https://yliteippaus.fi/

Milloin ja miten tutustuit ensimmäisen kerran tietotekniikkaan? Entä sitten?

Quality

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
18.12.2013
Nuorempi polvi saattaa hymähdellä aiheelle, mutta meitä on monia, joiden elämään tietotekniikka on tullut vasta aikuisiällä.

Ensimmäinen oma kokemus liittyy reikäkorttien lävistämiseen, kun piti saada dataa ulos magneettinauhoilta. Aika mekaanista puuhaa se oli. Aamulla kävin Laskentakeskuksessa lävistämässä ja iltapäivällä jännittyneenä kävin hakemassa paperitulosteet. No siitä ei sen enempää.

Olikohan vuosi -84, kun erilaiset tekstinkäsittelylaitteet ja vähitellen myös mikrotietokoneet alkoivat yleistyä siinä määrin, että työpaikalle alettiin sellaista puuhata. Joku älykäs kaukokatseinen oli sitä mieltä, että ei kannata hankkia kallista tekstinkäsittelylaitetta, vaan järkevämpi on investoida suoraan mikroon. Edistyksellistä oli sekin, että päädyttiin hankkimaan Mikro-Mikon tai Kaypron sijasta IBM:n laite, jossa oli DOS-käyttöjärjestelmä ja jopa kaksi 64 kb:n lerppuasemaa ;). Eikä siinä vielä kaikki. Kirjoittimeksi tuli laadukas kiekkokirjoitin ja teksturiksi WordPerfect. Koko helahoito maksoi silloin maltaita, olikohan jotain 32 000 mk. Olin tuota hommaamassa ja vähän myös alkuun opastamassa, vaikka omatkin taidot olivat kovin vaatimattomat.

Seuraavassa työpisteessä oli Atex-julkaisujärjestelmän etäpääte, josta dataa siirrettiin modeemilla keskuspaikalle. Usein kävi niin, että jos oli kertynyt isompi määrä valmista aineistoa, homma alkoi hidastua, ja oli melko varmaa, että päivän työlle sai sanoa hyvästit :eek:. Aika usein löysin itseni sieltä, missä toimittiin yhteisessä verkossa, eikä samoja ongelmia ollut. Oli muistaakseni siinä -85-86.

Samoihin aikoihin tulivat kotikoneet, kuten Commodore 64. Vanhempi poika oli siinä iässä, että pelit alkoivat kiinnostaa, ja monta hauskaa, joskin yksinkertaista peliä sillä hakattiin.

Oma työ on ollut sen luonteista, että tärkein ohjelma on aina ollut tekstinkäsittely. Aivan viime vuosina skaala on laajentunut huimasti, ja päivän aikana saattaa koneella olla jopa kymmenkunta erilaista sovellusta ja uusia tulee koko ajan.

Melkoisen harppauksen on kehitys kulkenut parinkymmenen vuoden aikana. Komentopohjaiset käyttöjärjestelmät eivät vaatineet kuin murto-osan muistia graafisiin verrattuna, ja kun Windows tuli, kasvoi koneiden muistikapasiteetti räjähdysmäisesti. Samalla maallikon näkökulmasta tilanne muuttui harmittavasti, kun ennen saattoi hallita konettaan suvereenisti, mutta Windowsin ja verkkoyhteyksien myötä koneelle tuli sellainen määrä it-erityisosaamista vaativia komponentteja, ettei niiden hallintaan ollut enää mitään edellytyksiä. Toki huomasin it-veijareiden edelleen kaivavan komentopohjaisen ikkunan esille, mutta itsellä ei ollut siihen osaa eikä arpaa, admin-oikeudet kun oli ainoastaan asiantuntijoilla.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että taantumus on ainoa tie. Jokseenkin kateellisena lueskelin Vaarivanhuksen tarinaa Linux-asennuksesta todeten, ettei itseltä enää löytyisi enempää motivaatiota kuin tietotaitoakaan moiseen. Pitää siis tyytyä siihen mitä on eikä tavoitella sitä mitä ei ole ;).
 
Syksyllä 1975 olin ekalla Basic-kurssilla ja siitä se lähti. Sillä tiellä ollaan (siis ei Basic  ;D, mutta tietotekniikan parissa).
 
pokkus sanoi:
Tämän jälkeen taloon tuli Amiga, josta siirryttiin PC aikakauteen meidän perheen ensimmäisen oikean PC:n muodossa (486, 80 MHz, 8Mt ja 420Mt, 2x cdrom, 14" svga jne.) :D

En muista että olisi ollut 80 MHz Intelin 486 prossua ollut?

Mutta oma ensimmäinen PC oli 486 25 MHz jota piti ylikellottaa 33 MHz:iin. Muistia oli alkuun 4 Mb ja HD taisi olla 120 Mb.
 
Ensitutustuminen oli vuonna 81 tai 82, kun serkku sai VIC-20:n. Jouluna 82 sain itse Commodore 64:n.
 
Oma tietotekninen ura alkoi sen aikaisen työnantajan pakottamalla dos-kurssilla. Kolleegan kanssa mentiin, tais olla vuosi -90. Kurssihan oli ihan kamala ja kurssin päätyttyä oltiin yhtä mieltä että tämä on isosta peestä, vai pitäiskö sanoa peeceestä! Eikä kurssi hyödytä meitä mitenkään. Kohta tulikin uudet kurssit kuvankäsittelyyn, nyt firman sisällä ja Mac-ympäristössä, kottaraispöntöillä :D Homma rupes heti toimimaan ja innostus tietotekniikkaan pomppas huippuunsa. Oli myös hyvä opettaja, nyt en enää muista nimeä, Oululainen jenkeissä pitkään asunut kaveri. Opettajasta jäi mieleen että kaveri oli joskus saunonut Steve Jobsin kanssa. Jobs oli jo silloin itselle kultti, varsinkin kun oppi tajuamaan Applen graafisen käyttöliittymän eron dos-koneisiin. 
 
Lukioon mennessäni 1983 oli mahdollista ottaa valinnainen atk-kurssi. Koneina oli MikroMikko I, jota sitten basicilla ohjelmoitiin. Oma eka kone oli Spectravideo 328, kasettiasemalla.
Ekan pc:n  ostin 1992. Siinä oli 386-prosessori 25Mhz. Aito,ei riisuttu SX-versio...  8)  Suuri 4Mb:n muisti ja 105 Mb:n kiintolevy. Hinta taisi olla 11500 mk. Sillä hoidettiin opiskeluajan kirjoitustarpeet ja välissä pelattiin hiukan Wolfensteinia sun muuta. Kone myös päivittyi toisella kiintolevyllä, äänikortilla, cd-asemalla ja Olivetin mustesuihkarilla.
 
Quality sanoi:
Edistyksellistä oli sekin, että päädyttiin hankkimaan Mikro-Mikon tai Kaypron sijasta IBM:n laite, jossa oli DOS-käyttöjärjestelmä ja jopa kaksi 64 kb:n lerppuasemaa ;). Eikä siinä vielä kaikki. Kirjoittimeksi tuli laadukas kiekkokirjoitin ja teksturiksi WordPerfect. Koko helahoito maksoi silloin maltaita, olikohan jotain 32 000 mk.
Muistan omilta opiskeluajoilta sen, että Etelä-Satakunnan kauppaoppilaitoksessa oli vielä 80-luvun alussa telex-laitteita. Kaukokirjoitin vai mikä se toiselta nimeltää oli. Konekirjoitusta opeteltiin mekaanisilla koneilla. Toisella opintovuodella päästiin kirjoittamaan sähkökirjoituskoneilla. Samaan aikaan taloon oli ostettu tekstinkäsittelykone (Olisiko voinut olla merkkiä Philips?) Muistan, että siinä oli viher-musta näyttö ja kaikki editointi oli aika tuskallista. Ei sitä kuitenkaan ihan kaikki päässeet edes kokeilemaan. Minua se tuolloin vähän naurutti, sillä kotona oli jo VIC-20, joka vaikutti kätevämmältä värkiltä kuin tuo 40 000 markan (näin muistelen jonkun silloin sanoneen) laite. 

Kirjanpitoa tehtiin tietokoneilla. Niissä kanssa viher-mustat näytöt. Keskuskone oli seinän takana. Pääsin kerran vaihtamaan siihen kovalevyä. Kone oli sellainen pesukoneen kokoinen ja päältä avautui kansi. Sieltä nostettiin kovalevy (sanottiinko sitä Winchester-levyksi siihen aikaan). Se muistutti kooltaan ja painoltaan maamiinaa. Kapasitettia en tiedä.

Oma ensimmäinen kone oli tosiaan VIC-20 ja näyttönä matkatelkkari. Sittemmin tuli Commodore 128D ja sen jälkeen sarja erilaisia Amigoita. Ensin A500. Ostin tähän 20MB:n kiintolevynkin. Sen jälkeen tuli Amiga 2000. A2000 sai GVP 68030-turbon ja lopulta Amiga-sarja päätyi Amiga 4000:n, jossa 25Mhz 68040 prosessori. A4000 yritin pitää ykköskoneena viimeiseen asti. Laitoin koko koneen isoon tornikoteloon ja hommasin siihen kunnollisen näytönohjaimen. Oli ihanan kallista.

Ensimmäinen PC:ni oli 286-emulaattorikortti, Bridgeboard. Se oli täyspitkä iso kaksikerroksinen Amigan Zorro-väylään asennettava kortti jolla ms-dos toimi ihan hyvin, mutta eipä tuo vielä innostanut. Seuraavakin PC-yhteensopiva oli emulaattorikortti: Vortex GoldenGate 386sx, jonka sittemmin päivitin 486slc 50Mhz -versioksi. Em. kortilla sai jo Windows 3.11 pyörimään ja sen aikaiset pelitkin pyörivät hyvin, kun käytin omaa pc-näytönohjainta. Nämä viritykset herättivät kaveripiirissä vähän ihmetystä. Noi olivat sikäli hienoja, että Amigan työpöytäikkunassa sai PC-ohjelmat pyörimään samaan Aikaan Amiga omien kanssa.

Harmikseni Amiga-taru hiipui ja sittemmin olen koonnut itselleni tavallisia PC-koneita aina muutaman vuoden välein. Aiemmin innokkaammin vielä niiden kanssa jaksoin harrastaa, mutta nykyään ei ylimääräinen puljaaminen tietokoneiden kanssa kiinnosta yhtään. Se oli eri asia silloin, kun juuri kenelläkään ei sellaista kotona ollut. Tietokoneen käytöstä on nykyään tullut internetin käyttöä. Ja sitä käyttöä on aika paljon. Siksipä kotona pitää olla vähintään kaksi konetta. Ettei tule riitaa.
 
Commodore 64, kasettiasema, lerppuasema ja jotain muuta sälää ostettiin käytettynä 1985. Näillä tuli värkättyä parisen vuotta. Yläasteella 286 ja dos.
 
Olisiko ollut 1985 vai 1986 kun isä toi kotiin meidän perheen ensimmäisen tietokoneen. Prossuna oli 8088 muistaakseni "huimalla" 8 Mhz kellotaajuudella. 5,25" levyasemia oli muistaakseni yksi, muistia oli 640 kB ja kovalevy veti 20 MB. Koneen hienous oli EGA-näytönohjain, jolla ruudulle sai kaikki 16 väriä kerralla. Koneen merkkiä en muista, mutta tuolla tuli pelailtua ja puuhailtua aika pitkään. Vasta 386-aikakauden loppupuolella taidettiin saada kotiin 386/16Mhz neljän megan RAM-muistilla. Koneen merkki oli MikroMikko ja se käynnistettiin avaimella. Sen seuraajaa en muista, mutta jossain välissä saatiin 75 Mhz Pentiumi ja sitä seurasi 400 Mhz:n Pentium II.

Aika suuri osa vapaa-ajasta meni tuolloin omalla ja kavereiden koneilla pelaillessa. Vanhaan hyvään aikaan joutui säätämään muistin kanssa, että se riitti peleille, joten koulussa vaihdeltiin kavereiden kanssa autoexec.bat- ja config.sys-vinkkejä sekä vähemmän muistia syöviä ajureita (esim. hiirelle). Sitten Windows 95 tuli ja pilasi kaiken. ;)
 
Ensimmäinen kosketus tietotekniikaan oli -81 Philipsin Videopacilla, jossa ohjelmointimoduuli. Tämän jälkeen tuli siirryttyä Z80-prosariaikaan vuonna -83 jolloin sain Spectravideo SV-328:n. Aluksi käytettiin mukana tulevaa MS:n basicia, mutta aika nopeasti tuli siirryttyä CP/M-käyttikseen. Tämän jälkeen PC-maailmaan aluksi käytetyllä 8088-prosarillisella koneella, jota seurasi nopeasti uusi 286, joka oli samalla myös ensimmäinen osista kasattu PC. Luonnollinen jatko oli tietysti 386SX25, josta 486DX33 jne. jne. Välissä tuli käytettyä myös Sunin minikoneita Solariksella. Alkaa olla niin vankka historiallinen ja ammatillinen tausta näiden härveleiden kanssa, että ei ole enää suuria intohimoja tietotekniikkaan.
 
tuRboman sanoi:
Commodore 64, kasettiasema, lerppuasema ja jotain muuta sälää ostettiin käytettynä 1985. Näillä tuli värkättyä parisen vuotta. Yläasteella 286 ja dos.

Näillä mentiin, mulla oli vaan C-128 välissä...  Sitten tuli eka PC 386SX (muistaakseni) Ensimmäinen ja viimeinen aito IBM...

Intin jälkeen meni joitakin vuosia, ettei "peltiaivoa" taloudessa ollut lainkaan, mutta siitä se vaan sitten taas lähti, nyt tästä torpasta löytyykin koneita ihan liikaa...

Läppäreitä on neljä, yksi on omassa käytössä, toinen on rouvalla, kolmas (miniläppäri) on vain VCDS-käytössä nykyään (hankin aikoinaan reissukoneeksi kun ajoin rekkaa), neljäs on sitten rouvan työkone.
Pöytäkoneita on kaksi, ensimmäinen hoitaa printtihommat ja ulkoisten (backup) kiintolevyjen pyörittämisen, sekä toimii omassa käytössä lähinnä Euro Truck Simulatorin pyörittämisessä. Toinen on sitten jälkikasvun kone.
 
Mun eka oma tietokone oli 95-mallinen MacIntosh Performa 5200, siitä tämä Applen ekosysteemi lähti alkuun, Nyt onkin sitten melkoinen läjä Omppuja. Ostin aikoinaan myös työkaverilta Kottaraispöntön mallia Classic, toimii edelleen, mustavalkonäyttö ja Mac Os 7.0 käyttis. Uutena aikoinaan maksoi 25000markkaa, aika paljon muutaman megan muistista. Mutta tosiaankin toimii täydellisesti edelleen. Valmistusvuosi jotain -88-90. Löytyykö keltään toimivaa yhtä vanhaa PC-konetta?
 
Automaattori sanoi:
Löytyykö keltään toimivaa yhtä vanhaa PC-konetta?

Todennäköisesti vanhempieni varastossa todennäköisesti vielä oleva -88 286 saattaa lähteä tulille. Ei ole CGA-näyttöä, niin ei pääse testaamaan. Tuo jäi ehjänä vanhemmille kun lähdin opiskelemaan vuonna -90 ja isä sitä käyttikin pari vuotta.
 
Applethan on alusta asti olleet pääsääntöisesti yhdysrakenteinen näyttö koneen kanssa. Sama linjahan on sitten jatkunut iMacien kanssa.
 
Ala-asteikäisenä 80-luvun puolivälissä näin koulukaverilla Commodore 16:n, ja hetikohta sain joululahjaksi kuusnepan. Siitä se lähti.

Vuosina 1994-97 oli tauko ilman omaa konetta. Ensimmäisinä opiskeluvuosina tekstinkäsittelykone ei ollut vielä kovin tarpeellinen, eikä kohtuuhintaisten nettiyhteyksien puuttuessa arkielämäkään ollut vielä nettiin sidoksissa.
 
Eräs tietokonelaitteisiin liittyvä asia tahtoo helposti unohtua ja se on laitteiden ja niihin liittyvien asioiden dokumentointi. Olkoonpa sitten kyse läppäristä, pöytätietokoneen keskusyksiköstä, näytöstä, tulostimesta, verkon aktiivilaitteesta, ohjelmistoista jne., niin aina kun menee kauppaan uutta ostamaan, niin mukana seuraa papereita, romppuja, lähete ym tavaraa, jotka pitäisi pitää järjestyksessä. Kantapään kautta opettelin dokumentoinnin seuraavalla järjestelyllä:

1. Jokaiselle uudelle laitteelle annoin juoksevan numeron. Numerointi oli jaoteltu ryhmiin, periaatteella "Tulostimet", "Keskusyksiköt", "Näytöt", "Kannettavat" jne. Numero liimattiin laitteeseen, tarratulostin oli käytössä.

2. Jokaista uutta laitetta varten otin käyttöön arkistointilaatikon, jonka selkään liimasin laitteen numeron ja laitteeseen kuuluvat kamat laitoin laatikon sisään ja laatikot hyllyyn numerojärjestyksessä. Laitteen mukana tulleet toimituspaperit skannasin pdf-tiedostoksi, jotka tulostin ja laitoin myös laatikon sisään.

3. Syntyneiden pdf-tiedostojen hallinnointi oli kätevää seuraavalla menetelmällä:
Eri laitetyyppien dokumentit sijoitin tietokoneelle omiin kansioihinsa. Sitten tein excel-taulukon, jossa varsinaisen tietokoneen numero oli yhdellä rivillä ja sarakeotsikkoina oli tietokoneeseen liitettyjen oheislaitteiden tietoja, kuten näytöt omalla sarakkeellaan, tulostimet omallaan, ohjelmistot, kuten Office-paketit, käyttöjärjestelmät, piirustusohjelmat, laitteen käyttäjät jne omilla sarakkeillaan. Sitten vain tein tietoja yhdistävään, risteävään soluun hyperlinkin, josta klikkaamalla avautui kansioihin tallennetut, toisiinsa liittyvät skannatut dokumentit esille. Kun tuli jotain ongelmaa, niin muutamassa sekunnissa sain laitteen numeron perusteella tiedot esille. Mikäli tarvitsi "kättä pitempää", niin sitten piti vain mennä hakemaan arkistosta kyseisen laitteen arkistolaatikko mukaan evääksi "talon sisäiselle" huoltokeikalle. Käytännössä oheislaitteet siirtyilivät silloin tällöin keskusyksiköstä toiseen ja muuta ei silloin tarvinnut tehdä kuin hyperlinkkejä siirrellä oikeaan pdf-tiedostoon.
Yksinkertainen ja toimiva systeemi, jota tuli toistakymmentä vuotta käytettyä ja tavarat sekä asiat pysyivät yllättävän hyvin "hanskassa". Uusia koneita tuli ja vanhoja meni romutukseen. Kun laitteita alkaa olla satamäärin, niin ilman dokumentointia olisi syntynyt kaaos, jota ei enää olisi saanut hallittua.
 
80-luvun alussa ABC-80

abc80_45.jpg
 
Eksyi edellinen kommenttini otsikon aiheesta sivuun. 80-luvun alkuvuosistahan sen aikaisilla laitteilla tuo tutustuminen alkoi ja alan opettelu ja tutustuminen ei näköjään vieläkään ole loppunut ;)
 
C64 tuli veljelle koneeksi joskus 83/84.. Muistaakseni.. Tuo perityi osittain minulle, ja tuolla otettiin ensiaskeleet, hah, POKE ja PEEK yms..  8) Tuolla tulikin leikittyä itse tuli tehtyä ohjelmia jonkin kirjan avulla, ja lopulta ihan soveltaen omiakin tekstipelejä yms..

Intel 8088 oli ensimmäinen ihan iki oma PC.. MS-DOS, ja sen "tuunaukset" pelejä varten.. Yms.. Myös itse tuli tehtyä pieniä ohjelmia ja juttuja...

Sitten tulikin jo 386 pohjaa, muistaakseni jotain 15000mk maksoi kun ostin speksieni mukaan kasatun koneen.. Targan 15" näytöllä  8) Vuotta en kyllä muista.. Mutta sen muistan että  Hesarista tuli kateltua liikkeet ja tarjouskierros lankapuhelimella, ja ei kun junalla kohti Helsinkiä tekemään viimeinen tinkaus ja viikko siinä taisi mennä ennen kuin koneen sain hakea..

Jotain vinkkejä tästä välistä, aasiantuntijat tietää  ;)

legendaarinen (ei niin hyvässä) Cyrix 6x86..

AMD Thunderbird..

Tämän sitten myin ja tilalle tuli DELL:in läppäri.. Jota jaksoin kattella vuoden päivät  ;D

AMD Athlon pohjainen kone, joka oli ensimmäinen itse rakennettu kone.. Ja tuon jälkeen kaikki PC:t on itse rakennettuja olleet, ja samalla tiellä aion jatkaa..

Sitten tulikin pieni breikki, tuolla koneella mentiin aika kauan.. Sitten tulikin aika jolloin en omistanut minkäälaista PC:tä.. Ja näin mentiin varmaan 3-4 vuotta..

Tästä ajasta kun opetteli BASICin ja myöhemmin C++:aa oli todella suuri ilo vielä 2000 luvun alussa, kun pääsin näiden avulla työskentelemään käyttöjärjestelmien kanssa joissa tuosta oli iso apu.. Mm. monta hyvää .BAT filua tuli tehtyä tuotannon tehostamiseen, ja oman työn helpottamiseen vuosina 2000-2003.. Tuolloin tuon tuossa firmassa käytettiin ihan DOS pohjaisia juttuja, vaikka Win NT oli myös käytössä..

Tuolloin tuotannon tuessa ja osittain siis myös tuotannon ohjauksessa käytettiin runsaasti VMS järjestelmää, ennen 2002-2003 ohjelmistojen siirtymisessa Windows pohjiin..  VMS oli erittäin miellyttävä ympäristö hieroa tuotannollista dataa manuaalisesti.. Tykkäsin kuin hullu puurosta..

Elämä kuitenkin heitti tuolloin pois ns.IT alalta ja paluuta en aio tehdä.. Vielä ainakaan.. Nykyään saa SAPista tarpeekseen  ;D
 
Patujengiläisen IT-muisteloita

Opiskelun alkuaikoina tuli hurahdettua ATK:n (silloinen lyhenne) oikein kunnolla. Tietokoneopiskelut aloitettiin konekieltä ohjelmoimalla. Koneena oli joku (putki-)television kokoinen Honeywell. Siitä siirryttiin asteittain isompiin värkkeihin; viimeisenä oli jo ison huoneen täyttänyt IBM.

Silloisia ohjelmointikieliäkin opiskeltiin useita. Kaikki tavalliset ja kuriositeettinä COBOL (jälkikäteenkään ei ole selvinnyt, mihin tuota olisin voinut käyttää; tentin jälkeen ei enää tullut uhrattua moiselle ajatustakaan). Tekoäly kiinnosti, voisiko kone tosiaan voittaa ihmisälyn, jne, jne. Onneksi tulin 'järkiini' ja mielenkiinto kohdistui muualle; siis (rientojen lisäksi) myös muihin opintoihin. IT jäikin jatkossa vain tukevaan rooliin. Olihan siitä luonnollisesti paljon apua opiskelun loppuvaiheissa ja sittemmin työtehtävien parissa.

Mainframe-kaudella koneita käytettiin yksinomaan vain työympäristössä. Tuolta ajalta juontaa varmaankin perustympe nykyistä online-irccuilua kohtaan. Mitä uutta? Kun, oisko jo 1975 VAXeissakin oli mahdollista keskustella käyttäjien kesken päätteillä. Ei ummarra, miksi se nyt on niin suosittua...

Sittemmin -85 tienoilla tuli hankittua eka PC kotiin (Vic-20 oli ollut jo aiemmin) ja koko W-paletti onkin sen jälkeen kelattu läpi. Viime vuosina on myös Linux tullut mukaan kuvioihin ja se onkin nyt valtaamassa koko potin. Mac-maailmaakin tutkittiin pari vuotta.

Ihan viime vuosina on kasattu muutama PC itsekkin. Tulkitsen tämän aikoinaan syntyneen ATK-kipinän seuraukseksi ja toisaalta haluksi osoittaa itselleen, että ei IT-koneet vielä ainakaan ole niskan päälle päässeet.

================

Honeywell konekielen ajoista ('hae akkuun luku A, B; summaa C':ksi; jne...) lähtien olen tuntenut tiettyä suvereenisuutta noita vilkkuvia härveleitä kohtaan. On ne niin avuttomia, että kaikki pitää kertoa juurta jaksain, että ne jotain (järkevää?) osaisi tehdä.

Vaikka IBM:n Deep Blue voitti shakin maailmanmestari Garri Kasparovin 1997 miniturnauksessa (3,5 – 2,5) ja uusia tietokoneita (mm. kvanttitietokone) kehitellään, en ole huolissani, että ihmisen äly voitettaisiin. Vähintäänkin luovuudessa ja ad hoc-ratkaisuissa koneet ottaa aina takkiin - toivottavasti...
 
Taky sanoi:
80-luvun alussa ABC-80

abc80_45.jpg
Ihan niin kuin mun himasta joskus -83. Pyöritettiin ABC-80:llä hiihtokilpailijen reaaliaikaista tulospalvelua ihan SM-tasolla. Oli systeemi, joka vertasi maaliin tulevan aikaa aina kulloinkin olevaan parhaaseen aikaan ja ennusti sijoitusta lennossa. Oli ne aikoja...

Tietokoneeseen tutustuin tekussa -81, kone oli DG:N AOS-kone: 16kb keskusmuistia ja taisi olla 32 yhtäaikaista käyttäjää. Kone bootattiin reikänauhalla, kunnes sitten päivitettiin uudempaan (Eclipseen) ja saatiin magneettinauha-asema.

Siitä se sitten lähti, tällä tiellä ollaan...

PC:tä aloin käyttää muistaakseni MS-DOS -versiosta 1.25 lähtien, vai olisiko ollut versio tai pari aiemmin. Koodia väännettiin ja myytiin. On se tuote vieläkin olemassa, Kymdatan CADS, vaikken ole sitä ollut enää koodaamassa kymmeniin vuosiin.
 
Vuotta en muista, mutta töissä tuli käyttööni yhdellä lerppuasemalla varustettu MMykkönen.
Kotiin sain firmalta niiden tullessa markkinoille -87 MM3TT:n ja 1200 farmarimodemin. Hienoa oli.
40 megan levyllä varustettuna, vakio oli 20 megaa. Hitto, mun edellisessä älypuhelimessa Nokia 9600i:ssä oli enemmän muistikapasiteettia, tuplaten...
Ja sitten kun tuli 9600 virheenkorjaava, wau, oli nopea.

Ja mitä niillä sitten tehtiin?
No, sähköpostia, tekstinkäsittelyä ja pelailua.
Oli aika lailla ylimitoitetut vehkeet käyttööni.

Dossipohjainen käyttis oli pitkään hallussa, kunnes tuli "taantuma" tuohon kiinnostukseen.

Nykyisin teen töitä tietokoneella, ja kotona samat, netti, sähköposti, tekstinkäsittely, taulukkolaskenta ja kuvankäsittely.
Vois jo tehdä jotain muutakin, kuin räplätä tällaista näppäimistöä...
 
Ensimmäinen kosketus tuli vuonna -73 tai -74 kun olin kursseilla Lontoossa.Laite oli tietokoneella varustettu valokuva printteri ,joka skannasi filmi negatiivejä n.6000 kuvan tuntinopeudella.Tietokone oli Hewlett Packard ja huikea 8 K rengas muisti.Sen jälkeen ala on mennyt hurjaa vauhtia eteenpäin.