitäville. Aktiviteetteja löytyy joka lähtöön.

Ainoa hyvä, (joillekkin huono puoli)on se, että toinen kotimainen täytyisi osata. Silloin asiat hoituvat todella hyvin. Englantia eivät juurikaan suostu puhumaan, ainakaan vanhempi väki.
 

Sande

Grand Legend
Liittynyt
22.12.2013
Ruotsin kielestä on hyötyä, mutta kyllä englanniksi on onnistuttu pääsääntöisesti kommunikoimaan. Maarianhaminan Alkossa kassa neiti puhui jopa sujuvaa suomea...
 

batman14

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
22.12.2013
Ravintolana Nautical maarianhaminassa! Suosittelen vaikka ei se mikään halpa ole. ÅSS on venekerhon ravintola joka on todella suosittu, mutta mielestäni nautical on paljon laadukkaampi. Hyvä palvelu rauhallinen paikka sekä aina ollut todella hyviä ruokia!
 

Karvis

Hallitusjäsen
Liittynyt
18.12.2013
Totenkopf sanoi:
Ainoa hyvä, (joillekkin huono puoli)on se, että toinen kotimainen täytyisi osata. Silloin asiat hoituvat todella hyvin. Englantia eivät juurikaan suostu puhumaan, ainakaan vanhempi väki.

Tässä on syy miksi Ahvenanmaa on minulla edelleenkin käymätön paikka, ihmiset on niin olevinaan ettei edes Suomea suostuta puhumaan vaikka ollaan Suomessa. Enemmistö Ahvenanmaalaisista on kuitenkin opiskellut Suomea koulussa ja iso osa sitä kyllä osaa ainakin välttävästi.
 
N

nokivasara

Vieras
Sande sanoi:
Ruotsin kielestä on hyötyä, mutta kyllä englanniksi on onnistuttu pääsääntöisesti kommunikoimaan. Maarianhaminan Alkossa kassa neiti puhui jopa sujuvaa suomea...
Samoin muissa kaupoissa puhuivat suomeakin tarvittaessa.. osa englantia. Itse yritin sönkkäillä ruotsia ihan harrastusmielessä. Tällä kielivalikoimalla koko meidän poppoo sai kommunikoinnit hoidettua :)
 

Totenkopf

Klassikkoainesta
Liittynyt
28.12.2013
Lievennetään nyt hiukan minun tuota aamuista kommenttiani.
Siis, tuo mitä kirjoitin, niin sehän päti silloin 80-luvulla. Silloin olivat tavat hiukan erilaiset.
Nämä nykyiset sukupolvet varmasti puhuvat sielläkin englantia hyvinkin mielellään. Minähän kirjoitinkin meistä vanhemmista jääristä ;D

Silloin aikoinaan kun siellä tuli pyörittyä, niin tapasin ainoastaan yhden, joka puhui suomea välttävästi. Hänkin oli mantereelta sinne muuttanut.
Sitä en tiedä, eivätkö he sitten halunneet, vai olivatko he epävarmoja suomen kielen osaamisestaan, mutta ruotsilla sitä piti asiansa hoitaa, jos halusi tulla ymmärretyksi.
 

-P-

Grand Legend
Liittynyt
22.12.2013
Ahvenanmaalla ei ole kouluissa Suomen kielen opiskelu pakollista, joten on ihan hyvin mahdollista ettei sitä edes osata. Ja vaikka olisivatkin opiskelleet niin ei se kovin vahvoissa kantimissa heillä välttämättä ole kun ei sitä käytännössä siellä koskaan tarvi käyttää. Ei siinä mitään "olevinaan olemisesta" ole kysymys. Yhtä epävarmoja ovat suomen kielen kanssa kuin me ruotsin kielen kanssa.
Meillä on töissä yksi johtaja joka on Ahvenanmaalta kotoisin ja Helsingissä asunut jo vuosikausia. Ei hän osaa suomea käytännössä ollenkaan vaan kaikki puhuvat hänen kanssaan englantia jotka ei ruotsia osaa. Ei tuossa kellään ole ollut mitään ongelmaa.
 

Penguin

Grand Legend
Liittynyt
25.12.2013
Joskus vuosia tai vuosikymmeniä sitten ei Ahvenanmaalla pahemmin Suomea osattu. Vuosi sitten keväällä kävin siellä viimeksi viikonloppureissulla ja hyvin pärjäsin Suomen kielellä. Jossain "syrjemmässä" tuli jotenkin automaattisesti yritettyä sönkätä jotain ruotsiksi, mutta vastaus tulikin suomeksi. En minä sitä ettei siellä edelleen olisi umpiruotsinkielisiä, mutta yllätys oli suuri, kuinka hyvin suomella pärjäsi siellä.
 

clima

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
22.12.2013
Esox: Kastelholman linna kannattaa katsastaa, Maarianhaminassa ainakin itä- ja länsisatamat: länsisatamassa mm. museolaiva Pommern ja itäsataman vieressä yksi Suomen parhaista minigolfradoista (seikkailugolf).
Veneellä tulee joka kesä Maarianhaminassa vierailtua, vasta viime kesänä tuli bongattua tuo seikkailugolf, tämän kesän reissussa mennään varmasti sinnekin.
 

-P-

Grand Legend
Liittynyt
22.12.2013
^Joo, etenkin tuo Länsistaman alue on mukavannäköistä aluetta. Melkein kuin olis ulkomailla :)
 
E

Esox

Vieras
Reissu tuli käytyä ja kyllä Ahvenanmaa vaa on ihan hieno paikka. Mökki meillä oli noin 30 km päässä Maarianhaminasta ja se oli tosi hyvä rantasaunoineen ja syrjäisen sijantinsa takia. Uimarantaa ei siinä oikein läpsille ollut, mutta aikisille kyllä. Kalaakin tuli ihan laiturilta heittelemällä, mm. puolikiloinen ahven ja paljon pienempiä. Kalaruokaa syötiinkin parina päivänä.

Villieläinsafari (http://www.granbergs.ax/Suomeksi/viltsafari.html) tuli katsottua, oli lapåsille tosi mieleinen. Safarin kruunasivat pään päällä kaartelevat merikotkat, joita päästiin näkemään pitkin reissua muuallakin.
Tuon safarin naapurissa oleva Ålands fisk & jaktmuseum oli myös hieno paikka, ehdottomasti vierailun arvoinen.

Lisäksi testattiin ja hyväksi havaittiin täällä mainittu seikkailugolf ja Stallhagenin panimotuotteet.  8)
 

GTA1

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
15.1.2014
Tunti sitten palattu Maarianhaminasta kotiin ja säät suosi viimisenpäälle. Arska paistoi ja muutenkin tuuli sopivahkosti.
Tykkäsin näin ensikertalaisena kohteesta ja harmittaa että oli varattuna hotellista vain 1yö  ja V Gracelle paluumatka jo tällepäivälle. Paljon jäi näkemättä mutta pääseepähän sinne sitten uudestaan "paremmalla ajalla" Cigada;ssa oltiin yö ja hintaan nähden erittäin positiivinen paikka uima-altaineen. Ainoa miinus oli ettei ollut ilmastointia huoneistossa ja huone ilta-aurinkoon päin ja siis aivan järkyttävän lämmin nukkua.  Tuuletusluukut oli pidettävä lähes kiinni kun svedut kännäs ja mölys siinä naapurustossa. Mutta saahan sitä ihmiset juhlia ja pitää hauskaa(svedutkin);) ei siinä mitään...
Ensi kerralla sitten ajan kanssa ja autoilemaan tai fillaroimaan vähän podemmällekkin.
Nyt auto tuli lautan mukana mutta ajelut jäi perillä vähiin. Eipä tullut koko reissulla toista 3Gt;tä vastaan ;)