https://tummennuskalvot.fi/

Windows 11

Onneksi en enää ole työelämässä. Muutos Win7 -> Win 10 oli harmaita hiuksia tuottava, vaikka kaikki ongelmat (Microsoftin mukaan) hoituvat Win10:n Win7 yhteensopivuustilan kautta.
 
2023 pitäisi vielä tulla DDR5 muistit kuluttajakoneisiin joten ei paras hetki ostaa uutta nyt. Win7/8.1 koneet ei koskaan toimineet optimaalisesti Win10 päivityksen jälkeen, parempi jos löytyy ensiasennettuna. Taitaa oma koneen päivitys tulla sitten kun Win11 ja DDR5 saatavilla.
 
io-techin artikkeli Windows 11:n laitteistovaatimuksista. Ilmeisesti Windows 10 lisenssit päivittyvät veloituksetta uuteen versioon mikä on vallan kiva. 7:sta eteenpäin ei ole ollut mitään kovin ihmeellisiä ongelmia omalta osalta (kun ei ole mitään legacy-softaa ajettavana) joten eiköhän tuo 11 tule otettua niin nopeasti käyttöön Windows-puolella kuin mahdollista kuten aiemmissakin versioissa on ollut tapana. Rinnalla on kuitenkin Linux ja macOS käytössä joten ei ole aivan niin justiinsa mitä päivityksessä tapahtuu :D

JPL sanoi:
Apple surkastuu, jos tuo on totta.
Apple on tuomassa iOS-sovellukset tarjolle myös macOS-laitteisiin Apple Siliconin myötä, joten kyllä tässä kilpaillaan ihan rinta rinnan ekosysteemien välillä. Microsoft ehti toteuttaa tämän ensin mutta toimivuus jää nähtäväksi.

Juuha sanoi:
2023 pitäisi vielä tulla DDR5 muistit kuluttajakoneisiin joten ei paras hetki ostaa uutta nyt. Win7/8.1 koneet ei koskaan toimineet optimaalisesti Win10 päivityksen jälkeen, parempi jos löytyy ensiasennettuna. Taitaa oma koneen päivitys tulla sitten kun Win11 ja DDR5 saatavilla.
Miten keskusmuistin nopeus vaikuttaa siihen, että miten hyvin Windows-versiot pyörivät laitteessa? Itse ajelin Windows 10:ä DDR3-muisteilla varustetulla pöytäkoneella ilman mitään ongelmaa enkä jaksa uskoa, että oikeastaan millään tänä tai viime vuonna rakennetulla uudella tietokoneella tulisi olemaan ongelmaa myöskään 11:n kanssa. Älkää ostako 200e läppäreitä Gigantista niin jää moni ongelma kokematta. Eiköhän tässäkin versiossa riitä, että laitteessa on edes jonkinlainen SSD-levy käyttöjärjestelmälle, 8Gb tai enemmän keskusmuistia ja jokin moderni prosessori ~vuodesta 2013 eteenpäin ihan niinkuin tähänkin asti. Viralliset vaatimukset ovat pienemmät mutta ne eivät vielä kerro käytettävyydestä mitään.
 
Juuha sanoi:
2023 pitäisi vielä tulla DDR5 muistit kuluttajakoneisiin joten ei paras hetki ostaa uutta nyt. Win7/8.1 koneet ei koskaan toimineet optimaalisesti Win10 päivityksen jälkeen, parempi jos löytyy ensiasennettuna. Taitaa oma koneen päivitys tulla sitten kun Win11 ja DDR5 saatavilla.


Nämä päivityksethän kannattaa hoitaa siten, että asentaa sen Windows 11:n puhtaana koneelle, eikä pelkästään päivitä 10 -> 11. Samalla tavalla itse päivitin edellisen koneeni, jossa alunperin oli Windows 8, jonka jälkeen kone on toiminut paremmin ja nopeammin Windows 10:llä kuin mitä alunperin Windows 8:lla.

Eli se on vähän koneen komponenteista kiinni. Monet valmistajat ovat käyttäneet esim. läppäreissä omia komponenttejaa, joille ovat tehneet ajurit vain silloiselle Windows-versiolle, jolloin niille ei sitten tahdo tukea löytyä jos Windowsin päivittää uudempaan. Muutamia Sonyn aikanaan valmistamia Windows 7 koneita ei saa millään toimimaan kunnolla Windows 10:n kanssa, vaikka muuten rauta ihan toimivaa tänä päivänä onkin.
 
Täytyy muuten tuohon aiempaan viestiin lisätä, että tuossa linkkaamassani artikkelissa mainitaan lopussa näin:

Prosessorin on löydyttävä ainakin virallisen tiedon mukaan Microsoftin yhteensopivien prosessoreiden listalta, mikä tarkoittaa AMD:n kohdalla tukea vain Zen-arkkitehtuuriin perustuvista prosessoreista lähtien, Intelillä Core-sarjassa 8. sukupolvesta lähtien, Pentium- ja Celeron-puolella 4000-sarjasta lähtien ja kourallisella uusimpia Atom-prosessoreita, sekä lopulta Qualcommilla Snapdragon 850:tä ja sitä uudempia Windows-käyttöön tarkoitettuja järjestelmäpiirejä.
Ymmärrän AMD:n kohdalla tuon rajauksen mutta Intelin kohdalla en. 8-sarjan Coreissa ei ollut oikeastaan mitään muuta ihmeellistä kuin enemmän ytimiä kuin aiemmissa. Likimain kaikki Intelin prosessorit tähän asti ovat nojanneet Skylake-arkkitehtuuriin vuodelta 2015 enemmän tai vähemmän joten rohkenen epäillä juurikin tuota rajausta. Varsinkin, kun Intel on joutunut tiputtamaan yksitellen kaikki suorituskykyä parantavat ominaisuudet microcode-päivityksien myötä pois erinäisten tietoturvaongelmien takia.
 
Aina voi jäädä odottamaan uutta tulevaa tekniikkaa joka on "ihan justiinsa kulman takana". DDR5-muisteja tukevia emolevyjä tai prosessoreita ei ole vielä edes julkaistu eikä se tule olemaan millään tapaa yleistä tai edullista vielä pariin vuoteen. Nyt on ihan hyvä hetki ostaa uusi tietokone juuri nyt tarjolla olevilla komponenteilla eikä tule menettämään yhtään mitään. Keskusmuistin sukupolviversio (esim. DDR3 vs DDR4) ei ole tähän mennessä ollut syy päivittää koko kokoonpanoa uuteen enkä jaksa uskoa sen olevan merkittävässä roolissa jatkossakaan. Keskusmuistin nopeutta ei myöskään kukaan nettisurffaaja huomaa vaan sitä varten täytyy joko tehdä sellaista työtä joka vaatii komponenteilta kauttaaltaan rutkasti suorituskykyä tai täytyy olla vaativa pelaaja. Molemmissa tapauksissa tietokoneen sisuskalut tulevat päivittymään kokonaan joka tapauksessa 2-4v välein ihan käytännön syistä eikä tuollaisten kaukaisten muutosten odottelu ole millään tapaa järkevää.
 
Juuha sanoi:
Tuskin vaikuttaakaan mutta on yksi lisäsyy miksei uutta tietokonetta välttämättä kannata nyt ostaa.

Eikös uusi tietokone osteta siksi, että sille on tarve. Ja jos uudelle tietokoneelle on tarve, niin ei silloin odoteta 2 vuotta sen ostoa.

Nuo uudet DDR5-muistit eivät tuo yli 99 % käyttäjistä mitään sellaista, mitä ilman ei pärjäisi, joten niiden tulon vuoksi ei koneen ostoa kannata lykätä.
 
Jostain olin lukevinani, että Windows kymppiä päivitetään vuoteen 2025 saakka. Joten ei tässä sen puolesta vielä jäniksen selässä oltane? Toki uusi(ttu) käyttöjärjestelmä tuo mukanaan uusia ominaisuuksia joiden saloihin olisi hyvä tutustua jo ennen varsinaista "pakkoa".
 
Minä käyttäisin vielä XP:tä jos olisin tajunut että uusi emo ei toiminut sen kanssa johtuen BIOS asetuksista (UEFI-boot).
Win7 ja myöhemmin Win10 ei sisällä oikein mitään mitä XP:ssä ei olisi ollut, siis käyttiksenä, vain jokunen softa ei enää toimi.
 
Tietäjä sanoi:
Minä käyttäisin vielä XP:tä jos olisin tajunut että uusi emo ei toiminut sen kanssa johtuen BIOS asetuksista (UEFI-boot).
Win7 ja myöhemmin Win10 ei sisällä oikein mitään mitä XP:ssä ei olisi ollut, siis käyttiksenä, vain jokunen softa ei enää toimi.

Jos ei kuluta mediaa niin varmaan ei olekaan suurta eroa. Eron kyllä huomaan kun katsoo Netflixiä tai ohjelmia vaikka blueray-levyiltä jne.

Kyllä sukupolvet Win2000 -> XP -> 7 -> 10 ovat olleet selviä edistysaskelia monellakin tapaa.
 
Mitä eroa käyttis tuo Netflixi katseluun PC:ltä?  XPssä ja Win10:ssä sama selain millä Netflix pörii. Kummassakaan ei toimi Atmos joten sikälikin PC ei voi olla mikää kotiteatterin toistin.
 
Windows ei ota kyllä minkäänlaista kantaa siihen, miten ja kuinka laadukkaasti mediat toistuvat. Jos kyseessä analogiset lähdöt, joita sinänsä on aika vähän enää käytössä, niin siinä vaikuttaa ainoastaan äänipiiri ja sen suorittama d/a-muunnos. Toimivilla digitaalisella lähdöillä ei ole äänenlaatuun mitään merkitystä mikä niiden toimintaa ohjaa.
 
Dolby Atmos vaatii Windowsiin maksullisen lisenssin.  Ei maksa vaivaa kun telkkari hoitaa saman ilman lisäkuluja. Saman tekisi myös vaikka Apple TV mikä hoitaisi paljon muutakin.
Atmos ei onnistu analogisten liitäntöjen kautta koska AV-vahvistimissa ei ole 11+1 sisääntuloa. HDMI:llä onnistuu jos siinä PCssä on se lisenssi.

PC on hyvin kallis medialaite verrattuna siihen tarkoitukseen tehtyihin laitteisiin.
 
Itse asiassa Atmos ei kyllä toimisi analogilähdöillä vaikka vastaanottimessa olisikin tulot koska objektidata on enkoodattu digitaaliseen signaaliin. Atmos-datassa ei ole diskreettejä kanavia vaan sijainti- ja suuntatieto objekteina ja vastaanotin käyttää kaiutinkonstellaatiotaan sitten parhaan mukaan sen esittämiseen.
 
^kyllä se toimii koska Atmos kykeneviä esivahvistimiakin on olemassa. Se laatikko/softa mikä avaa Atmos pakkauksen purkaa sen haluttuihin kanaviin. Sen jälkee ne toimii analogisena mutta kunnon Atmos vaatii 11 kanavaa eikä sellaisia PC:eitä ole tullut vastaan.  Voi toki olla mahdollsita jakaa ääni usean äänikortin kautta.
 
Vastasin tuohon että Atmos ei toimisi koska AV-vahvistimissa ei ole 11.1 sisääntuloja. Jos se Atmos puretaan jo PC:ssä kanavamuotoon niin siihen riittää pelkät päätteet tai aktiivikaiuttimet. Mitään 11.1-tuloja ei tarvita.