https://www.popvakuutus.fi/asiakaspalvelu/yhteistyokumppaneiden-edut?utm_source=autostadium&utm_medium=banner&utm_campaign=autovakuutus_autostadium_jatkuva&utm_content=autovakuutus_0418

Mercedes Benz GLC 350e 4Matic A Premium Business AMG 2017

P

pantero

Vieras
Vihdoinkin sai aikaiseksi plug-in hybridin koeajon. Olarin Vehosta järjestyi otsikon mukainen peli yön yli kokeiluun.

Perusvarustein auto on hintahaitarin alapäässä (63 k), mutta koeajoautossa oli runsaasti lisävarusteita (mm. ajoavustinpaketti plus, AMG sisustus, Garmin navi, Burmester äänet, sähköinen vetokoukku ja 20” AMG-vanteet), jotka nostavat hinnan jo 77,5 k tasolle. Renkaina Pirelli Scorpion 255/45 R20 101 W.

Auton akku oli lähdössä ladattu n. 75 %:iin, joka lupasi 22 km sähköajoa. Siispä E-mode päälle ja menoksi. Ensimmäinen havainto oli, että 350e liikkuu aika ärhäkkäästi. Osasyynä voi olla T/L hybridin ohjelma selkärangassa, jolloin pedaalia painetaan vähän reippaammin. Sähkömoottorin teho ja vääntö (85 kW, 340 Nm/0-2000 rpm) riittävät mainiosti lähiöliikkumiseen. Akun lataus tuli käytettyä kokonaan ja polttomoottori käynnistyi juuri kotipihaan kurvattaessa.

Tällöin pääsi heti kokeilemaan latausta. Autossa oli mukana kahdet latauspiuhat, kotirasia (Shuko 6A tai 8A) ja yleinen (Mennekes type 2). Molemmat piuhat ovat varsin lyhyet (~ 3m), joten peruuttelemaan joutuu, jotta oikean takanurkan saa sopivasti kohdalleen. Latauksen teho kotirasialla on vain 1,6 kW/tunti, joten reilussa kahdessa tunnissa akku (8,7 kWh litium, josta käytössä ~7 kWh) latautui noin 55 %:iin. Auto oli myös yön yli piuhassa kiinni ja aamulla akku oli 98 % tikissä ja ajomatkaa sähköllä luvattiin silloin 29 km.

Neljästä ajomoodista (hybrid, e-mode, e-save ja charge) tuli kokeiltua kolmea ensimmäistä. Hybrid moodissa käytetään pääasiassa sähköä ja polttomoottoria harvemmin (tässä erotaan paljon T/L hybridistä), joten akku tyhjenee lähes samaa tahtia kuin pelkässä sähköajossa. E-save taas käyttää etupäässä polttomoottoria, mutta regeneroi jarrutusenergiaa, jota hyödynnetään siten, että akun varausaste pysyy ennallaan (tämä on jo lähempänä T/L hybridikäyttöä). Automaatti (7G-Tronic) hoiti vaihtamiset/hybridikäytön kohtuullisesti. Joskus boxi hiukan empi, mutten kokenut sitä häiritseväksi. Kulutus lyhyen (100 km) koeajon perusteella muodostui seuraavaksi:

-sähköä ladattiin yhteensä noin 10 kWh
-ajotietokoneen näyttämä kulutus oli 5,9 l/km

Loppuosa koeajomatkasta (46 km) ajeltiin normaalia lähiöpyöritystä ja matkaan lähdettiin täydellä akulla. Ensin ajomoodina oli Hybrid ja sitten E-save (kun jäljellä oli n. 10 km sähköajoa). Tietokoneen näyttämä kulutus oli tuolloin 5,2 l/100 km. Ihan kohtuullista taajama-ajelussa ja latailun edunkin saa kulutuksessa näkyviin. Maantieajon ja peräkärrynvedon vaikutusta ei tällä kertaa pystytty mittailemaan.

Vaikka painopiste koeajossa oli plug-in tekniikassa, tuli autoa tutkittua myös muuten:

+penkit olivat hyvät, pituussäätö mekaaninen ja muut sähköllä, ratin säätö mekaaninen; sopiva ajoasento löytyi nopeasti. Ratin kehä on pienehkö ja vasemmalla olevan nopeusmittarin näkymiseksi sitä joutui hiukan asettelemaan. Diginä nopeus oli tosin tarjolla myös navin alanurkassa tai omassa valikkonäytössä mittarien keskellä.
+kierroslukumittari on oikealla ja lisäksi sen alareunassa näkyy sähkömoottorin teho ja jarrutettaessa myös regenerointiaste (ohjaa oikeaa hidastuvuutta ennen mekaanista jarrutusta)
+ohjaus oli sopivan kevyt ja erittäin täsmällinen. Ajo-ominaisuudet mutkateillä vastasivat odotuksia ja auto taipui nöyrästi mutkiin. Tuo nimessä oleva AMG tarkoittaa stylepaketteja ja 20” vannekokoa, jonka lisäksi autossa oli myös korkean maavaran (+15 mm) jousitus. Normialustallakin GLC on selvästi ajajan auto.
+pitkä akseliväli rauhoittaa mukavasti maantieajoa, jonka lisäksi auto oli hiljainen ja vain karkeimmilla pinnoilla kuului rengasääniä (osasyynä 255/45 R20 renkaat, vakiokoko on 235/60 R18 )
+-Garmin navin selkeys on riittävä, vaikka sen (ohjelmallinen)resoluutio ei ylläkään näytön tarkkuuteen, joka peruutuskameran kuvasta arvioiden on hyvällä tasolla.
-toimintoja autossa on erittäin runsaasti ja ilta menikin ohjekirjoja (400s + 50 s hybridiosa) tutkiessa. Silti pääsi vasta alkeiskurssitasolle, koska kaikkien vimstaakien toiminta ei ollut vielä täydellisesti selvillä. Tosin ohjemapissa oli sopivan kompakti lyhennelmä ja lisäksi erillinen pikaohje, joista selvisi kaikki normaaliin ajamiseen tarvittava tieto
-auton hanskalokerossa oli koeajoauton varustelista (+), mutta konfiguraattoria kokeillessa löytyi eroja nettihinnaston kanssa(-). Konffi onkin vielä osittain suuntaa-antava ja sen kerrottiin korjautuvan syksyn aikana.
-konfaus onkin paikallaan, kun varustelistaa tutkiessa sieltä löytyy ruksittavaa jopa ihan normivarusteissakin (takakontin sähköpistoke, sisävalot, peilipaketti, jne).

Auton valoja ei kokeiltu pimeällä, mutta ne näyttivät olevan kauttaaltaan ledejä. Sähköisen vetokoukun toteutus on erittäin näppärä ja sen ruksihinta (n. 1200 e) ~ok. Erittäin monipuoliseen adaptiiviseen vakkariin (Distronic) tutustuminen jäi kesken, kun mm. sen hybridikäyttöä hyödyntäviä ominaisuuksia ei maantiellä ehtinyt testaamaan.

Auton muotoilu on voimakkaasti aiempaa GLK:tä pyöreämpi. Silti takakontin tilat (plug-innistä huolimatta) ovat kohtuulliset 395/1450 l. Oma mittatikku, raivaussaha (170 cm) mahtuu kyytiin hieman vinottain aseteltuna. Maastossa kulkuakin on mietitty, kun auton alusta on suhteellisen tasainen ja se on peitetty muovilevyillä. Jos ruksii Off-Road paketin, ovat etu- ja takapuskurin helmat korkeammat ja saa vielä pohjapanssarinkin.

=====================

Kyllähän tämmöinen MB plug-in osoittautui ihan mukavaksi peliksi. Sillä ajellessa tulisi maantien latauspisteetkin tutuiksi madaltaen siirtymiskynnystä joskus tulevaisuudessa ihan oikeaan sähköautoon. Tosin Type 2:llakin ladattuna saisi lounastauolla akun vain puoliksi täyteen.
 

Liitteet

  • 1.jpg
    1.jpg
    44,9 KB · Katsottu: 652
  • 2.jpg
    2.jpg
    33,1 KB · Katsottu: 518
  • 3.jpg
    3.jpg
    46,3 KB · Katsottu: 489
  • 4.jpg
    4.jpg
    47,2 KB · Katsottu: 600
lisäkuvat...
 

Liitteet

  • 5.jpg
    5.jpg
    35,1 KB · Katsottu: 429
  • 6.jpg
    6.jpg
    28,6 KB · Katsottu: 442
T/L hybridi = Toyota/Lexus hybridi. Niissä 'kaasu'polkimen liike on pidempi. MB:ssä se on selvästi lyhyempi, jolloin tahtomattaan tuli aluksi painettua liikaa...
 
Kiitos Pantero hyvästä raportista!
Ulkoisesti GLC näyttää pienemmältä kuin se onkaan. Pyöreys ja mataluus tekee sen että pituutta ei huomaa. Siitä kuitenkin puuttuu sellainen näyttävyys eikä se herätä oikein minkäänlaisia tunteita vastaan tai puolesta, vähän sellainen harmaavarpunen.

Tuo musta saarnipuu sisustassa on kyllä tyylikäs (vrt pianolakattuun joka on pölyinen het ekasta päivästä lähtien).

Numeraalinen nopeusnäyttö mittaristossa ei ollut kaikkien näyttötilojen kanssa käytössä joten siitä ei sinäsä ole apuja jokapäiväiseen ajoon.

 
Auton tilat olivat kyllä myönteinen yllätys. Olen aikaisemmin istunut GLK:ssa edessä ja takanakin ja muistelin takajalkatilojen silloin riittäneen juuri ja juuri. Nyt takapenkkiä testatessa omilla etupenkin säädöillä oli jalkatilaa jo hiukan enemmän. Ohessa kuva, jossa korin muutoksia on verrattu juuri GLK:hon.

Tuota diginopeuslukemaa haeskelin, kun nopeusmittarin asteikko on kyllä selkeä, mutta niin laaja-alainen (0-260), että lähiönopeuksien tarkkailu vaati aluksi totuttelua. Tempomat-vakkarista löytyi tosin hyvä ominaisuus, jossa mittarinopeuden pystyi rajoittamaan kätevästi haluamakseen (esim. 65 km/h). Auton kiihtyminen pysähtyi silloin normaalikaasulla tuohon asetettuun raja-arvoon. Muutenkin Tempomat tuntui pätevältä, se piti kahden tonnin auton aika tarkalleen +- 2km/h rajoissa.
 

Liitteet

  • lisäsentit vs GLK.png
    lisäsentit vs GLK.png
    36,6 KB · Katsottu: 423
Hankintaa sponsoroiva verottaja luo mielenkiintoisen hankinta-asetelman täällä raskaan autoveron maassa. Edellisen bensa-auton vaihdoin pois suuren kulutuksen ja heikon perävaunun vetokyvyn eli väännön puutteen takia. Taajama-ajoa itselläni ei juuri ole, vaan kilometrit tulevat maantiellä pidemmiltä reissuilta. Parin litran bensakoneella ja tällä auton massalla kulutus maantieajossa lienee luokkaa 7-10 l/100 km?
 
Omaa kokemusta tällaisen plug-innin kulutuksesta ei ole muuta kuin tämä koeajo. Siinä kulutus oli koko 100 km matkalla 5,9 lt/100 km (ja 10 kWh itse ladattua sähköä). Tuohon sisältyi jo hiukan mutkateillä fiilistelyäkin. Normaalissa lähiöajossa pääsin kulutukseen 5,2 lt/100 km. Jos ajelee lyhyitä matkoja ja lataa autoa aina matkan päätteeksi, pääsee jopa noihin 2-3 lt/100 km lukemiinkin, joista olen kuullut. Silloin tosin jo oikea sähköauto tuntuu mielekkäämmältä.

Spritmonitorissa on dataa vasta muutamasta GLC 350e:stä, joiden keskikulutus on siellä tasan 7 lt/100 km. Ainakin yhdellä on ajettu välillä moottoritiellä ja kulutus on silloin noussut yli 10 lt lukemiin.

Maantiellä ja peräkärryn kanssa GLC vie tietysti noita omia mitattuja kulutuksia enemmän. Niitä olisi ollut mukava mittailla, mutta lyhyen koeajon aikana se ei ollut mahdollista. Hybriditekniikka auttaa maantielläkin, kun jarrutuksessa akkuun regeneroituu energiaa. E-save moodilla ajaessani huomasin akun varaustason nousevan pidemmissä jarrutuksissa. Tosin miinuspuolella on mukana kuljetettavan akuston lisäpaino, joka on 165 kg dieseliin (GLC 250 d isommalla tankilla) verrattuna.
 
pantero sanoi:
E-save moodilla ajaessani huomasin akun varaustason nousevan pidemmissä jarrutuksissa.
Tuskin pelkkä jarrutus nostaa akuston varaustasoa, ellei vuoristosta ole kyse mistä lasketellaan alas.
E-save modessa varaustason kuuluukin nousta, kun polttomoottori käyttää generaattoria lataukseen
E-Save (pelkkä polttomoottori) sekä Charge (akkujen lataus polttomoottorin avulla).
 
Kuten kerroin tuolla aiemmin koeajohavainnoistani, mersun Hybrid-ajotila vastasi käytännössä sähköllä ajoa (E-mode), kun polttomoottori käy harvakseltaan (esim. jyrkähköissä ylämäissä) ja akku kuluu lähes yhtä nopeasti, kuin E-modessa. E-save tilassa akkua ei ladata, vaan polttomoottoria käytetään niin, että akun lataustaso säilyy. Regenerointi toimii silloinkin ja lyhyt sähkökäyttö on myös mahdollista, jos akkuun on saatu regeneroitua lisäenergiaa. Charge-tilassa polttomoottori käy kokoajan ja lataa samalla akkua.

Kyllä tuo regenerointi pystyy lataamaan akkua ihan tavallisessakin ajossa. Omassa T/L-hybridissä on näyttö, joka kertoo regeneroinnilla talteenotetun jarrutusenergian. Tavallisella kauppareissulla (16 km) saan talteen noin 350 - 400 Wh. Kun mersun akuston aktiivinen varaus on ~7 000 Wh, vastaa se noin 5 % akun kapasiteetista. Kun varaustilan näyttö on 1 % tarkkuudella, voi prosenttien muutoksen havaita hetkellisesti ylöspäin ajon aikanakin.
 
völvöxc60 sanoi:
Tuskin pelkkä jarrutus nostaa akuston varaustasoa, ellei vuoristosta ole kyse mistä lasketellaan alas.
E-save modessa varaustason kuuluukin nousta, kun polttomoottori käyttää generaattoria lataukseen
E-Save (pelkkä polttomoottori) sekä Charge (akkujen lataus polttomoottorin avulla).

Niin siis E-save moodissa polttomoottoria ei nimenomaan pyritä käyttämään lataamiseen vaan liikkumiseen (akkua säästetään). Charge-moodissa sitten polttomoottoria käytetään lataamiseen.

Ja jarrutuksissa sekä moottorijarrutuksissa talteen otettavan energian kyllä huomaa muutaman prosentin nousuna ainakin Lapin maastoissa.
 
Melkoisia virtapurkauksia akku ottaa vastaan, kun ajattelee tuollaisen 2tn painoisen auton jarrutuksen syntymiä energioita. Varmaan joku regulaattori tms on siinä välissä, mikä rajaa piikkiä, vai onko?
 
pantero sanoi:
Omaa kokemusta tällaisen plug-innin kulutuksesta ei ole muuta kuin tämä koeajo. Siinä kulutus oli koko 100 km matkalla 5,9 lt/100 km (ja 10 kWh itse ladattua sähköä). Tuohon sisältyi jo hiukan mutkateillä fiilistelyäkin. Normaalissa lähiöajossa pääsin kulutukseen 5,2 lt/100 km. Jos ajelee lyhyitä matkoja ja lataa autoa aina matkan päätteeksi, pääsee jopa noihin 2-3 lt/100 km lukemiinkin, joista olen kuullut. Silloin tosin jo oikea sähköauto tuntuu mielekkäämmältä.

Spritmonitorissa on dataa vasta muutamasta GLC 350e:stä, joiden keskikulutus on siellä tasan 7 lt/100 km. Ainakin yhdellä on ajettu välillä moottoritiellä ja kulutus on silloin noussut yli 10 lt lukemiin.

Maantiellä ja peräkärryn kanssa GLC vie tietysti noita omia mitattuja kulutuksia enemmän. Niitä olisi ollut mukava mittailla, mutta lyhyen koeajon aikana se ei ollut mahdollista. Hybriditekniikka auttaa maantielläkin, kun jarrutuksessa akkuun regeneroituu energiaa. E-save moodilla ajaessani huomasin akun varaustason nousevan pidemmissä jarrutuksissa. Tosin miinuspuolella on mukana kuljetettavan akuston lisäpaino, joka on 165 kg dieseliin (GLC 250 d isommalla tankilla) verrattuna.
Säntillinen kuski voi siis ekoautoilla taajamassa hybridillä hyvin pienellä kulutuksella. Polttomoottorin optimointi maantieajo-olosuhteissa mahdollisimman vähän kuluttavaksi on varmaan vielä osin tuotekehityksen kohteena. Pelkällä bensakoneella pelattaessa se ei ole niin helppoa, mutta sähkömoottorilla avustaminen luo uutta ajattelua...
 
Teppis sanoi:
Melkoisia virtapurkauksia akku ottaa vastaan, kun ajattelee tuollaisen 2tn painoisen auton jarrutuksen syntymiä energioita. Varmaan joku regulaattori tms on siinä välissä, mikä rajaa piikkiä, vai onko?

Öö, kysymys meinaa mennä yli hilseen. :)

Mittaristossa oli näyttö, josta näki regeneroimisen voimakkuuden. Kun yläraja saavutetaan, jarruttaa auto normaalisti jarruilla.
 
Teppis sanoi:
Melkoisia virtapurkauksia akku ottaa vastaan, kun ajattelee tuollaisen 2tn painoisen auton jarrutuksen syntymiä energioita. Varmaan joku regulaattori tms on siinä välissä, mikä rajaa piikkiä, vai onko?

Mutta paljon enemmän akusta otetaan irti kiihdytyksen aikana. En näistä muista tiedä, mutta esimerkkinä Teslan moottorijarrutuksessa akkua ladataan jopa 60kW teholla.