https://yliteippaus.fi/

Linux - mutta mikä?

Taky

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
23.12.2013
Kaapin pohjilla i3 prossalla oleva Lenovon 14"kannettava jokusen vuoden takaa - ihan joutilaana, joskos kokeilisi monen vuoden takaa asentaa Linuxin siihen - mutta mikä on tämän päivän passelein asennuspaketti - USB:ltä?

Tietty mahdollisimman kattava paketti drivereitä muassa.

Koneessa W7, vai oisikohan päivitettynä W10:ksi joka tarkoitus jyrätä kokonaan, niin ihan Linux asennus omanaan.
 
Ubuntu on varma valinta. 16-versio, jos kevyempi käyttis hakusessa eikä ulkoasulla ole niin väliä. Jos haluaa enemmän win-tyylisen käyttiksen, niin sitten Ubuntu MATE.
 
Ubuntun ohella toinen hyvä vaihtoehto on Ubuntuun perustuva Linux Mint. Vaikka tuolta Cinnamon edition, jossa on ihan kiva työpöytä. Itselläni on se läppärissä ja asennus oli todella sujuva, kun tein boottaavan USB-tikun eikä ajureiden kanssa ole ollut mitään säätöä. Oma läppärini on Lenovo T530 ja siinä ainakin Mint toimii hyvin. DistroWatchista voi katsella lisää vaihtoehtoja.
 
It’s Foss nimeää 5 ehdokasta Win7:sta Linuxeen siirtyville.

https://itsfoss.com/windows-like-linux-distributions/

Olen noista aikojen saatossa käyttänyt kaikkia ja tälläkin hetkellä Ubuntu MATEa. Kaikki noista varmaan käy, mutta jos tietsikka on hiukan iäkkäämpi, suosittelen Linux Lite:ä. Se on Ubuntuun perustuva sen kevennetty versio, jossa on kuitenkin kaikki tarpeellinen jo valmiina. Selaimena Ffox, mutta esim. Chrome asentuu muutamalla klikkauksella. Linux Lite:ä tuli kokeiltua Pii:n laskennassa ja nopeudessa se silloin pesi muut Ubuntut.

Tuolla DistroWatchissa on kavalkadi lukuisista muistakin Linux-jakeluista ja niiden suosiosta. Tällä hetkellä kärjessä ovat MX Linux ja Manjaro, joista molemmat ovat juuri kokeiltavana. Manjaroa en tällä hetkellä suosittele, se kun Arch Linuxeen perustuen päivittää koko ajan komponenttiensa viimeisiä versioita ja yhteensopivuusongelmia esiintyy. Testausta ei tuossa vauhdissa ehditä riittävästi suorittamaan. MX Linuxesta on hyvät kokemukset ja saattaa olla, että siihen siirrytään enemmältikin.
 
Vaikka en ole asiantuntija, niin Linux tai ihmetikku, hommaa piisaa saada selaimen kirjanmerkit yms. kohdilleen. Tämä toimintoa saattaa olla jo kehittynyt, toisaalta selainkoneeksi kelpaa Chromebook. Uusi 14" HP SSD-asemalla 269 eurolla, ei paha.
 
Oma lämmin suositukseni: Linux Mint Cinnamon. Sisältää melko kattavan ajuripaketin vähän kaikkeen, kuitenkaan vaatimatta raudalta kovin kummoisia kun jo pyörii sujuvasti. Myöskin tuo Cinnamon käyttöliittymä on Windows-taustaiselle kenties se helpoin omaksuttava :)

Mitä tulee selaimen kirjanmerkkeihin, laajennuksiin yms. niin mm. Chrome sisältää pilveen synkkauksen. Eli kirjaudut Chrome-selaimeen sisään ja se synkkaa kaikki nuo tiedot salattuina pilveen, josta ne on helppo sitten siirtää muillakin alustoilla pyöriviin Chrome-selaimiin. Löydät vaikka reissussa kännykällä jonkin mehevän jutun jota olisi kiva jatkaa isommalla ruudulla, niin ei kun suosikkeihin talteen, avaat seuraavaksi himassa vaikka tuon uuden linukan ja jatkat lukemista. Toimii :)
 
Lukkomutter1 sanoi:
Jos haluaa enemmän win-tyylisen käyttiksen, niin sitten Ubuntu MATE.

Niin tietysti unohtui mainita mihin käyttöön - pääsääntöisesti AS:n, pankkipalveluiden, Yle Areenan katselu jne. nettiselaiten kautta käytettävät palvelut.
 
Vaikka Cinnamon onkin kivä desktop, suosittelisin itse ennemmin Ubuntua kuin Mintiä. Kumpikin palvelee kuitenkin peruskäyttäjää varsin hyvin.
 
Linux Mint XFCE-desktopilla taitaisi pyörähtää kevyemmin tuollaisessa muutaman vuoden takaisessa läppärissä. Itselläni moinen pyörii ihan hyvin 2 gigan muistilla olevassa Acer Aspire One 753:ssa.
 
pantero sanoi:
.... Ubuntu MATEa.

Sehän tähän koneeseen livahti - melkein huomaamatta - haasteellisinta oli päästä Lenovon BIOSiin ja vaihtamaan BOOTti USB:lle.
WiFi:kin toimii - ja luotettavammin kuin W:n kanssa joka oli koneen hyllyttämisen syy aikoinaan kun langaton verkko putoili pois eikä meinannut millään saada päälle vaikka tukiasema löytyi.
 
Ruokahalu kasvaa kokemuksen myöden, saako tässä Ubuntu MATEssa jotenkin käännettyä touchpadin vierityssuuntaa tuplasormella vedettäessä?

MATE - kun sormia liikuttaa padilä ylöspäin, sivu vierii sivun yläreunan suuntaan, W:ssä tottunut päinvastaiseen liikesuuntaan.
 
Mulla on ollut käytössä Mint Cinnamon jo varmaan yli 5vuotta päivittäisessä käytössä. Mun mielestä ihan ok. käyttis. Sukulaiselle asensin myös vanhaan läppäriin sellaisen ja hyvin toimii. Libreoffise ja selaimet toimii, Firefox, Cromium ja Brave ok.

Eihän sitä oikein muuta tarvitse, ai niin sähköpostina Thundrbird. Tulostimena HP laser ja sillekin löytyy asennus ok.

Niin onhan myös Oraclen vmbox jossa Win10 ettei pääse senkään harjottelu unohtumaan se ei kuitenkaan ole aktiivikäytössä.
Deskarissa myös Mate ja xfce, ne on mielestäni hiukan enemmän opiskeltavia ei ihan winkkarista suoraan siirtymiseen.

 
JPL sanoi:
Vaikka en ole asiantuntija, niin Linux tai ihmetikku, hommaa piisaa saada selaimen kirjanmerkit yms. kohdilleen.

Riippuu varmaan selaimesta nuo kirjanmerkit. Eiköhän Firefoxissa tipahda kirjanmerkit pilvestä kohdalleen ihan samalla tavalla linukassa kuin muissakin alustoissa, kunhan tunnuksen ja salasanan muistaa syöttää.
 
Taky sanoi:
Ko apparaatti on Lenovo Ideapad 100-15IBY

Ihan käypäinen nettiselainkone tästä tuli Ubuntu MATElla muutaman päivän kokemuksella - Celeronhan tässä oli, vaikka i3 muistelin - 8 GB muistilla, SSD levyllä.

Toiminta jouhevaa ja käynnistys varsin nopea ja eteenkin langaton verkko on ja pysyy ON asennossa - kone sai uuden elämän.
 
Mulla on Intel Atom prosulla varustettu Asus T100 kevytläppäri, jossa 60 GB levy. Alkaa olla netin selaus Win 10 läpi niin tahmeaa, että riittäis joku kevyempikin käyttis, jossa ei tarvis olla mitään muita varusohjelmia nettiselaimen lisäksi. Kunhan Youtube, Yle Areena, MTV Katsomo ja yleisimmät nettisivut PDF-liitteineen aukeaa. Mieluusti saisi kosketusnäyttö ja kallistusanturikin toimia, jotta näyttöä voi käännellä 90 astetta tablet-tyyliin.

En ole Linuxia asentanut 15 vuoteen, joten haluaisin alkuun kevyesti totutella siihen dual-bootin kautta, eli jakaisin tän massamuistin esim. 10GB Linuxille ja 50GB Windowsille ja saisin aina bootissa valita että kumpaanko bootataan.

Olen valmis uudelleenasentamaan myös ton Windows osion. Mikä olisi oikea marssijärjestys, teenkö levyosioinnin Windowsin installerilla ja asennan Windowsin ensin? Vai ensin Linux? Tarvitaanko joku kolmannen osapuolen työkalu jolla se bootmenu toteutetaan, vai muodostuuko se ihan itsekseen kun koneessa on kaksi eri käyttistä?
 
Joku Knoppix voisi olla aika kevyt, mutta graafinen.

Se on alkujaan cd:ltä ajettavaksi suunniteltu, mutta sen voi asentaa myös levylle tai usb:lle.

Tuolla pääsisi helposti alkuun.
 
Eikös siellä ole bootmanager jo valmiina olemassa Windowsin asennuksen jäljiltä? En nyt muista miten se otettiin CMD konsolilla käyttöön, mutta joku time=0 piti muuttaa vaikka 20s, tai sinne päin. Pari osiota tietty sitten järjestää myös. Joku muistaa tuon cmd asetuksen ja käskyt.
 
Taitaa kaikki nykyiset eri Linuxversiot asennettavissa esim USB tikulle, Ubuntu, Mint, Fedora, CentOS, ym. ja näiden eri versiot. Näistä löytyy kevyempiä versioita tehottomille koneille, tai ei ehkä CentOs'a ja Fedorasta.
Ja taitaa graaffinenversio olla yleisesti käytössä melkein kaikissa työpöytäversioissa.

Asenna Linux USB tikulle ja boottaa siltä tikulta ja testaa ensin livenä että kaikki toimii ongelmitta jonka jälkeen asentaa sen koneelle.
Jos koneessa on Winkkari niin ehkä kannattaa tarkistaa/tehdä ensin tilaa riittävästi että ko. linukka mahtuu sinne. Asennus osaa tehdä bootmangerin josta voi valita bootti jompaankumpaan. Taidetaan suositella että Winkkari on ensin koneella jonka jälkeen asennetaan Linukka niin winkkarin asennus ei sotke niin pahasti linukkaa.

Ainakin Mintin 19.3 asennus+päivitys viimesempään versioon menee aika sutjakkaasti alle tunnissa i7/i5 koneeseen.
 
Se Atom prossu on sitten aika ankea tapaus.

Meillä löytyy vielä tahmeampi laitos, 901 eeepc. Levyä 4+12G ja alunperin tuli xpn kanssa.
Rammia yksi giga.

"Asensin" siihen puppylinuxin. Lainausmerkit koska asennus tekee levylle buuttaavan imagen, kaikki tiedostot tallentuu /root hakemistoon ja muutenkin tuntuu enemmän usb-tikkuversiolle. Ei päivity itsekseen mutta herätti tuon netbookin käyttökuntoon.
Tikulta /muistikortilta buuttaavana kannattaa koittaa alkuun, voi jopa jättää sen sinne, pitää normilevyn windowsilla tms.

Taisi olla BionicPup32 8.0 kun se on ainakin virallisesti uusimpana kasattu tutuista ubuntu-johdannaisista.
http://puppylinux.com/
 
mabe sanoi:
Meillä löytyy vielä tahmeampi laitos, 901 eeepc. Levyä 4+12G ja alunperin tuli xpn kanssa.
Rammia yksi giga.

Täältäkin itse asiassa löytyy tuollainen. Oli ihan hauska laite, vaikka lopulta sen käyttö rajoittui lähinnä solitairen pelaamiseen. Linuxia ei tuolle koskaan tullut asennettua, mutta tuon seuraaja (Samsung NF310) sen sijaan sai.  Sillä tuli jopa käänettyä kernelistä hieman konffattu versio, mutta ei sillä muutamien toimintojen karsimisella mitään muuta hyötyä saanut kuin tekemisen ilon.
 
Ascon sanoi:
Mulla on Intel Atom prosulla varustettu Asus T100 kevytläppäri, jossa 60 GB levy. Alkaa olla netin selaus Win 10 läpi niin tahmeaa, että riittäis joku kevyempikin käyttis, jossa ei tarvis olla mitään muita varusohjelmia nettiselaimen lisäksi. Kunhan Youtube, Yle Areena, MTV Katsomo ja yleisimmät nettisivut PDF-liitteineen aukeaa. Mieluusti saisi kosketusnäyttö ja kallistusanturikin toimia, jotta näyttöä voi käännellä 90 astetta tablet-tyyliin.

En ole Linuxia asentanut 15 vuoteen, joten haluaisin alkuun kevyesti totutella siihen dual-bootin kautta, eli jakaisin tän massamuistin esim. 10GB Linuxille ja 50GB Windowsille ja saisin aina bootissa valita että kumpaanko bootataanOlen valmis uudelleenasentamaan myös ton Windows osion.

Mikä olisi oikea marssijärjestys, teenkö levyosioinnin Windowsin installerilla ja asennan Windowsin ensin? Vai ensin Linux? Tarvitaanko joku kolmannen osapuolen työkalu jolla se bootmenu toteutetaan, vai muodostuuko se ihan itsekseen kun koneessa on kaksi eri käyttistä?
.
Marssijärjestys on se, että ensin Wintoosa koneeseen, sitten vasta Linux. Useimmat linuxjakelut (ainakin Ubuntu) osaavat asentaa Linuxen W:n viereen. Asennusohjelmassa on tätä varten ruksittava vaihtoehto. Olen sitä kerran kokeillut ja silloin toimi ihan bueno.

Ongelma on se, että jos levytilaa on vähän ja W on levittäytynyt sille lähes kokonaan, tuo automaattiasennus ei ehkä toimi. Varminta on silloin W:ssä pienentää W:n osiota (disk komennolla löytyy levyosioiden hallinnasta). Vaarana on, että W:ltä vapautuu liian vähän levytilaa (omassa W10:ssä on 160 GB:n osio, josta 60 % käytössä; silti Disk-ohjelma olisi valmis vapauttamaan vain 8,7 GB...).

Linux vaatii tuon ~10 GB, joten joutuu ehkä asentamaan W:n uudelleen pienempään tilaan. Linuxen suuri plussa on, että se pystyy lukemaan tiedostoja suoraan W:n puolelta, joten niitä ei tarvitse tallentaa molemmissa.

Kun levyllä on tilaa Linuxelle, voi asennuksen käynnistää esim USB-tikulta. Linuxelle osoitetaan vapaa tila ja sille määritetään Ext4 tiedostojärjestelmä ja osiolle määritetään boot valmius ( / -merkillä). Asennusohjelma osaa näiden perusteella rakentaa dualbootin valmiiksi.

====================

Linukseksi suosittelen Ubuntu 20.04 MATEa, joka on sisältöönsä nähden varsin kevytkäyttöinen. Sen Welcome sivu, joka aukeaa kirjautumisen jälkeen on hyvin informatiivinen ja sen avulla voi nopeasti täydentää puuttuvat apuohjelmat ja draiverit. Itsekin käyn sen läpi aina uuden version käyttöönotossa.

Uusin Ubuntu versio 20.04 on nyt Beta-vaiheessa, ja jakelu valmistuu 23.4. Hyvin tuo Beta MATE pelittää; sillä juuri kirjoittelen tätä. Täältä löytyy MATEn daily build ISO-versio (2,2 GB):

http://cdimage.ubuntu.com/ubuntu-mate/daily-live/current/

 
Hyvä idea pistää Linux ensin USB-tikulle ja siten kokeilla, että miten se pelittää.

Olen nyt tänään koittanut Ubuntun 64 ja 32 bit versioiden lisäksi ainakin Linux Mintiä, mutta mikään noista suostu boottaamaan. Rufuksella tein ISO-imagesta boottavan tikun, mutta ei vaan boottaa. Mintin mukana tuli joku Etcher, jolla tikku pitäis tehdä, mutta tuo Etcher avaa mun Win 7 pöytäkoneella ainoastaan valkoisen ruudun, enkä pääse edes tikkua tekemään.

Aika lähtökuopissa siis olen yhä.  :-[ 

Ei ole ikinä ollut tuo boottavien USB-tikkujen teko kovin luotettavaa, joten siksi olenkin suosinut ISO-imagen polttamista rompulle, mutta eihän tässä T100ssa ole edes romppuasemaa.