https://yliteippaus.fi/

Podcastit

tai

Legenda
Liittynyt
23.12.2013
Podcast-suosituksia, ja keskustelua mitä nyt otsikon alle sopii.

Yhtenä viimeaikojen yllättävimmistä kuunneltavista on ollut Pekkisen jakso suomalaisesta Solu-tietokoneesta. Itse olin kokonaan tietämätön sellaisesta, jos kohta välttelenkin vähäisen kapasiteettini tuhlaamista startup-pöhinöihin. Mielenkiintoista kuitenkin kuulla mitä ihan lähimenneisyydessä oli melkoisen utopistisesti speksailtu.

https://areena.yle.fi/audio/1-50499091 "Juuso Pekkinen - Suomalaisen Solun piti haastaa Apple ja Microsoft sekä muuttaa tapamme käyttää tietokonetta"

Ps. Toinen otsikkoa sivuava aihe on Autoaiheiset podcastit, mutta sen rajaus on ehkä niin tiukka ettei keskustelua ole syntynyt.
 
Podcasteja tulee kuunneltua kävellessä ja joskus autoillessa. Suomeksi valinta on YLE Areena ja englanniksi https://radiopublic.com/ . Auttaa kummasti liikkumista, kun kuuntelee ja melkein unohtaa kävelleensä.
 
Kuuntelen kahta musiikkipodcastia: Antti x Antti ja Ps. Tykitellään. Nämä molemmat ovat soittimessani prioriteetilla.

Jälkimmäisestä tuli tänään kuunneltua Kraftwerk-muistelo, ja vakijuontajien lisäksi kolmantena keskustelussa oli mukana Aavikko-yhtyeestä Tomi Leppänen.

https://jakso.fi/ps-tykitellaeaen/extraordinary-machine
 
Aloitan esittäytymällä, en tiedä mitään podcastista. Tuohon sanaan törmään kuitenkin yhä useammin kun joku jossain sanoo kuuntelevansa podcastia. Ekat viestit tässä säikeessä avaavat hieman asiaa ja sanakirja toteaa näin:

radiolähetyksen tyyppinen puhetta sisältävä äänitallenne

Ok, mutta sitten ajatusteni asettumista hieman sotki tämä:

tai sanoi:
Kuuntelen kahta musiikkipodcastia

Eli, vilpitön kysymys, sisältäen arvauksen, jos podcast on puhetta sisältävä äänitallenne, niin onko musiikkipodcast sitten puhetta JA musiikkia sisältävä äänitallenne?
 
Englanninkielisiä true crime podcasteja tulee kuunneltua työmatkoilla, juostessa ja muutenkin. Yleensähän noissa yritetään selvittää murhaaja tai sitten todistaa vankilassa viruva henkilö syyttömäksi. Tässä esimerkkejä:
-Undisclosed
-Serial
-Untold
-Dr. Death
-Up and vanished
-To live and die in LA
-Atlanta Monster
-Culpable
-Dirty John

Lisäksi on tullut kuunneltua Malcolm Gladwellin "Revisionist History" -podcastia, jossa tuoreita näkökulmia historiallisiin tapahtumiin.
 
juupeli sanoi:
Aloitan esittäytymällä, en tiedä mitään podcastista.

Eli, vilpitön kysymys, sisältäen arvauksen, jos podcast on puhetta sisältävä äänitallenne, niin onko musiikkipodcast sitten puhetta JA musiikkia sisältävä äänitallenne?
Minäkin sain vihdoin selvitettyä, mikä on podcast. Pitkään se on mielessä silloin tällöin käynyt, mutta tämän ketjun käynnistyessä sain sen tarvittavan sysäyksen. Ihan ekaksi googletin musa-aiheisia podcasteja, mutta vielä ei iskenyt innostus. Kysymykseesi en osaa vielä vastata.
 
Näitä nyt on ainakin tullut kuunneltua ja lisäksi noita sijoituspodcasteja. Aamulypsyä ei pysty livenä kuuntelemaan mainosten ja surkean musiikin takia mutta podcastina pelkät läpät menee hyvin kävelyn taustalla.
https://radioplay.fi/podcast/juoksumania/
https://radioplay.fi/podcast/polkuporinat/
https://www.supla.fi/ohjelmat/valioliiga-viikko
https://www.supla.fi/ohjelmat/aamulypsy
https://areena.yle.fi/audio/1-4373458  Urheiluhullut
https://soundcloud.com/unibetfinland  Triplatupla
 
Kieltämättä aihepiiri ei ole täysin konkreettinen ja siten helposti omaksuttava, mutta loppuviimein varsin kapean sektorin juttu kyseessä. Siis on-demand -tyyppistä audiokulutettavaa. Sisältö voi olla mitä tahansa mutta tyypillisimmin puheohjelmaa. Oman katsantoni mukaan myös kuuntelualusta on vapaa, ts. julkaisija ei saisi kuuntelijan puolesta poissulkevasti päättää miten ja millä kuunnellaan.

juupeli sanoi:
Eli, vilpitön kysymys, sisältäen arvauksen, jos podcast on puhetta sisältävä äänitallenne, niin onko musiikkipodcast sitten puhetta JA musiikkia sisältävä äänitallenne?

Varmasti mielellään olisivat, mutta Suomessa luultavasti Teosto/Gramex/yms. tekijänoikeusmaksujen takia kenelläkään ei ole varaa tallenteena uudelleenjulkaista musiikkia. Niinpä em. musiikkipoditkin ovat "vain" keskustelua ajankohtaisesti musiikista. Eos. miten suljetuissa mediatalojen omisssa alustoissa kuten Suplassa jossa toimintaa voidaan rahoittaa mainoksia soittamalla tms. Bassoradiokin jossain kohtaa kovasti mainosti on-demand -appiaan että kaikki ohjelmasisältö on siellä kuultavissa, mutta se loppui yhtäkkisesti johonkin tekijänoikeusmaksupäätökseen.

Hassusti kyllä minulla johdatuksena podcasteihin toimi musiikki: Basson ohjelman Kultabassokerhon kaikki reilun kymmenen vuoden aikana julkaisemat ohjelmat ovat harrastajavoimin netissä musiikkeineen. Jostakin syystä ne ovat saaneet olla siellä rauhassa. Joitakin satoja tunteja kuunneltuani huomasin pitäväni nimenomaan puhesisällöstä, koska Kbk oli ensisijaisesti haastattelu- ja puheohjelma.

Mikähän oli tuon jälkeen seuraava jota aloin säännöllisesti kuuntelemaan... Mahdollisesti Sarasvuon puhemonologit Areenasta. Toisinaan ajatuksia herättävää, mutta usein unettavaa jorinaa ja siten sopivaa keskellä yötä unta odotellessa kuunneltavaksi :)

Nykyisin podcastit soivat minulla korvanapeissa aina kun on jotain sellaista tekemistä mikä sallii ajatuksella kuuntelemisen, esim. liikennöinti, kotityöt tms.
 
Suosittelen Miehet jotka muistavat -podcastia. Löytyy Suplasta. Itse, kun elänyt 60-luvulta asti, niin on jotain muistoja jäänyt myös päähän kovalevylle. Ohjelmassa ei kuuklata, vaan luotetaan omaan muistiin. Toimittajina Harri Moisio ja Ilkka Ihamäki.
Viimeisimmässä jaksossa käsitellään urheiluselostajia.
 
Ylen Kulttuuriykkönen toimittaa välillä omiin kiinnostuksenkohteisiin varsin mielekästä sisältöä. Sitten osa kulttuurista menee täysin ohisektorille, ja keskustelurinkityyppiset paneelit toisinaan vaikuttavat suorastaan kuplautuneen sitivihreän kulttuurieliitin porsastelulta  :p

Viimemainitulle melkoisena vastakohtana tulee kuunneltua Renne Korppila -podcastia. Jälleen osa kontentista, lähinnä tiukasti bodausjutut, jätän kokonaan väliin, mutta on siellä muitakin aihepiirejä, kuten tuoreimpana parikymmentä vuotta suomalaisen peliteollisuuden parissa tehnyt Thomas Puhan jakso. Jonkunlaisena sivuraiteena alkanut Otetaan yhdet on muodostunut myös viihdyttäväksi kuunneltavaksi. Siinä missä Korppilan jutut sillointällöin lipsahtavat keskenkasvuisen tasolle, on tässä mukana hyvänä vastavoimana Teemu "Pastori" Potapoff.
 
Ilolla tervehdin ensimmäistä suomenkielistä maastopyörä-aiheista podcastia: Kuraläppä. Formaatti on vanha tuttu, kaksi kaverusta jutustelee ajankohtaisista asioista, omista tekemisistään ja muusta aihepiiriin kuuluvasta. Kuten monesti, tässäkin haastattelut ovat olleet mielenkiintoista kuunneltavaa. Aivan viimeaikoina porukkaan liittyi kolmaskin jäsen. Mukavaa kuunneltavaa, jos pyöräily kiinnostaa.

Tuolla toisessa ketjussa olen nostanut tuoreehkoja autoaiheisia podcasteja.
 
Tällä hetkellä kuuntelussani Sinuhe egyptiläinen.

Aina kun touhuan yksikseni, jotakin missä ei tarvitse ajattelua, kuuntelen podcasteja tai kuunnelmia.
Nykyään ei pysty oikein kirjoihin keskittymään, liikaa kaikkea tohinaa.
Lapsena ja nuorena olin aina nenä kiinni kirjoissa.


Tuo Waltarin Sinuhe egyptiläinen jäi lapsena kesken, enkä koskaan jatkanut sitä.
Tämä radiokuunnelma on vienyt minut mennessään, Egyptiin, Syyriaan, Kreetalle. Faaraoiden aikaan.

Kuuntele Yle Areenassa: http://areena.yle.fi/1-4172550



 
Yle Areenalla mielenkiintoiset ohjelmaryppäät 1) Saarnaajat ja 2) 12 diktaattoria.

Kuvaus Saarnaajat:

Nykyajan profeetat, pyhiä vai pahoja?

Pyhiä vai pahoja? Voittaako totuus faktat?

Kaava, jossa karismaattisten julkkisten henkilöpalvonta sekoitetaan iloisesti uskonnollisiin rituaaleihin näyttää toimivan. Julkkisten jumalanpalvelusten lavashowt eivät jätä kylmäksi. Rock-musiikin soidessa saarnaajan korokkeelle ei nouse enää välttämättä pastori, vaan sinne voi nousta yhtä hyvin mega-artisti tai NBA-koripallotähti. Ääripäässä ”Humalaisen kunnian kultin” meno vaikuttaa siltä kuin puhujat olisivat ympäripäissään tai pilvessä ja hoippuessaan lavan poikki Youtube-mystikot pössyttelevät Pyhää Henkeä.

Karismaattinen karnevaalipuhuja keskittyy yhteen asiaan: Kuinka saada mahdollisimman paljon rahaa, mahdollisimman monilta ja mahdollisimman lyhyessä ajassa. Viesti on vahvaa, se ei käy järkeen, mutta menee tai sattuu sydämeen.

Asiantuntijavieraana on teologian tohtori (Ph.D. in Missiology), Israelin Ystävät ry:n toiminnanjohtaja ja Shalom-lehden päätoimittaja, kulttitutkija Ilkka Vakkuri. Toimittajana Raimo Tyykiluoto.


Miten hyvin tunnet Jumalan sanan julistajat? Testaa ja kuuntele Saarnaajat





1) https://areena.yle.fi/1-50754359?utm_medium=social&utm_campaign=areena-ios-share

2) https://areena.yle.fi/1-3948085?utm_medium=social&utm_campaign=areena-ios-share
 
Harmittava juttu kyllä. Suomessa kun ei näitä sähköauto-podcasteja oikein ole. Muutama yrittänyt mutta ovat sitten jääneet muutaman jakson jälkeen unholaan.
 
Kuuntelin juuri kanssa viimeisen, olipa todella harmillista, joskin ymmärrettävää. Englanninkielisiä EV-aiheisia podcasteja en ole löytänyt.
 
Kaarakerho on ilmeisesti aloittanut "Pikalataus" nimisen podcastin. Yksi jakso tullut, mutta en oikein tuon ekan jakson perusteella innostunut. Näillähän on siis youtube kanavakin jonka "videotahti" ollut aika heikkoa, joten en oikein usko että tästä mitään kovin jatkuvaa tai säännöllistä podcastia tulee.