https://yliteippaus.fi/

Sähkömiehen vinkkejä kaivataan

Marty McFly

Klassikkoainesta
Liittynyt
22.12.2013
Keittiöremontti on suunnitteilla.

Lähtötilanne:

Keittiö on L:n muotoinen ja L:n "sakaroiden" välissä eli keittiön kulmassa on ovi kodinhoitohuoneeseen, ts. kaapistot eivät muodosta yhtenäistä L:ää vaan ne ovat kahdella eri seinällä joiden kulmassa on siis tuo ovi.

Tällä hetkellä meillä liesi seisoo omilla jaloillaan (eli on siis ns. vanhanaikainen liesi jossa on uuni samassa paketissa) ja se sijaitsee keittiötä edestä katsottaessa L:n oikean puoleisessa sakarassa. Liedelle tulee ilmeisesti kolmivaihevirta, koska sulaketaulusta löytyy 3 x 16A sulaketta joissa on merkintä sähköliesi ja joissa yhdessä lisäksi on merkintä 5x2,5ML.

Keittön ns. vasemmassa sakarassa eli vasemmanpuoleisella seinällä on tällä hetkellä pakastin ja lyhyen tason päällä valaisin ja pistorasia. Sulake ko. seinässä oleville sähköille on 1 x 16A merkinnällä 3x2,5ML.

Tavoitetila:

Uudessa keittiössä liesi ja uuni tulevat olemaan erillislaitteita (kalusteuuni ja kalusteliesi). Liesi on tarkoitus jättää nykyiselle paikalleen, mutta uuni sen sijaan tulisi siirtymään L:n muotoisen keittiön oikeanpuoleisesta sakarasta vasemmanpuoleiseen sakaraan, joka lisäksi samalla seinällä tulisi olemaan side-by-side jääkaappipakastin sekä kalustemikrouuni.

Kysymys:

Sähköistä yhtään mitään ymmärtämättä kysymys kuuluu, että miten vasemman puoleisen seinän sulake ja kaapelointi kestää uunin, jääkaappipakastimen ja mikron yhtäaikaisen käytön? Pitäisikö lieden kolmesta vaiheesta yksi vetää uunille? Voiko uunia ylipäänsä edes kytkeä (plus mikroa ja jääkaappia) saman yhden 16A 3x2,5ML sulakkeen taakse?

Haaste on, että vaikka sulaketaulu sijaitsee vain parin metrin päässä seinän toisella puolella, minulla ei olisi minkäänlaista halua repiä kipsilevyseinää auki uusien johtojen asentamiseksi saatika että vetäisin ne näkyvinä pinta-asennuksina. Koska tuo khh:n ovi niin sanotusti katkaisee kaapistot, niin kaappien sokkeleiden allakaan johtoja ei voi vetää seinältä toiselle.

Palatako siis takaisin piirustuspöydälle ja suunnitella kalusteuuni edelleen sille seinälle johon 3-vaihe jo tulee, vaiko voiko sen asentaa järkevällä työmäärällä tai jopa ihan heittämällä tuolle toiselle seinälle?

Lisähuomautuksena sen verran, että en luonnollisestikaan tulisi tekemään asennuksia itse vaan ne saa sitten tehdä ammattilainen kun asia on ajankohtainen.
 
Jos uunille riittää yksi vaihe, tuo 3x2,5ML riittää sille ja 16A sulake. Se on sitten toinen asia riittääkö se jääkaapille ja mikrolle. Ei ainakaan niin että uuni on päällä ja mikroa käytetään samanaikaisesti. Onko teillä sähköt vedetty putkitusten kanssa? Jos on, niin tuonne 3x2,5ML tilalle vetää aika helposti vaikka 5x2,5ML. Tietty sulaketaulussa pitää olla tilaa lisätä yksi tai kaksi sulaketta lisää.

Näihin kannattaa kyllä pyytää sähköasentaja tai -suunnittelija tutkimaan ihan paikanpäälle miten nuo kannattaa kytkeä, ettei lopputuloksena käy niin, että lieden ja uunin ollessa päällä kun vielä käynnistää mikron, niin pääsulake laukeaa. Meillä oli 90-luvun alussa tehdyssä talossa tällainen tilanne että pääsulake poksahteli silloin tällöin. Nyt on toiminut paremmin, kun kartoitin koko talon sähköt mitä minkäkin sulakkeen takana on ja missä vaiheessa ne ovat ja vaihdoin muutaman sulakkeen takaa kuormat toiseen vaiheeseen.
 
Kyllähän se niin on että seinälevyt pois ja uutta piuhaa. Jääkaappipakastin vaatii oman pistorasian eikä samaan ryhmään saa muuta kytkeä. Samoin uusi erillisuuni, tosin nykytapaan niille riittää 10A lähtö ja näin ollen 3 x 1,5 MMJ kaapeli suoraan taululta siis. Vanhan yhdistelmälieden yhden vaiheen voit toki käyttää uudelle liedelle joka on oletettavasti myös 10A laite joten riittäisi 3 x 1,5 kaapeli mutta saahan se paksumpikin olla eli uutta ohuempaa ei tarvitse vetää. Tulppasulake jos on niin vaihtaa vain sulakkeen pohjan 10A versioon tai automaattisulakkeen tapauksessa toki koko sulake.

Nuo valaistukset sitten pitää olla omana valoryhmänään.

Muuten menee pintavedoksi.
 
Äkkiseltään vaikuttaa siltä, että asennukset on tehty putkittamalla eli johtimet sulaketaulun (ryhmäkeskus) ja keittiön välille on vedetty putkeen. Mainitsemasi "16A 3x2,5ML" sulakkeiden merkinnässä tuo "ML" kertoo asian, ML on yksisäikeinen yksittäinen johdin, "2,5" kertoo johtimen poikkipinnan ja "3" kertoo, että johtimia on 3 kpl.
Mikäli alkuperäisen asennusputken koko ryhmäkeskukselta on riittävä ja sinne vedetyt johtimet vielä liikkuvat, tulee mieleen, voisiko putkeen vetää lisää johtimia tai vetää saman tien kaikki johtimet uusiksi. Ehkäpä silloin voisi saada oman syötön uutta erillisuunia ja jääkaappipakastinta ym. varten?

Koska paikkaa näkemättä on hieman vaikea hahmotella tilannetta kokonaisuutena, suosittelisin sähköasentajan pyytämistä paikan päällä katsomaan jo tässä vaiheessa. Tapauksiin liittyy yksityiskohtia ja ammattimies näkee nopeasti, miten muutostyö kävisi luontevimmin ottaen huomioon myös sähköturvallisuuden määräykset.
 
Makkiksella on aika erikoinen käsitys liesitasosta, jos sille riittää yksi vaihe 10 A sulake tai sitten tiedät jotain mitä ei ole tavan kuluttajalle kaupan. Mitä nyt tuossa uusia induktio- ja keraamisia tasoja tarkastelin, niin kaikki vaativat kolmivaihesyötön ja 16 A sulakkeet. Tehokkaimmat "levyt" niissä 3300 W ja kokonaisteho 7200 W. Ei ihan 10 A sulakkeen takana toimi. Erillisuuneissakin ollaan 3600 W kokonaistehoissa, joka juuri voi toimia yhdellä vaiheella 16 A sulakkeen takana. Niissäkin ainakin osassa mahdollisuus kytkeä siten, että ylä- ja alalämpö tai mahdollinen grillivastus ovat eri vaiheissa.
 
Jaa, kyllä meillä on keraaminen liesi tuossa keittiössä jossa on tuikitavallinen 1-vaiheinen pistotulppaliitäntä ja syöttö 1 x 10A.

Niinpä muuten onkin putkissa kuten Vaarivanhus totesi. Homma helpottuu eksponentiaalisesti koska tosiaan vanhoja piuhoja hyödyntämällä, vetojousella ja fairylla saa kyllä uusia karvoja mukaan.
 
Hyvä ketju,  kun juuri pohdin makkarin pistorasioita.
Mitkä kriteereillä laitteet yleensä vaatii turvallisuuden tai muun vuoksi maadoitetun rasian? Eilen tilattiin moottorisängyt-onkohan noi maadoitetuilla tulpilla? Onneks tulee piuhat putkissa niin saa tarvittaessa rasian uusiks.
 
Kyllähän liesitaso olisi hyvä varustaa 3-vaihesyötöllä. Meidän kämppään tulee 1-vaihesyöttö, aikoinaan vedetty putkeen 4mm2 johtimet joten sulake 20A. Nyt, kun katseli juuri hankitun induktiolieden, lattiamalli, liitäntätehoa, niin sehän on liki 10kW. Tarkoittaa sitä, että kokin on uudella liedellä laitettava ruokaa ajan kanssa (tosin sama juttu oli aiemminkin vanhalla liedellä), koska ei laitteen kaikkia "levyjä" ja uunia voi yhdellä kertaa täydellä teholla päälle laittaa.

Marty McFly:llä on asiat paremmin, hänellä on sentään kolmivaiheliittymä. Hänen vanhalle liedelleenhän (liesirasiaan) tulikin jo 3-vaihesyöttö, ehkäpä siitä voi jatkaa eteenpäin uudelle erillisuunille (tai liesitasolle)? Vapaita sulakkeita tosin pitää nyt olla ryhmäkeskuksessa liesitasoa, jääpakastinkaappia sekä muita laitteita varten tarjolla pari kpl ja hyvä se on pääsulakkeiden koko myös tarkistaa. Tokkopa kuitenkaan tässä tapauksessa "sähköpula" tulee, eihän kaikki laitteet yhdellä aikaa ole päällä eikä keittiön tarvitsema kokonaistehokaan kovinkaan paljoa nouse.

Kuitenkin, kaksi asennusputkea mahdollistavaa paljon, mikäli ovat riittävän isot lisäjohtimille. Toisin on nykyisin, jolloin uppoasennukset saa tehdä myös kaapelilla MMJ, jolloin muutostyöt jälkikäteen hankaloituvat. Joutuu repimään seiniä auki tai vetämään kaapelit pinta-asennuksena.
 
Jysky sanoi:
Mitkä kriteereillä laitteet yleensä vaatii turvallisuuden tai muun vuoksi maadoitetun rasian? Eilen tilattiin moottorisängyt-onkohan noi maadoitetuilla tulpilla?

Kaikki kuluttajille myytävät laitteet on maadoitetuilla pistotulpilla. Muuta ei saa myydä. EDIT :
pl. jotkin valaisimet myydään tuolla litteällä pistotulpalla jossa maadoitusta ei ole. Monesti ne ovat muovirunkoisia joten ihan välitöntä sähköiskun vaaraa niissä ei ole.

Jos pistorasia on ilman maadoitusta niin tosiaan vaihtoehtoina on vetää uudet piuhat sulaketaululta asti, tehdä nollamaadoitus lähimmässä jakorasiassa tai kaikista helpoin tapa tehdä nollamaadoitus pistorasiassa.

Kaksi jälkimmäistähän ei ole virallisesti hyväksyttäviä tapoja mutta ovat toimiva ratkaisu.
 
On syytä huomioida voimassa olevat sähköturvallisuusmääräykset, jos menee "epävirallisesti" muuttamaan noita vanhoja, maadoittamattomia pistorasioita nollaamalla maadoitetuiksi samaan huoneeseen jäävien maadoittamattomien pistorasioiden läheisyydessä.
 
On syytä huomioida voimassa olevat sähköturvallisuusmääräykset

Tämän vuoksi itsekin kehotan aloittajaa kääntymään ammattiliikkeen puoleen.

Olen kyllä itse sähköasentaja mutta en ole tehnyt 20 vuoteen alan töitä ammatikseni eli uusimpia määräyksiä en todellakaan tunne eikä otekaan ole alkuunkaan kokeneen ammattilaisen tasolla.
 
downtime sanoi:
Kaikki kuluttajille myytävät laitteet on maadoitetuilla pistotulpilla. Muuta ei saa myydä. EDIT :
pl. jotkin valaisimet myydään tuolla litteällä pistotulpalla jossa maadoitusta ei ole. Monesti ne ovat muovirunkoisia joten ihan välitöntä sähköiskun vaaraa niissä ei ole.

No höpö höpö, vaikka mitä vehkeitä myydään ihan normi euro-pistokkeella ilman mitään maadoituksia. Tässä kun nopeasti vilkuilen ympärilleni, niin yhtään ainutta maadoitetulla pistokkeella olevaa laitetta ei ole tässä meidän olohuoneessa.

e: Ja kun sängyistä oli puhe, niin kyllä meillä on sänkykin ihan normi euro-pistokkeella.
 
Hyvä linkki Pekka T:ltä näiden asioiden selkeyttämiseksi
 
Vaarivanhus sanoi:
On syytä huomioida voimassa olevat sähköturvallisuusmääräykset, jos menee "epävirallisesti" muuttamaan noita vanhoja, maadoittamattomia pistorasioita nollaamalla maadoitetuiksi samaan huoneeseen jäävien maadoittamattomien pistorasioiden läheisyydessä.

Kuten kirjoitin, ei ole hyväksyttävä tapa, mutta toimiva. En kuitenkaan suosittele minäkään tekemään noin jos ei ole mitään käryä siitä mitä on tekemässä :)

Ja aloittajalle myös minulta sama vinkki kuin muilta. Jos täältä pitää kysyä ohjeita, niin silloin ehdottomasti sähkömies kylään ja hän tekee arvion siitä mitä pitää tehdä ja paljonko maksaa. Sähkö & vesihommelit on semmoisia hommia mitä EI kannata mennä tekemään itse jos ei ole mitään kokemusta/osaamista niistä.
 
Karvis sanoi:
No höpö höpö, vaikka mitä vehkeitä myydään ihan normi euro-pistokkeella ilman mitään maadoituksia. Tässä kun nopeasti vilkuilen ympärilleni, niin yhtään ainutta maadoitetulla pistokkeella olevaa laitetta ei ole tässä meidän olohuoneessa.

e: Ja kun sängyistä oli puhe, niin kyllä meillä on sänkykin ihan normi euro-pistokkeella.

Joo ehkä yleistin vähän liikaa. Sanotaanko nyt vaikka sitten niin että pyöreät pistotulpat on maadoitettu :)
 
downtime sanoi:
Ja aloittajalle myös minulta sama vinkki kuin muilta. Jos täältä pitää kysyä ohjeita, niin silloin ehdottomasti sähkömies kylään ja hän tekee arvion siitä mitä pitää tehdä ja paljonko maksaa. Sähkö & vesihommelit on semmoisia hommia mitä EI kannata mennä tekemään itse jos ei ole mitään kokemusta/osaamista niistä.

Joo,  ei ole mitään aikomusta itse mennä räpelöimään. Kunhan tässä ostorapuloissa miettii mitä hommaa taas mokomat teettää- mieluummin ennenkuin sängyt tulee.  Pitää nyt viel sänkytehtaalta varmistaa millä tulpilla ko härvelit tulee.
Makkarissa kyl näky toisella (keittiön vastasella)  seinällä olevan maadotettu rasia.
 
downtime sanoi:
Joo ehkä yleistin vähän liikaa. Sanotaanko nyt vaikka sitten niin että pyöreät pistotulpat on maadoitettu :)

Mikäs se tämä on?  ;)


250px-CEE_7-17_plug.jpg
 
Pekka T sanoi:
Mikäs se tämä on?  ;)


250px-CEE_7-17_plug.jpg

Hybriditulppa ;) Litteä perästä ja pyöreä edestä...

No onpa tosiaan itselläkin aikaa kohta jo 20 vuotta kun olen viimeksi näiden määräysten ja asetusten kanssa ollut tekemisissä. Jotenkin vain oli vahva muistikuva että EU alueella ei saisi enää myydä maadoittamattomia pistotulppia. Mutta näinpä vain väärä on muistikuva. Ja näköjään myydään naapurimaassa pistotulppia jotka ovat täysin pyöreitä joita ei täällä ilman puukkoa saa rasiaan tungettua.
 
Niin ne vaan ajat ja tavarat muuttuu. Siitä alkaa olla jo melkoisen kauan aikaa, kun pistotulpista puheen ollen muotia oli pico ja flako. Pakko myöntää, että kehitystä on tapahtunut niistä ajoista, jolloin putkilankaa pokkauspihdeillä piti taivutella. Nätisti, ettei saumapuoli olisi pistänyt katsojan silmään.  ;)
 
Jysky sanoi:
Joo,  ei ole mitään aikomusta itse mennä räpelöimään. Kunhan tässä ostorapuloissa miettii mitä hommaa taas mokomat teettää- mieluummin ennenkuin sängyt tulee.  Pitää nyt viel sänkytehtaalta varmistaa millä tulpilla ko härvelit tulee.
Makkarissa kyl näky toisella (keittiön vastasella)  seinällä olevan maadotettu rasia.

Ei sinun tarvitse huolehtia siitä millaiset pistotulpat niissä on, ne käyvät kuitenkin ihan laillisesti tavalliseen maadoittamattomaan pistorasiaan. Uskoisin tuollaisessa sähkösäätöisessä sängyssä olevan suojaeristetyn laitteen pistotulppa, ei siinä sängyssä taida olla oikein mitään kohtaa mikä pitäisi maadoittaa erikseen, ellei kyseessä ole ihan rautasänky.  :)
 
Pekka T sanoi:
Ei sinun tarvitse huolehtia siitä millaiset pistotulpat niissä on, ne käyvät kuitenkin ihan laillisesti tavalliseen maadoittamattomaan pistorasiaan. Uskoisin tuollaisessa sähkösäätöisessä sängyssä olevan suojaeristetyn laitteen pistotulppa, ei siinä sängyssä taida olla oikein mitään kohtaa mikä pitäisi maadoittaa erikseen, ellei kyseessä ole ihan rautasänky.  :)
Ei Hetekaakaan ennen vanhaan tarvinnut maadoittaa.  ;)

Yleensä usein olosuhteet kodin makuuhuoneessa tai muissa vastaavissa kuivissa tiloissa ovat sellaiset (sähköä johtamaton lattia), ettei niissä suurtakaan vaaraa ole sähköiskun saamisen kannalta. Olosuhteet saattavat päinvastoin muuttua vaarallisiksi silloin, jos metallikuorisia. suojamaadoitettuja laitteita (vaikkapa se sänky, mikäli se suojamaadoitettu olisi) tuotaisiin näihin tiloihin ja kytkettäisiin samaan huoneeseen jälkikäteen muutettuun yhteen maadoitettuun pistorasiaan, muiden huoneessa olevien pistorasioiden ollessa alkuperäisiä tavallisia eli vanhan asennustavan mukaan tehtyjä maadoittamattomia. Maadoittamattomaan pistorasiaan kytketyn viallisen sähkölaitteen, vaikkapa metallijalalla varustetun pöytälampun ja suojamaadoitetun sängyn rungon välille saattaisi tulla tällöin vaarallinen jännite.

Todennäköisesti sängyn sähkölaitteet ovat suojaeristettyjä, kuten Pekka T arveli. Suojaeristetyn laitteen merkkinä sen kilvessä on kaksi sisäkkäin olevaa neliötä. Suojaeristyshän tarkoittaa, että laitteen metallikuoren ja laitteen sisällä olevien jännitteisten osien välillä on kaksinkertainen eristys. Tällöin mahdollisuus, että laitteen näkösällä, kosketeltavissa olevat metalliosat tai kuori tulisivat jännitteiseksi, on hyvin pieni.

Suojaeristetyn laitteen pistotulpassa ei ole metallisia maadoitusliuskoja. Siinä on vain ne kaksi pistikettä, jotka työntyvät pistorasian reikiin.
 
Sähkölaitteiden kanssa kannattaa olla aina varovainen ja itse olen aina tutkinut asunnon joka pistorasian, että vain oikeassa paikassa on jännite. Kerran sain pienenä itse sähköiskun jalkalampun johdosta laittaessani töpseliä pistorasiaan..

Kesämökillä sattui, että  2-levyn halpa keittoliesi oli likaantunut pinnaltaan, kun puuro oli kiehunut yli kattilassa. Vaimo hinkkasi palaneen lian pois märällä rätillä ja siinä hinkatessa toinen keittolevy "pyörähti" ehkä 5 mm paikallaan. Kuului jumalaton pamahdus ja tuli leimahti keittolevyn alla. 25 A pääsulake oli palanut ja pistorasian sulake oli palanut sähkökeskuksessa. Onneksi ei tullut muuta vahinkoa kuin hämmästely. Kun sitten käänsin keittolieden ja avasin sen, niin keittolevyn pyörähtäessä oli jännitteellinen piuha ottanut kiinni keittolieden peltirunkoon. Oli siihen hitsautunut kiinni. Mielestäni kyseessä oli selvä suunnittelumoka. Otin valokuvan ja laitoin tiedot jonnekin, olisko ollut sähköturvakeskus tai sinnepäin.