https://tummennuskalvot.fi/

Käytätkö kypärää laskiessasi lumella?

  • En.

    Ääniä: 4 12,1%
  • Aina.

    Ääniä: 28 84,8%
  • Vain portteja väistellessä.

    Ääniä: 1 3,0%
  • Vain offarilla.

    Ääniä: 0 0,0%
  • Kaikkialla muualla, paitsi hoidettuja rinteitä lanatessa.

    Ääniä: 0 0,0%

  • Äänestäjiä yhteensä
    33

Vempula

Grand Legend
Liittynyt
22.12.2013
Tuli tuolla Formula 1 -keskustelussa tämä aihe mieleen, joten äänestys pystyyn.

Otsikkoa hiottu hieman. - Quality -
 
Vempula sanoi:
Tuli tuolla Formula 1 -keskustelussa tämä aihe mieleen, joten äänestys pystyy.

Kymmenkunta vuotta tuli lautailtua ilman kypärää, mutta parempi myöhään kuin milloinkaan. Viimeiset pari vuotta on menty aina kypärä päässä.
 
En kyllä uskalla mennä rinteeseen ilman pottaa. Hyvin on potat ihmisille päähän löytäneet
 
Itsellä nyt eka laskukausi, kun potta on aina päässä. Olin pitkään tässä hommassa vanhaa kaartia ja en käyttänyt pottaa kuin poikkeustilanteissa.

Nykypotat ovat kyllä hienoja kapistuksia, kun ei niitä huomaa enää lainkaan laskiessa ja niiden muotoilukin on edennyt jättimäisin harppauksin. Nyt jo muutaman rinnelaskukerran jälkeen tuntuu siltä, että potta on luonnollinen osa laskemista ja ilman en enää mäkeen lähde.
 
Lasketellessa aina käytössä.
Menee luonnollisesti päähän kun lapsillakin on.

Pulkkamäessä mennään kyllä pikkumäistä kaikki ilman, laskettelukeskusten mäissä mennään potta päässä (koska se muutenkin siellä päässä on).

OT: Luistelussa lapset käyttävät kypärää, itse ei tule sinne laitettua.
Pyöräillessä kaikki käyttävät kypärää.
 
Olen laskenut 80-luvulta ihan pipo päässä, mutta pari vuotta sitten kun tytär aloitti laskettelun, oli itsekin esimerkin vuoksi otettava kypärä käyttöön. Ja voi jestas, kypärä on lämmin (hupun kanssa), kuulin näköinen, lasit pysyvät paremmin kyydissä ja saattaahan tuo säästää jopa tällaisen puupään nuppia tärskyiltä.

Eli nykyisin aina kypärä päässä niin rinteessä kuin offareilla.
 
Aina on kypärä päässä lautaillessa, varsinkin kun senkin homman aloitti vasta nelikymppisenä. Ei tulis mieleenkään mennä rinteeseen ilman, varsinkin kun kerran on tullut sellainen tälli kypärän kanssa, että ilman sitä olis voinu pää haljeta  ???

Nuorna miesnä ollesna vielä suksilla laskiessa ei ollut kuin pipo päässä, mutta ei silloin ollut kypäriä kellään, eikä niitä edes myyty juuri missään laskettelua varten.
 
-P- sanoi:
Nuorna miesnä ollesna vielä suksilla laskiessa ei ollut kuin pipo päässä, mutta ei silloin ollut kypäriä kellään, eikä niitä edes myyty juuri missään laskettelua varten.

Sama juttu. Potta ei kuulunut silloin skeneen. Sitten jossain vaiheessa ne alkoi yleistyä vapaalaskijoiden parissa, mutta itse jatkoin sinnikkäästi pipolinjalla. Kerran laskettiin huonossa valossa Chamonix'ssa ja kukaan ei oikein nähnyt laskureitin muotoja, kun kaikki oli vain tasaisen harmaata. Yksi kavereista sitten missasi yhden töppäreen ja mä otin sattumalta juuri samalla hetkellä kuvan. Itse kuva on laadultaan surkea, mutta tilanne käy hyvin ilmi:

pottapaas.jpg


pottapaas2.jpg


Kaveri ei ehtinyt edes käsiä vetää eteen, kun töppäre yllätti niin pahasti. Pää edellä suoraan hankeen ja lumen alla oli vielä tietty kivikin. Ei onneksi ihan pinnassa, vaan sen verran syvällä, että potan kanssa hommasta selvittiin sillä perinteisellä räkänaurulla. Hiukan pisti itse jo tuolloin miettimään, että jos mä olisin ollut tuossa tilanteessa, niin ei olisi Windstopper-kalvosta ollut paljon apua. Sitten alkoi olemaan mullakin potta päässä tuntemattomilla offareilla. Ja nyt se on päässä lanatessakin.

Otsikkoa hiottu hieman. - Quality -
 
Juu käytän. Lämpimämpikin kuin pipo. Ja päheen näkönen kun tullut pikku osumia.
 
Kypärä päässä. Lämmittää mukavasti. Pakko käyttää kypärää kun aina ei kaikki mene niin kuin suunnittelen. Kuva kertoo paljon, arvannette lopputuloksen.  ;D
 

Liitteet

  • kypärä.jpg
    kypärä.jpg
    29,7 KB · Katsottu: 240
En ole aiemmin käyttänyt, edellinen kerta on keväältä 2007. Näillä näkymin kuiva kausi päättyy pääsiäisenä ja silloin tuskin uskaltaudun rinteeseen ilman kypärää. Saa samalla tupsupipoa tukevamman kiinnitysalustan GoProllekin  ;D
 
576856_3798938087549_153894645_n.jpg


Bongaako joku mitä kuvasta puuttuu?

Levillä kohtuullisen kovasta vauhdista lumilaudan kantti haukkaa ja ruoskana rinteeseen. Tuon osuman ku olisin päällä ottanut vastaan tuskin oisin tässä viestiä kirjoittamassa.

Vastaus:Olkapää poispaikoitaan ja olkaluu tipahtanut reippaat 5cm alaspäin. MRI:ssä vielä löyty murtuma.
 
Kyllä käytän nyt, kun seitsemän vuoden tauon jälkeen aloin taas laskea.

Homma mennyt enemmän offaritouhuksi, joten kypärä on luonnollinen varuste muiden turvakilkkeiden lisäksi.

Kuva viime maaliskuulta Norjan Tamokista, Sørfjelltindeniltä, nousun alkukolmannekselta. Ensi keväänä kaksi useamman päivän reissua tuonne taas, kovasti polttelee.
 

Liitteet

  • uploadfromtaptalk1388483962491.jpg
    uploadfromtaptalk1388483962491.jpg
    64,1 KB · Katsottu: 204
Käytän aina. Tulee kierrettyä keppiä ja laskettua vapaata, mutta kypärä pysyy päässä.
 
Vankka sanoi:
Bongaako joku mitä kuvasta puuttuu?

Levillä kohtuullisen kovasta vauhdista lumilaudan kantti haukkaa ja ruoskana rinteeseen. Tuon osuman ku olisin päällä ottanut vastaan tuskin oisin tässä viestiä kirjoittamassa.

Vastaus:Olkapää poispaikoitaan ja olkaluu tipahtanut reippaat 5cm alaspäin. MRI:ssä vielä löyty murtuma.
En kyllä huomaa heti. Katsoin ensin että solisluu olis pois paikaltaan, mutta kyllä tuo taitaa ihan oikeassa paikassa tuossa olla. Vinkaa vähän lisää...

Ai tuossa olikin pienellä fontilla vastaus... :)

Joo, koskaan ei tiedä mitä rinteessä tapahtuu vaikka kuinka rauhallisesti laskis. Itsellä on kerran Levillä niinikään käynyt niin että laudalla tulin ihan viimeisiä laskuja alas eikä vauhtiakaan ollut juuri mitään. Oli kova tuuli joka oli puhaltanut rinteessä olevista kumpareista lumia pois ja ne oli ihan paljalla jäällä. Tulin käännökseen yhden tällaisen kumpareen päälle laudalla paino takakantilla, mutta ei ollut oikein pitoa siinä kumpareella ja lauta oli lähteä alta. Siinä tein sitten vähän liian äkkinäisen ja liioitellun korjausliikkeen jolloin etukantti otti rinteeseen terävästi ja siitä sekunnin murto-osassa suoraan naamalleen suorana jäiseen rinteeseen naama menosuuntaan. Pään (otsan) löin rinteeseen ja kypärästä huolimatta tärähdys oli silti niin kova että tuntui että aivot irtoaa. Lasit suojasi naamaa pahimmalta "asfaltti-ihottumalta", leukaan tuli pari pientä "asfaltti-ihottumaa". Kun tajusin mitä tapahtui, ekana kävi mielessä joku helikopteri tai moottorikelkka jolla mut varmaan pitää hakea rinteestä. Henki ei kulkenut ollenkaan kun keuhkot tyhjeni kyllä tehokkaasti. No siitä sitten hivuttauduin istuma-asentoon ja haukoin vähän aikaa henkeä ja alkoi hengitys pikkuhiljaa kulkemaan. Hampaat kokeilin heti onko kaikki tallella, oli onneksi. Kylkiluu/-luita tuossa todennäköisesti murtui kun kylkeen pisti pari viikkoa.
Eli ei tarvi edes ihmeellisesti temppuilla kun pienessäkin vauhdissa voi käydä todella huonosti jos pään sattuu lyömään sopivasti.
 
-P- sanoi:
En kyllä huomaa heti. Katsoin ensin että solisluu olis pois paikaltaan, mutta kyllä tuo taitaa ihan oikeassa paikassa tuossa olla. Vinkaa vähän lisää...

Ai tuossa olikin pienellä fontilla vastaus... :)
Orttopedi meinas iskun olleen todella kova, kun muuten tuollasta murtumaa tuskin olis syntynyt. Kävi sinäänsä mieletön tuuri ettei mitään muuta hajonnut. Ainut vaan, että lääkäri (kolme lekuria tarvittiin) kuka tuon "veti paikoilleen" anto vääränlaiset jatkohoito-ohjeet. Käski pitää liian kauan kantositeessä ja siitä sitten forzenshoulder eli käden liikeradat aika reilusti vajaat. Kättä ois pitänyt pitää vain päivä kaks siteessä.
 
RTWteam sanoi:
Vankka, millaiset kuntoutusohjeet sait toipumiseen?
Punttisalille käsipainoilla ja kuminauhalla liikkeitä. Sitä mukaan kun alkoi käden voimat vahvistuun alkoi liikeradatkin palautumaan. Mulla on vaimo fysioterapeutti niin vähän ennakkoon osasi vähän tehdä liikkeitä
 
Aiemmin laskin ilman kypärää, niin kuin kaikki, jotka on aloittaneet joskus -80 luvulla tai aiemmin. Sitten kun lasten kanssa tuli tällä vuosituhannella aloitettua lumilautailu, niin otin kypärän siihen. Ja ihan syystäkin: ainakin yhden kunnon sairaalareissun olen sen kanssa välttänyt, kun kypärän kanssakin silmissä kellui mustia palloja.

Sitten se kypärän käyttö pikkuhiljaa siirtyi myös suksille. Ja siitä sai myös syyn pakottaa lapset laskemaan kypärän kanssa vaikka oltiin suksilla. Vaimo oli viimeinen jäärä, mutta viime talvena hänelläkin oli kypärä päässä.

Enää en näe mitään syytä laskea ilman kypärää ainakaan Suomessa: se on lämpöisempi kuin pipo ja säästyy pieniltäkin kolhuilta. Yleensä kerran hiihtolomassa tulee hissin ankkuri päähän, tms. tälliä, jota kypärän kanssa ei edes oikein huomaa.
 
En käytä kypärää laskiessani, edes lasten kanssa, lapsiakaan en pakota, eivätkä hekään käytä kypärää laskiessaan pulkalla mäkeä...
 
Skula sanoi:
En käytä kypärää laskiessani, edes lasten kanssa, lapsiakaan en pakota, eivätkä hekään käytä kypärää laskiessaan pulkalla mäkeä...

Eikös tämä olisi direktiivin paikka? Kaikki Suomen pulkkamäet tarkastetaan ensin Jorma Ollillan yrityksen (PulkWatch Oy) tarkastajien toimesta ja luokitellaan kategorioihin 0-5. Tämän jälkeen kypäräpakko määritellään seuraavasti:

Laskijan paino ja missä kategoriassa on pakko käyttää kypärää:

0-15 kg 0-5
15,1-25 kg 1-5
25,1-35 kg 2-5
35,1-45 kg 3-5
Yli 45 kg 4-5

Viitoskategorian pulkkamäessä on käytettävä myös selkäpanssaria.

Jyväskylän pohjoispuolella voi käyttää minkä vain valmistajan CE-merkittyjä suojavarusteita, mutta Jyväskylän etelpäpuolella voi käyttää vain PulkWatchin myymiä suojavarusteita, joissa on +30% ruuhkalisä.

Jokaisen pulkkamäessä kävijä joutuu käymään marraskuussa virallisessa punnituksessa ja kantamaan mäessä mukana henkilökohtaista GPS-lähetintä, jotta valvonta on aukotonta. PulkWatchin käytössä on myös 237 RQ-9 Reaperia, joiden avulla kepsittömien pulkkailijoiden käyttämä pulkkamäki voidaan välittömästi asettaa toimintakyvyttömään kuntoon.

PulkWatchin tavoitteena on maailmanmarkkinat ja usko on kova, koska kukaan ei ole vielä keksinyt näin nerokasta tuotetta.
 
Kyllä ja aina.
Kypärä ilmestyi kupoliini joskus yhdeksänkytluvulla, niihin aikoihin kun "carvailu" tuli mukaan kuvioihin ja laskunopeudet kasvoivat kovemmiksi. Tuohon aikaan kypärä oli vielä melko harvinainen näky rinteessä - onnneksi ei enää.

Turvallisuuden lisäksi kypärän käytössä on muitakin etuja: Lasien kanssa antaa erinomaisen viima / kylmäsuojan kasvoille. Päässä potta on lämmin, mukava, eikä tipu silmille...
 
Kyllä, aina. Ollut päässä siitä asti, kun junnuna aloitin laskemaan, eli reilut 10 vuotta. Pari kertaa pelastanut isommalta osumalta. Lämmittää myös hyvin, pitää lasit fiksusti paikoillaan ja on tyylikäs 8)
 
80-luvulla laskettelun aloittaneena muistan, ettei silloin suomalaislapset juuri kypärää käyttänyt, mutta Ruotsissa oltiin tässä edellä. Lapsuuteni Åressa hiihtolomat viettäneenä käytin kypärää, mutta teini-iässä se jäi sitten pois. Nyt viimeiset 7 vuotta on mennyt kypärä päässä.