AutoStadium.fi

Elämää => Luonto ja mökkeily => Aiheen aloitti: Quality - 10.09.2014 17:50

Otsikko: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Quality - 10.09.2014 17:50
Satokausi lienee parhaimmillaan. Mustikkasato on korjattu, mikäli sitä oli, mutta juuri nyt ovat puolukat kypsiä ja odottavat pomijoitaan.

Sienikausi on kuulemma myöhässä, mutta monet esittelevät saaliitaan. Itse kun en voi sieniä syödä, en myöskään niitä kerää.

Puolukoita kävin viime sunnuntaiaamuna etsimässä, mutta laihoin tuloksin. Mustikoita ei saatu tänä vuonna lainkaan. Vuoden tähänastinen marjasato rajoittuu tarhalta poimittuihin puutarhamansikoihin, joita on jo ehditty pakkasesta käyttääkin.

Kuuluuko sienestys ja marjastus sinun harrastuksiisi?
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Eskoop - 10.09.2014 18:04
10 sankkoa mustikoita ja 2 sankkoa hillaa kerätty tänä kesänä. Mustikoita saa kyllä vieläkin, voi poimia puolukat samalla mukaan.

Kyllä mulle ilmaiset marjat kelpaa, saa raitista ilmaa ja rauhaa omille ajatuksille metässä. Ja kyllä niistä loihdittavat herkutkin maistuu. :)
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: MMV - 10.09.2014 18:09
Pidän kovasti sienistä(kin), mutta oma sienituntemus lähentelee nollaa. Näin ollen suhtaudun jokaiseen sieneen tappavana. Olisiko ehdottaa hyvää sienikirjaa todelliselle noobille? Voisi käydä tyttären kanssa sienestämässä.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Jeppe - 10.09.2014 18:11
Noin 30l mustikoita saatiin kerättyä useamman tunnin etsimisen tuloksena. Karpaloita ehkä vielä käydään noukkimassa lokakuun puolella pari kolme litaraa. Herukoita ei olla enää kerätty, kun sen verran mitä tuoreena syödään ja käytetään.

Sieniä ei ole osunut näkyville metsässä käydesssä vielä tänä vuonna, mutta jos vähän myöhemmin kuitenkin.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Eskoop - 10.09.2014 18:15
Sienistä kanttarelli on ainut mitä poimitaan, ei meilläkään tuntemus riitä mutta tuo on helposti tunnistettava ja kokattava.

Vielä ollaan todistettavasti hengissä. ;D
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: MMV - 10.09.2014 18:18
Kantarellin minäkin tunnistan, mutta niiden löytäminen on vaikeaa. Tässäkin voi syytä katsoa vain peilistä.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: -P- - 10.09.2014 18:27
Eikös se mene niin että opettele tunnistamaan kaikki myrkylliset sienet ja keräät vain niitä sieniä jotka tunnet ::)
Joo mua ei saa kirveelläkään marjoja poimimaan. Pikkupoikana muutaman kerran  pakotettiin ja se riitti mulle. En marjoista kyllä välitäkään, paitsi mansikoista ja niitähän saa kaupasta. Sieniä ei meillä syöty saatikka poimittu koskaan lapsuudessani ja sieniä poimimassa en ole käynyt koskaan. Poronruokaa, saatetaan jossain sanoa, sienistä ;)
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Pekka T - 10.09.2014 18:37

Sieniä inhoan yli kaiken, punaisen kärpässienen tunnen, on muuten tosi kaunis, ja kanttarelleista en muuta tiedä kun sen että vältän kolhimasta vanteita niihin.  :)

Nuorena tuli jonkin verran marjastettua, nykyjään ei viitsi eikä selkäkään kestäisi sitä kyyristelyä.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: -P- - 10.09.2014 18:40

..... kanttarelleista en muuta tiedä kun sen että vältän kolhimasta vanteita niihin.  :)
:D :D
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Markku J - 10.09.2014 20:42
Marjojen ja sienien keruu on minulla vähentynyt radikaalisti nuoruusvuosista. Sienituntemukseni oli joskus 30 v sitten aika hyvä, kun mummoni koulutti minut aikanaan, mutta nyt uskallan poimia vain kymmenkunta lajiketta.

Kermainen sienikastike on varsin maukas lisuke ruokapöydässä.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: JWM - 10.09.2014 20:55
Kermainen sienikastike on varsin maukas lisuke ruokapöydässä.
Tästä tulikin mieleen että täytyypä huomenna hakea kanttarelleja ja possua, ja tehdä niistä vapaapäivän ateria.  :)
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Pekka P - 10.09.2014 21:03
Sieniä inhoan yli kaiken

Tähän ei ole mitään lisättävää.  :o  :o  :o
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Tikka - 10.09.2014 21:40
Hyvähän noita marjoja ja sieniä olisi kerätä, kun sellaisia kuitenkin kasvaa ja on terveellistä ja rahallisestikin jonkin arvoista. Siitäkään huolimatta marjastus ei kiinnosta, koska en oikein jaksa olla paikallani/kyyköttää niin kauaa kuin marjastuksessa pitäisi olla. Viime vuonna en tainnut käydä sienessä kertaakaan, mutta yleensä olen käynyt. Tosin ei sekään juuri innosta, mutta siinä ei sentään tarvitse olla paikallaan, se tiheässä metsikössä kulkeminen kuitenkin ärsyttää.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: That 70s dude - 11.09.2014 09:22
Tykkään marjoista, tykkään sienistä (kastikkeena), tykkään metsissä ja ylipäätään luonnossa samoilusta, mutta minkäänlainen poimiminen ei nappaa yhtään. Eläkeläisvanhempani keräävät metsistä kaikkea mahdollista ja kuskaavat sitten pyytämättä meidän pakastimeen isot lastit herkkuja. Vähän hävettää tämä kuvio, mutta kertaakaan ei olla sanottu ei kiitos.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Jysky - 11.09.2014 10:20
Marjat on niin liian pieniä mulle kyykisteltäväksi. Olemmekin sitten useana vuonna ostanut torilta maahanmuuttajilta mustikat- halunnut samalla tukea heidän yritteliäisyyttään.
Tänä vuonna touhu vaan vaikutti jo niin järjestäytyneelle- tuli tunne et naiset kerää ja myy marjat ja päällikköukot kerää rahat. Tammelantorilla tais kaikkien myyjien pöydät olla saman klaanin hallussa.

Sieniä voisin kerätä, mutta ei vaan saa aikaseks mennä mettään korin kans- harmittaa saamattomuus. Vaimo tuota harrastaa jonkunverran jos ollaan metsän vieressä vaunuilemassa. Suppilovahveroissa on kyl sit melke isompi homma siivotessa kun kerättäsessä.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: RTWteam - 11.09.2014 14:45
En harrasta. Metsässä tulee ryvettyä tuon geokätköilyn merkeissä ja monta hyvää marjapaikkaa tullut huomattua. Muutamia marjoja napsin suuhun ja siinä se. Marjat käydään ostamassa torilta tai anoppilan väki keräilee marjoja innoisaan ja toisinaan lahjoittavat niitä meille.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: V - 11.09.2014 14:51
Minulla piti sankko mustikkaa kerätä, mutta niin se vaan jäi.. Ei oo oikein lempipuuhaa se.. Mut mustikkaa kyllä tarvis. Muut marjat saa jäähä minun puolesta mettään.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Eskoop - 15.09.2014 21:38
Päivän saalis 2 litraa kanttarelleja ja 2 sankollista karvarouskuja. Eiköhän näillä sienillä talvi pärjätä!

Oli niin paljo nuita rouskuja, että piti tutkia oisko syötävä.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Quality - 05.10.2014 09:33
Kävin karpalosuolla. Tyypillinen jääkauden jälkeensä jättämä lounas - koillinen soraharju, jonka toisella puolella järvi, toisella suo, jonka keskellä lampi. Pääosin rämettä, vähän nevaa siinä lampea lähellä. Kituliaat männynkäkkänät, vuosikymmeniä ellei -satoja samalla paikalla kököttäneet, kasvua ei nimeksikään.

Yöllä oli ollut pakkasta, sammal oli vieläkin kohmeessa. Ei upottanut saapasta niin kovin, oli helpompi liikkua. Rämeen jälkeen, kun puuton alue alkoi, piti oikein siristää, onko siellä mättään päällä jotain. Vasta kumarrus paljasti: siellä vilkkui punaisilla sammalmättäillä saman värisiä marjoja. Paikoin näytti, että tuostahan noita on helppoa kahmia astia täyteen. Mutta niin olivat yks'kannassaan ja kiinni sammalessa, että jokikinen piti nyppiä irti yksitellen. Astiaan kertyi vajaassa tunnissa tuskin litraakaan. Ei päässyt palkoille, mutta rahassahan näitä ei kannata laskea.

Noinhan se on elämässä muutenkin. Harvoin pääsee hyvää kahmimaan vaivatta, vaan yleensä ideat, saavutukset, kokemukset ovat yksittäin, siellä täällä, ja niiden eteen pitää nähdä vaivaa. Vasta silloin ne nousevat arvoonsa ja tuottavat tyydytystä.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Totenkopf - 05.10.2014 10:12
Tänään olisi jälleen tarkoitus lähteä karpalosuolle.
Viikko sitten jo emännän kanssa käytiin, mutta saaliina oli vain 3 marjaa. Yleensä siltä suolta löytyy hyvin marjoja, mutta ei tänä vuonna.

Tänään olisi tarkoitus lähteä yhdelle uudelle suolle katsomaan olisiko siellä mitään tarjolla. Suo on niin pahassa paikassa, että sinne ei pääse autolla kovin lähelle, joten siellä voisi jotain löytyäkkin.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Totenkopf - 08.10.2014 17:01
Tänään jälleen karpalojahdissa Orivedellä. Reilun tunnin tarpominen suolla, ja karpaloita vajaa kourallinen. Huono saalis "kahteen pekkaan". Nyt täytyy sitten laittaa kaikki toivo ensi viikon Lieksan reissun varaan. Toivottavasti sieltä löytyy hiukan enemmän.

Olihan tämän päiväinen retki kyllä muuten mukava. Oli ainakin maistuvat voileivät, ja kahvit mukana. Lisäksi löysimme kalasääsken pesän, joka tosin luonnollisesti oli jo tyhjä.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: GTA1 - 31.07.2015 19:00
Kai tämän tänne voi kirjoittaa. :o sienessä ku sienessä ei kai se muuta ole?
Vaimoke tuli just himaan ja sano että tule xxxx kattomaan etupihalle...Hän haki kiikarit parvekkeelta ja sano että orava on kaatanut ison tatin ja syö sitä tuossa etupihalla. No ei muuta kun kiikaroimaan ja en kyllä ollut aiemmin moista nähnyt :o. Mutta kai se yleistä sitten on mutta minä en ollut siitä tietoinen saatikka nähnyt ennen.
Toivottavasti osaa valita hyviä syötäviä sieniä ettei ala näkee mitään hallusinaatioita ;D.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: aquarius - 31.07.2015 19:12
Ei ole tänä vuonna tarvinnut lähteä omaa pihaa kauemmas sienestämään sillä olemme keränneet n. 10x10m alueelta nyt neljä kertaa kantarelleja yhteensä n.2.5kg. Viime vuosina noita on tullut ehkä viidesosa siitä, mitä nyt. Jotain hyötyä tästä sateisesta kesästä siis on kuitenkin.  ::)
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: pyllerö - 31.07.2015 19:18
Melkoiset määrät thaimaalaisia? marjanpoimijoita savo-karjala-kymenlaakso -alueella bongaillut nyt tällä viikolla. Pakettiautoilla tai ha + peräkärryllä liikenteessä. Muuten en välttämättä heitä huomaisi mutta pirun hiljaa ajavat maantiellä.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Quality - 23.08.2015 21:39
On erinomainen marjavuosi. Mustikoita, mansikoita, vadelmia, viinimarjoja, sekä luonnon- että viljeltyjä lajeja.

Itse olen ehtinyt poimimaan (tosin itähämäläismurteissa puhutaan noukkimisesta) puutarhamansikoita, mustikoita, vattuja ja viinimarjoja. Puolukka ja karpalo odottavat vielä, mutta puolukka kypsyy jo kovaa vauhtia.

Meidän mökkimaaston lähimetsät ovat niin puhtaaksi hakattuja, että on vaikea löytää runsaasti mustikoita. Tänä vuonna niitä kuitenkin oli, paikka paikoin ihan mukavastikin. Vattujakin oli, mutta satuin puskiin sateisena päivänä, ja se oli vähän ankeaa. Viinimarjoja taas oli hyvin, ja niitä keräsin arviolta viisi ämpärillistä.

Sienetkin kiinnostaiivat, mutta koska en itse pysty niitä syömään, jäävät minulta metsään.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Quality - 19.09.2015 14:55
Puolukkametsässä. 1 tunti / 6 litraa (poimurilla). Eli niitä on, ja ovat juuri nyt parhaimmillaan. Aukealla paikalla oli jopa kuuma auringon porottaessa pilvettömältä taivaalta ;).
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: makuasia - 19.09.2015 14:58
Keräsin tänään noin 40 litraa puolukoita. Taimikoissa näyttää löytyvän paljon. Käytän smoothiessa näitä. 
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Quality - 19.09.2015 19:39
Toinen marjastusrupeama (2 h) tuotti vähemmän, vajaan 10 l ämpärillisen. Pitää tietää, mistä puolukoita löytyy, ettei tarvi hortoilla tyhjää.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Vaarivanhus - 19.09.2015 20:04
Vinkki:
Jos löytää todella hyvän puolukkapaikan - jonne useinkin joutuu muutaman kilometrin kävelemään - niin vanhaan kunnon "jänisreppuun" mahtuu jopa 30 litraa puolukoita muovikasseihin ämpäristä kaadettuna.Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Keke78 - 19.09.2015 20:17
Vinkki:
Jos löytää todella hyvän puolukkapaikan - jonne useinkin joutuu muutaman kilometrin kävelemään - niin vanhaan kunnon "jänisreppuun" mahtuu jopa 30 litraa puolukoita muovikasseihin ämpäristä kaadettuna.

Komia saalis. Nyt maistuis riistapäristys ja puolukkahillo..
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Vaarivanhus - 19.09.2015 20:24
^Onhan niitä jonniin verran. Perkaus on aina oma projektinsa, mutta kyllähän sekin sujuu, kun... ;)

Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Quality - 19.09.2015 20:29
Kauanko meni noita kerätessä ja montako henkeä oli mukana talkoissa?
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Pekka T - 19.09.2015 20:29

Noista Vaarin puolukka ämpäreiden koosta ei ota varmuudella selvää, muistuu mieleen yksi kottikärry juttu..
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Vaarivanhus - 19.09.2015 20:36
Kauanko meni noita kerätessä ja montako henkeä oli mukana talkoissa?
Neljään henkeen me yleensä oltiin autolla liikenteessä, josta varsinaisessa paikassa metässä suunnilleen puolitoista tuntia, kuvien vuonna 2002, joka oli hyvä vuosi.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Vaarivanhus - 19.09.2015 20:42
Noista Vaarin puolukka ämpäreiden koosta ei ota varmuudella selvää, muistuu mieleen yksi kottikärry juttu..
On siinä alimmaisessa kuvassa mittatikku mukana.  ;)
Yläkuvassa olevat ämpärit ovat kooltaan 8 litraa ja tuo takana oleva mikälie saavin näköinen, joka on myös alakuvassa, muistaakseni 25-30 litraa.
Alakuvan leveät ämpärit ovat 12 litraa.
Ja nuo ovat puolukoita, ei pottuja.  ;D

edit:
Niin, ja muistelen, että paras vuosi, kun ajeltiin marjamailta kotiin, ämpäreissä oli pultattuja puolukoita 110kg. Siitä määrästä olisi Kekellekin riittänyt käristyksen kaveriksi laittaa oikein kunnolla.  :)
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Eskoop - 19.09.2015 20:53
Minäkin saisin noin paljon kerättyä, jos keräisin vain päälle vähän puolukkaa ja täyttäisin sankon muuten sammaleella. 8)

Yks ämpäri riittänee tälle talvea kun entisiäkin syömättä. Hirvikärpäset haittaa puolukka aikaan. >:(
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Pekka T - 19.09.2015 20:56

Heinolan torilta tuli viikko sitten puolukoita ostettua, ei mennyt montakaan minuuttia siinä hommassa.  :)
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Vaarivanhus - 19.09.2015 20:59
^Se onkin vaivattomin tapa.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Quality - 19.09.2015 21:24
Heinolan torilta tuli viikko sitten puolukoita ostettua, ei mennyt montakaan minuuttia siinä hommassa.  :)

Onko kukaan muu yhtä hölmö kuin allekirj., että itse kerättyjä marjoja arvostaa enemmän? Mausta en sitten tiedä. Onhan noita joskus tullut ostettuakin.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Vaarivanhus - 19.09.2015 21:26
^Hep!
Metsässä kulkemisessa on oma viehätyksensä ja sitä ei myydä kaupassa eikä torilla.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Keke78 - 19.09.2015 21:38
Onko kukaan muu yhtä hölmö kuin allekirj., että itse kerättyjä marjoja arvostaa enemmän? Mausta en sitten tiedä. Onhan noita joskus tullut ostettuakin.

No minä ainakin.....

Kyllähän kaikessa itse kasvatetussa / poimitussa on oma lumonsa.... Omat mansikat ovat puolet makeampia kuin kaupan vastaavat.

Jos voittaisin lotosta niin ostaisin maatilkun keskeltä ei mitään ja alkaisin Ted Nugetiksi: en syö mitään mitä en ole itse poiminut tai ampunut :-)
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Petri M - 20.09.2015 07:05
Eilinen saalis 36litraa puolukkaa.
Meille se on liikaa, joten pari ämpäriä vaihdettiin mustikoihin.
Mustikkaa menee niin paljon kuin pakastimeen mahtuu.
Puuron tai rahkan kanssa mustikka maistuu.

Mustikkaa on itse kerätty 50 litraa ja nyt tuli vaihdossa 15 litraa.

Sieniä ei syödä eikä siten myöskään kerätä.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: tuRboman - 20.09.2015 07:21
Harmittaa, kun ei tänä syksynä ole juurikaan tullut marjoja poimittua. Poislukien omat pihamarjat. Vain hyvin pieniä määriä hillaa, mustikkaa ja puolukkaa. Tyrniä ei täällä rannikolla näköjään tänä syksyna ole mantereen puolella. Saaristossa on jonkinverran kun vanhemmat oli sieltä poimineet.

On mennyt metsäretket lähinnä tuon koiranpennun kanssa sählätessä. Mutta se sama vaikutus kuin marjaretkellä tulee onneksi noinkin, vaikka saalis jääkin pieneksi. Eilenkin luontopolulla koko perheellä käytiin ihmettelemässä.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: SkoNalle - 20.09.2015 19:52
Puolukkametsässä. 1 tunti / 6 litraa (poimurilla). Eli niitä on, ja ovat juuri nyt parhaimmillaan.

Mielipideasia, mut ovat parhaimmillaan vasta kun pakkanen on hiukan "puraissut" niitä  :)
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Quality - 20.09.2015 20:01
Mielipideasia, mut ovat parhaimmillaan vasta kun pakkanen on hiukan "puraissut" niitä  :)

Juu, muistan lapsuudestani, miten joskus poimittiin puolukoita vielä keväällä lumien sulettua :).
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: tuRboman - 20.09.2015 20:02
Meillä on tuossa vajaan kilsan päässä suon laidassa karpaloita odottamassa niitä ensimmäisiä pakkas aamuja!
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Quality - 20.09.2015 20:28
Meillä on tuossa vajaan kilsan päässä suon laidassa karpaloita odottamassa niitä ensimmäisiä pakkas aamuja!

Karpalo on hieno marja, ja nimenomaan pakkasen puraisemana. Meillä karpalosuo löytyy ihan tuosta mökkitontin takaa. Viime syksynä sain niitä jonkin verran, mutta onhan se hidas kerättävä, eikä siinä voi käyttää edes poimuria. Vai onko joku kehittänyt "karpalopoimurin"?
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Penguin - 21.09.2015 16:48
Lapsena tuli oltua kaikki syksyt marjapensaissa ja metsässä. Tuli vissiin sellainen yliannostus aihetta, että nykyisin ei kiinnosta lähteä mihinkään marjametsälle, jos ei ole ihan pakko. En edes viitsi pihan marjapensaista kerätä marjoja.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: ini - 21.09.2015 17:00
Lapsena tuli oltua kaikki syksyt marjapensaissa ja metsässä. Tuli vissiin sellainen yliannostus aihetta, että nykyisin ei kiinnosta lähteä mihinkään marjametsälle, jos ei ole ihan pakko. En edes viitsi pihan marjapensaista kerätä marjoja.
Täsmälleen samoin kävi itsellekin. Ei paljon nappaa nykyään. Sen sijaan muuten voi metsässä liikkua, vaikka suunnistaa tms.

Hyvä puoli noissa reissuissa oli se, että pääsi syrjäteillä harjoittelemaan autolla ajamista ennen ajokortti-ikää. :)
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Tikka - 21.09.2015 17:09
Noin tunti marjametsässä tuli oltua. Rehellisesti sanottuna en edes muista milloin viimeksi esim. puolukoita olisin kerännyt. Menihän tuo varsin kivuttomasti, mutta yleisesti ottaen kohdallani kärsivällisyys ja mielenkiinto ei riitä siihen, että olisin melko pienellä alueella niin, että silloin tällöin muutama askel pitää vain ottaa.

Tänään ensimmäinen tylsistyminen tuli noin 15min jälkeen. ;D
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Turbodog - 21.09.2015 17:20
Onko kukaan pitänyt sieniä silmällä, onko niitä nyt?

Heinäkuun lopussa kävin kantarelleja keräämässä, sitten tuli kuivuus. Nyt syyskuun säät olleet taas aika otollisia, ensi viikonloppuna voisi ehtiä taas keräilemään...
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Quality - 21.09.2015 21:05
yleisesti ottaen kohdallani kärsivällisyys ja mielenkiinto ei riitä siihen, että olisin melko pienellä alueella niin, että silloin tällöin muutama askel pitää vain ottaa.

Eli marjastaminen silloin, kun marjoja joutuu haskelemaan, on mielekkäämpää?
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Tikka - 22.09.2015 09:28
Eli marjastaminen silloin, kun marjoja joutuu haskelemaan, on mielekkäämpää?
No ei se varsinaisesti mielekästä ole koskaan, mutta periaatteessa. Marjastamaan en ole koskaan omasta halusta lähtenyt, joten se saaliin koko on toissijainen seikka minulle.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Oculus - 22.09.2015 10:02
Onko kukaan pitänyt sieniä silmällä, onko niitä nyt?

Heinäkuun lopussa kävin kantarelleja keräämässä, sitten tuli kuivuus. Nyt syyskuun säät olleet taas aika otollisia, ensi viikonloppuna voisi ehtiä taas keräilemään...

Vaimo kävi sunnuntaina tsekkaamassa yhden vakiopaikoista Sisä-Zaavossa ja sieltä löytyikin ainekset yhteen kanttarellisoosiin. Tuolla oli sama tilanne elokuun alussa, eli kanttarellien kasvu pysähtyi kuin seinään lämpimän ja kuivan jakson alkaessa. Heinäkuun sateisilla keleillä sieniä löytyi vastaavasti ihan uusilta apajilta. Ja nyt näyttäisi siis uutta satoa olevan taas tarjolla.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Turbodog - 22.09.2015 10:06
Vaimo kävi sunnuntaina tsekkaamassa yhden vakiopaikoista Sisä-Zaavossa ja sieltä löytyikin ainekset yhteen kanttarellisoosiin. Tuolla oli sama tilanne elokuun alussa, eli kanttarellien kasvu pysähtyi kuin seinään lämpimän ja kuivan jakson alkaessa. Heinäkuun sateisilla keleillä sieniä löytyi vastaavasti ihan uusilta apajilta. Ja nyt näyttäisi siis uutta satoa olevan taas tarjolla.
Kiitos tiedosta, itse olen menossa Itä-Hämeeseen viikonloppuna, haussa on kanttarellit, vaaleat orakkaat, suppilovahverot ja mustat torvisienet. Noista kahta ensimmäistä oli jo heinäkuun lopulla.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: clima - 07.10.2017 15:48
Suppiloita käytiin tänään vaimon kanssa reilu 4h poimimassa, pari ämpärillistä ja yksi korillinen tuli saaliiksi.
Metsät olivat vieraat joten ihan hakuammuntana mentiin, mutta pari hyvää paikkaa löytyi jonne mennään varmaan uudelleenkin.

Kuvassa olevan pikkusienen jätin metsään. Hanskan otin mukaan. :)
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Quality - 07.10.2017 18:09
Tänään touhutessani mökin pihamaalla kuulin, kun auto parkkeerasi tien varteen aivan lähelle, kuitenkin niin, etten voinut nähdä sitä. Kohta alkoi läheiseltä suolta kuulua hilljaista ääntä, ja kun noistin katseeni huomasin, miten siinä aivan näköetäisyydellä oli kaksi marjanpoimijaa täydessä touhussa. Vähän arvelutti, vaikka olivatkin toisen maalla, sillä matkaa oli tuskin 50 metriä. Toisaalta mietin, että elleivät lähiasukkaat/-mökkiläiset ole tähän mennessä saaneet marjoja talteen, niin joutavatpa ne kerätä ennen talven tuloa.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: JPL - 07.10.2017 19:21
Kävin karpalosuolla.  Astiaan kertyi vajaassa tunnissa tuskin litraakaan. Ei päässyt palkoille, mutta rahassahan näitä ei kannata laskea.

Noinhan se on elämässä muutenkin. Harvoin pääsee hyvää kahmimaan vaivatta, vaan yleensä ideat, saavutukset, kokemukset ovat yksittäin, siellä täällä, ja niiden eteen pitää nähdä vaivaa. Vasta silloin ne nousevat arvoonsa ja tuottavat tyydytystä.

Nostan hattua metsän antimien kerääjäherroille vaimoineen! Kävin toki myös marjassa silakkamarkkinoiden kainalossa kauppatorilla. Ajoin suoraan toriautojen väliin klo 18, kun tori oli menossa jo kiinni. Suomalaista pitää uskoa, että tavara on suomalaista, eli Nilsiän puolukkaa 10 eurolla 4 litraa ja Jyväskylän karpaloita kaksi litraa sekä Savonlinnan suppipovahveroita 4 litraa. Pari reissua tuli tehtyä ja pakastin on täynnä. Suppilot kuivatettu ja melko pieniä purkkeja niistä lopulta tuli. Suppiksia ei onneksi tarvitse paljoa laittaa kokatessa, jos tuunaa pizzan huipuksi. Noloa tunnustaa, että vain tyrnien kerääminen on ollut harrasteena, äidin takapihalta, tikkailta kurkottaen. Poimin toki appiukon pakastimesta mustikat, kun ne eivät ole joka vuonna mahtuneet hänen kolmeen pakastearkkuunsa, keräsi yhtenä vuonna 1000 litraa. Osan myi...toki vaihdantataloutena saa minulta tietokone-aparaatteja, mutta rahaa ei vaihdeta. Tämmöinen juttu tällä kertaa  ;).
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Vaarivanhus - 09.08.2018 11:33
Niin se alkaa tällekin vuodelle kesä hiljalleen hiipua ja syksy saapua, mustikat alkaa olla ylikypsiä ja puolukat jo punertaa. Punaherukat ovat pakastimessa, rastaat huolehtivat lopuista karviaisista, joita en ehtinyt syödä. Mustaherukkapensaaseen pitäisi koht'silleen tunkeutua - ampiaisten iloksi.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Vaarivanhus - 09.08.2018 12:52
Silleen. Luonnon antamia vitamiineja tammikuun tuiskujen varalle.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Vaarivanhus - 09.08.2018 13:25
Valmiiseen pöytään ampiainenkin pyrkii.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: jkvi - 09.08.2018 14:07
Niin se alkaa tällekin vuodelle kesä hiljalleen hiipua ja syksy saapua, mustikat alkaa olla ylikypsiä ja puolukat jo punertaa. Punaherukat ovat pakastimessa, rastaat huolehtivat lopuista karviaisista, joita en ehtinyt syödä. Mustaherukkapensaaseen pitäisi koht'silleen tunkeutua - ampiaisten iloksi.
Minä en ole koskaan vielä nähnyt ylikypsää mustikkaa.


Pakkanen kun käy niin sitten mustikka pehmenee ja maku menee huonoksi. Joinakin vuosina pakkanen säästää mustikkaa niin, että vielä syyskuussa löytyy hyvän makuisia ja kovia marjoja.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Vaarivanhus - 09.08.2018 15:23
No joo, onhan se niinkin. Yleensä on tullut "innokkaana" käytyä mustikassa heti siinä vaiheessa, kun ne ovat kypsiä. Konheella kun raastaa, niin melko sottaista puuhaa on niiden siivoaminen mikäli on pehmeitä marjoja seassa. Helpompaa mennä hieman "etuajassa" ja keräillä perkaussihtiä käyttäessä pois jokunen raaka marja.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: jkvi - 09.08.2018 15:31
Mustikka ei kyllä pehmene etteikö sitä voi koneella poimia ihan sinne asti kun pakkaset tulee.

Paremminkin niin päin, jotta hiukan raakana mustikan "varsi" on marjassa tiukemmin kiinni ja se särkee marjaa kun sitä varvustosta väkisin revitään irti. Kunnolla kypsät mustikat lähtee koneella ilman sitä lyhyttä vihreää "vartta" mukaan. Kainuussa alkaa se marjan osto aina liian aikaisin kun mustikat alkavat sinistyä. Menee vain hyvät marjapaikat pilalle kun ne revitään ennen kuin ovat kunnolla kypsiä.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Vaarivanhus - 09.08.2018 16:12
Olet oikeassa. Onhan siinä sekin, että mustikkaan jää kiinni sellainen pieni, noin 3-4mm pitkä varrenpätkä, kun niitä irti repii raakana.
Pitipä käydä tarkemmin tutkimassa tämän hetken tilanne, kun ei tarvinnut menne mökin nurkalta viittä metriä kauemmaksi. Onhan ne mustikat vielä poimittavissa, mutta seassa on ilmeisesti kuivuuden vuoksi "nahistuneita" yksilöitä ja ne joutuu siivoamaan pois peratessa. Otin kuvankin, mutta eipä siitä taida mitään nähdä marjojen kypsyysasteesta?


Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: jkvi - 09.08.2018 17:16
Juuri tuota varrenpätkää tarkoitin. Kypsyys selviää kun nykäisee mustikan irti. Jos lähtee ilman tuota muutaman millin varren pätkää niin on kypsä ja hyvä. Nahistuneet ja savipuolet joutaa aina pois hyvästä syöntimustikasta. mehuksi kelpaavat vaikka muutama onkin seassa.

Meidän pöytäkukka, parissa päivässä lähes kaikki marjat hävinnyt;
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: jkvi - 11.08.2018 16:15
Melko hyvälaatuista alkaa nyt olla mustikka;
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Vaari - 16.06.2019 09:41
Niin se vaan kesä etenee, karviaismarjat ovat jo noin isoja. Tosin vielä raakileita, kuvan lajikkeen marjat muuttuvat kypsyttyään.. hmm. violetin värisiksi.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: vespa68 - 11.07.2019 13:37
Eilen torilta poimittiin 4 laatikkoa mansikkaa.
20 kg siivottu ja nyt on 3 litraaa hilloa ja pakkasessa 50 kpl pilkottua 1/2 litran rasioihin annosteltuna.
Kyllä kelpaa taas talvella kiisseliä lappaa naamariin.  ;D

Sen verran sivussa meni suuhunkin, että vatsa toimi aamulla reippaasti.
Vielä olis yksi astiallinen, josta jotakin makiaa tulossa vielä. Ehkäpä suklainen juustokakku, johon mansikkasosepäällinen.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Vaari - 11.07.2019 13:45
Justiinsa tuossa tunti sitten vetelin naamariin eilen tehdyn "mansikkahyvän" (pilkottuja mansikoita ja kermavaahtoa) lopun. Kyllä pötsi tykkää ja kehrää tyytyväisenä.

Pakastimessa ei vasta ole kuin viitisen kiloa mansikoita, itsepoimittuina. Päivän hinta näkyi olevan Alepan pihalla olevalla myyjällä 37€/5kg laatikko. Halvempiakin on näkynyt, joten ehkäpä varsinainen mansikkasesonki alkaa jo vedellä viimeisiään?
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: vespa68 - 11.07.2019 13:51
Saatiin tingittyä neljä laatikkoa Polkaa satkulla.
Olivat vielä todella hyvälaatuisia.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Vaari - 11.07.2019 14:02
^Ei paha, kannattava vitamiini/ makusijoitus talveksi. Kait sitä vielä meillekin voisi laatikollisen mansikoita ostaa...

Mustikoiden tilanteen nähnee huomispäivänä. Pensaista on aina jonkin verran mustia ja punaisia saanut pakastimeen. Karviaiset on tullut kaikki aina syötyä suoraan pensaista, kypsymistä joutuu vielä odottelemaan.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Totenkopf - 11.08.2019 21:12
Tänään vietettiin emännän kanssa yhteistä laatuaikaa, ja lähdettiin metsään marjastamaan.

 Aika nihkeästi löytyi marjoja. Paikoitellen oli mustikat niin pieniä, ja kuivia, ettei niitä viitsinyt edes kerätä. Erään korpilammen rannalta sitten löydettiin aikas hyvä paikka. Mustikkaa oli ihan kiitettävästi, mutta juolukoita oli vielä paremmin, ja ne olikin sitten jo melko kookkaita. Yhteensä kerättiin 4 ämpärillistä ( 2 mustikkaa+2 juolukkaa).
Vielä pitäisi mennä uudestaan tiistaina hakeen mustikkaa, mutta sitten aletaan jo odotteleen puolukoita.

Jossain välissä pitää kuitenkin käydä ostamassa arkkupakastin, sillä tuo vanha kaappipakastin alkaa käymään ahtaaksi.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Vaari - 01.09.2019 11:34
Pensasmarjojen aika on ohi, omput alkaa olla lajikkeesta riippuen kypsiä. Nyt piti mennä metsään sillä mielellä, että puolukoita. Vaan mitä vielä, eivät nuo olleetkaan kunnolla kypsiä, vaikka nopeasti tarkastellen siltä näytti. Ainakin viikko-pari pitää vielä odotella.
Sieniäkin jonkin verran löytyy, kun kuivan kesän jälkeen on onneksi jonkin verran sadellut. Onneksi senkin vuoksi, että rengaskaivossa veden pinta = pohjaveden pinnankorkeus on uhkaavasti pudonnut. Eilen oli enää pohjasta mitattuna jäljellä 37cm. Eiköhän sillä nipin napin tämän syyskauden ajan pärjäile. Keväällä sitten taas näkee, mikä on silloin tilanne.

Noh, rönsyili taas ripauksen aiheen sivuunkin, mutta jättäkäätten kirjoitusripulin seuraukset lukematta, niin sillähän siitä selviää.  ;)
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Totenkopf - 01.09.2019 14:29
Vielä ennen puolukoita ja karpaloita voisi käydä poimimassa pihlajanmarjojakin. Onneksi ei tarvitse kauaksi lähteä, sillä pihapuut aivan notkuvat niitä. Oksat roikkuu jo lähes ikkunassa kiinni, joten hätäisempi keräisi osan jo sisältä keittiön puolelta.  ;D
 Täytyy kuitenkin ehtiä ennen räksiä, ja närhiä, sillä ne tyhjentävät isonkin pihlajan melko nopeasti.

Sieniä en itselleni kerää, mutta emännän seurana voin niitä mennä metsään katseleen, ja voin hänelle muutaman kantterellinkin poimia, jos sattuu löytyyn. Sienikeitot sun muut sörsselit saa emäntä kyllä syödä yksin, sillä siihen soppaan en kyllä lusikkaani laita.

Ensi viikolla sitten itärajalle samoileen, ja marjastaan.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: vespa68 - 22.09.2019 17:37
Molemmin puolin naapurien välinen raja istutettu marja-aroniaa. Tänä vuonna näkyy tulevan marjoja niin ettei meinaa pensaat jaksaa kantaa. Ei noista aiemmin ole tullut vaivauduttua marjoja keräilemään, kun ovat niin hapokkaita, eikä oikein marjana niitä tule syötyä.
Nyt keitelty mehumaijalla mehuksi. Tuntuu tulevan ihan maukkaat mehut ja siitä mehukeitot/kiisselit.
Mehumaijasta jäävän massan (+ämpärillinen vielä pensaasta jatkeeksi) meinasin hivauttaa viinipyttyyn pulputtamaan. Saas nähdä mitä siitä tulee...  ;D
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Vaari - 22.09.2019 17:52
Mehumaijasta jäävän massan (+ämpärillinen vielä pensaasta jatkeeksi) meinasin hivauttaa viinipyttyyn pulputtamaan. Saas nähdä mitä siitä tulee...  ;D
Ajastaan kankkunen?  :)
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Quality - 30.09.2019 08:05
Kaksi kertaa olen käynyt kahdessa täysin eri paikassa etsimässä puolukoita - käytännössä tuloksetta. Kuivilla paikoilla marjat ovat pieniä ja raakoja, tuoreemmilla paikoilla niitä pitäisi kaiken järjen mukaan löytyä, mutta eipä vaan ole löytynyt. Tänä syksynä en enää puollukoiden toivossa metsään mene.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Totenkopf - 30.09.2019 12:35
Juuri tuli eilen dokumenttia itärajalta, että karpaloita löytyy todella hyvin

Parin viikon päästähän tuo sitten nähdään. Kunhan nyt pari, kolme ämpärillistä edes saisi lisää, niin alkaisi oleen ensi talvi turvattu.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Quality - 30.09.2019 12:37
Karpaloita on kyllä, kunhan viitsisi kerätä. Se kun on todella hidasta hommaa.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: jkvi - 30.09.2019 15:27
Karpaloita kuvan kanssa;
(https://img.aijaa.com/m/00547/14750628.jpg) (https://aijaa.com/6ll0qT)
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: tuRboman - 30.09.2019 17:40
Samoissa hommissa ihan vastikään mökillä. Löytyi hyvä paikka, mutta kaikki ei kypsiä. Voi kun ehtis vielä käydä ennen lumia hakemassa lisää. Sinne nimittäin jäi todella paljon.(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190930/cf087fc6bc07d63f0d34dd8f300b26fb.jpg)
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Quality - 08.10.2019 22:21
Pitihän se käydä karpalosuolla tänään. Tutut maisemat ja mättäät. Tietysti taas luulin / odotin liikoja - saalis kohmeisin sormin alle litra tunnissa. Ei oikein tee enää mieli tuonne.
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Quality - 01.11.2019 10:15
Siinä vasta marjamies!

https://www.is.fi/oulun-seutu/art-2000006292420.html (https://www.is.fi/oulun-seutu/art-2000006292420.html)
Otsikko: Vs: Marjastus & sienestys
Kirjoitti: Vaari - 01.11.2019 10:45
Kyllä, melkoinen suoritus. Melko hurjaa, aivan käsittämätöntä, jos yksikseen päivässä kerää 21 ämpärillistä!
 
Suurimmat puolukkasaaliit, joita on joskus tullut porukalla kerralla metsästä pois haalittua, on kymmenisen ämpärillistä. Siinäkin jo pitää tietää, mistä niitä löytyy.