https://www.popvakuutus.fi/asiakaspalvelu/yhteistyokumppaneiden-edut?utm_source=autostadium&utm_medium=banner&utm_campaign=autovakuutus_autostadium_jatkuva&utm_content=autovakuutus_0418

Oluen paneminen

Zaphod

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
19.1.2019
Onkohan täällä olutharrastajia, jotka ovat itse panneet olutta? Olen päättänyt rakentaa oman nanopanimon autotalliin, joka on ollut pääosin romunsäilytyspaikka kun harrasteautoja tai kartteja ei enää ole.

Lohkaisen autotallista noin 15m2 kotipanimoksi. Autotallissa on lattialämmitys ja lämpötila normaali huonelämpö. Panimoon tulee höyrynpoisto huipparilla tai kanavapuhaltimella. Tilaan vedetään viereisestä teknisestä tilasta sekä vesi että viemäröinti erillisen rosterialtaan kautta (kiitokset karhunik rst-hitsarivihjeestä). Ilman sisääntulo erillisen hepa-suodattimen kautta epäpuhtauksien ja vääränlaisen mikrobiston välttämiseksi.

Panimolaitteisto tulee olemaan noin 30-litrainen, jolla pystyy tekemään minimissään noin 13 litran batcheja. Tilaan tulee kolme kaappipakastinta, jotka muutetaan toimimaan lämpötilasäädeltyinä käymiskaappeina sekä yksi arkkupakastin, joka muutetaan keezeriksi. Pääosin olut kegitetään, mutta osa menee pullotukseen.

Tavoite olisi vielä tämän vuoden puolella tehdä väliseinät, sähkömuutokset sekä LVI-työt. Panimokamat ensi vuoden alkupuolella ja eka koesatsi helmikuussa.

Homma menee hieman överiksi niin panostuksen kuin pedanttisuuden suhteen, mutta jotenkin ne kisa-auton myyntirahat on hävitettävä.
 
Tälle lähtökohtaisesti iso PEUKKU!

Tässä jotenkin kulminoituu harrastaminen... tehdään perkule ite, ku kaikki muu on kokeiltu. :)

"Kohta" meillä on "Jyppikylän panimon" oluet kaupassa?
 
Veikkaan ettei ole ja kilpailu panimoalalla on täällä Jkl:ssä kova, koska ensi vuonna täällä on viisi kaupallista panimoa ja yksi uusi tislaamo. Jos saisi tehtyä oman maun mukaisia bissejä ja pidettyä kaveritkin kaljoissa. Ajatus on myös lainata panimoa asiasta kiinnostuneille tutuille.
 
Kuulostaa hyvältä [emoji1305]

Ilmeisesti joku vinkeistä kantoi hedelmää?

Pidähän ajantasalla edistymisestä [emoji1305]
 
VAU!

Junnu suunnitellut oluen panoa jo hyvän aikaa, kävi jonkun expertin kurssillakin - juhannukseksi (2018) piti olla valmista, mutta maistiaisia edelleen odottelen...meni pahus perheen perustamaan niin häiritsee harrastuksia.
 
Tämä olisi kyllä hieno harrastus opetella  ;)

Joskus 15 vuotta sitten tuli tehtyä Mummon viinipöntössä olutta sellaisella marketin olut paketilla  :D
Olihan se kyllä teko-olosuhteiden makuistakin, tai itseasiassa siitä olisi voinut tulla ihan ok, mutta maku jäi jotenkin niin laimeaksi ettei oikein tiennyt että mitä se oli.
 
Hyvältä kuulostaa, varsinkin tilojen puolesta. Omat täysmäskäykset, keitot ja jäähdytykset hoituu edelleen kylppärissä/kodinhoitohuoneessa ja käyminen, kegitys ja säilytys autotallissa. Joskus jahka tilanne antaa myöden olisi tarkoitus pystyttää koko "panimo" autotalliin. On se niin paljon helpompaa kun kaikki on samoilla mestoilla. Ja pulloja en kroonisen ajan puutteen vuoksi käytä tällä hetkellä ollenkaan.

Itellä on Brewmonkin 30L all-in-one mäskäysjärjestelmä ja pari jääkaappia autotallissa. Käymislämpötilalle löytyy myös ohjaus. Kegejä alkaa olla sen verran että keezer tarttis hommata, mutta se on vähän antanut odottaa itseään. Nyt on käymässä kölschiä ja porteria, uutta neipareseptiä tarttis seuraavaksi alkaa viilaamaan. Kegeissä löytyy nyt ipaa, dipaa, porteria ja bitteriä.
 
Kuulostaa asialliselta. Työreissu koronapesäkkeeseen (Helsinki) ja kävin juuri Panimonurkassa Vantaalla tutkimassa settiä, millä lähtisi liikkeelle. Mäskäyslaitteiden saatavuus kuulemma lähes nollassa. Olin ajatellut Brewster Beaconia, mutta käytännössä saatavuus menee aikaisintaan ensi vuoden alkuun.

Lisäys: Oletko muuten jakanut vierrettä kahteen osaan ja keittänyt saman vierteen kahdella erilaisella humaloinnilla? Itse ajattelin kokeilla tehdä esim. pale ale -tyyppisen rungon ja siihen kaksi erilaista humalointia. Saisi yhdellä mäskäyksellä kaksi erilaista olutta.
 
Velipoika kävi joitain vuosia sitten panimokurssin ja hänellä on simppelit laitteet (mm. sähkölämmitteinen keittokattila). Hänen kanssaan olemme minun autotallissani muutaman kerran keitelleet ihan onnistuneesti.

Itse olen silmäillyt silloin tällöin enemmän automatisoituja laitteita kuten juuri Brewster Beacon tai vastaavat. Man cave minulta puuttuu vielä tässä vaiheessa ja autotallia en voi harrastukselle uhrata joten pitäisi olla sen verran kompakti laitteisto, että pystyy keittiössä aktiivisen valmistusvaiheen pyörittämään.

Lisäksi on tullut sivusta seurattua muutamien vielä pidemmälle automatisoitujen laitteiden kehitystä, kuten tämä:
https://beermkr.com/
Onhan nuo varmaan aika leluja, mutta toisaalta panoprosessin automatisointi sopisi nykyiseen elämäntilanteeseen todella hyvin. Rajoitteena kuitenkin vielä se, että haluaisin kuitenkin pystyä säätelemään itse prosessia ja raaka-aineita enkä päätyä riippuvaiseksi pelkästään valmistajan brändäämistä raaka-ainepaketeista ja reseptiikasta. 

 
Ai Mallaspuoti on saanut taas varastoon. Jokin aika sitten myivät eioota. Pitää heittää Kuopion keikka... Mieluummin otan tuon Beaconin kuin saman firman vanhemman BrewMonkin.
 
Zaphod sanoi:
Lisäys: Oletko muuten jakanut vierrettä kahteen osaan ja keittänyt saman vierteen kahdella erilaisella humaloinnilla? Itse ajattelin kokeilla tehdä esim. pale ale -tyyppisen rungon ja siihen kaksi erilaista humalointia. Saisi yhdellä mäskäyksellä kaksi erilaista olutta.

Kaikennäköistä on tullu tehtyä, mutta en ole jakanut samaa keittoerää useampaan osaan. Tolla Monkilla tulee yleensä käymisastiaan sellanen max. 22-23 litraa, niin siitä saa 19L corny kegiin just sopivan satsin käymisastiasta siirron jälkeen. Noin saisi tietty kyllä vähän enemmän vaihtelua ja kokeiltua eri humaloiden vaikutusta samaan pohjaan. Ja tietty hiivahan vaikuttaa lopputulokseen älyttömän paljon. Panopäivät on sen verran harvassa, että nyt on viime aikoina tullut tehtyä kaksi eri olutta yhden päivän aikana. Pääsee vähän vähemmällä laitteiston pesussa, mitä kyllä tässä hommassa saa tehdä tarpeeksi.

Ja tämän homma suola on siinä, että eri oluttyylejä voi testailla oikeastaan loputtomasti ja variaatioita on niin paljon ettei koskaan lopu kesken. Noita reseptejä alkaa pikkuhiljaa itsellekin kertyä, ja joukossa on aivan mahtavia onnistumisia sekä sitten niitä ei niin omaan suuhun sopivia lopputuloksia.

Nyt on itselle tulossa vihdoin kunnollinen stir plate, niin pääsee paremmin tekemään starttereita ja saa ne harvat lageritkin jatkossa kunnolla lähtemään.
 
Oletko tehnyt valmiilla resepteillä vai kehittänyt omia? Olen ostanut BeerSmith -lisenssin ja tarkoitus olisi alusta asti lähteä omalla reseptiikalla.

Oletko käyttänyt nestehiivoja vai kuivahiivaa? Pitäisi oikeastaan itsekin perehtyä starttereihin paremmin, kun sillä saisi varmistettua hiivan hyvinvoinnin.

Edit: Tarkoitus olisi tehdä myös "tylsiä" lagereita/pilssejä niiden vaikeuden takia. Lagereilla saisi hiottua prosessia kuntoon.
 
Aika monessa reseptissä on ollut pohjana jonkun kaupallisen ”hyväksi havaitun” oluen klooniresepti, mitä olen lähtenyt muokkaamaan omalle laitteistolle sopivammaksi. Vahvasti humaloidut oluet sopii omaan suuhun niin hyvin, että varsinkin ipoihin tulee nakattua alkuperäistä versiota enemmän humalaa niin keitossa kuin kuivahumaloinnissa. Ja hiivoja on tullut käytettyä ihan laidasta laitaan nestemäisestä kuivahiivaan. Lagerit on kyllä haastavia, siinä tulee heti virhemaut esille. Ja ilman lämpötilakontrolloitua kaappia noita on kyllä hankala tehdä kun käymislämpötila on niin tarkka ja alhainen.

Tohon tulevaan neipaan olisi tarkoitus laittaa hiivaksi opshaug kveik ja käyttää estereiden toivossa jossain 35c paikkeilla.
 
Kveikit on kyllä mielenkiintoisia hiivoja niiden käymislämpötilan takia. Pakko testata jossain vaiheessa ja ajattelin kokeilla myös ensi kesänä villihiivalla. Vierre vuorokaudeksi pihalle ja käymään Keski-Suomalaiseksi "lambiciksi". Saa nähdä tuleeko lambic-tyylinen vai ihan jotain muuta...
 
Joo kannattaa ehdottomasti kokeilla kveikkiä joskus, jos ei muuten niin ihan mielenkiinnosta. On se sen verran erikoista kamaa muihin hiivoihin verrattuna. Ja kaikki noi erikoisemmat kokeilut on kyllä omaan mieleen kun niistä ei koskaan ensimmäisellä kerralla ihan tiedä mitä tuli tehtyä  :)
 
Miten tämä projekti etenee? Ajatuksen tasolla miettinyt että hyvä olisi olla vehkeet jos kaupat joskus myyvät eioota.
 
Ei ole edennyt. Rosteritaso/allas hankittu sekä muuta oheistavaraa. Ei ole ollut aikaa rakentaa tilaa, mutta nyt voisi yrittää saada kesällä tila valmiiksi ja puuttuvat tarvikkeet hankittua. Kunnalle pitää vielä tehdä ilmoitus tilan käyttömuutoksesta sekä lisätä muutokset piirustuksiin. Varmaan ei välttämätöntä, mutta pieni vaiva. Seinärakenteista tehdään helposti purettavia, joten alkuperäinen autotalli saadaan tarvittaessa palautettua.
 
Himpun tämä on kestänyt. Ensi viikolla putkimies tulee rakentamaan vesi- ja viemäröinnin valmiiksi. Panimokamat saan viikon päästä.
 

Liitteet

  • IMG_20220923_175946.jpg
    IMG_20220923_175946.jpg
    35,3 KB · Katsottu: 138
Tämä on kiinnostava aihe. Kolmisenkymmentä vuotta sitten tuli kaverin kanssa harrastettua pienimuotoisesti, mutta vaimoväki puuttui peliin. Jatko kiinnostaisi.

Onneksi otsikossa on maininta oluesta. Muuten voisi sekoittua pankkitallentamiseen. 🥴
 
Ei liity itse aiheeseen, mutta oli pakko saada vähän AV -kalustoa "panimolle". Kaapissa odottelee vielä Onkyon vahvari ja läppäri, joka hoitaa reseptiikkasoftan, musiikit ja videot telkkariin. Akustointiakin tullaan tekemään lähiaikoina.
 

Liitteet

  • IMG_20220927_164731.jpg
    IMG_20220927_164731.jpg
    27,4 KB · Katsottu: 98