https://yliteippaus.fi/

Sykemittarit ja muuta asiaan liittyvää

TON-III

Legenda
Liittynyt
22.12.2013
Pistin tämmöisen topiikin pystyyn kun sain testattavaksi Garmin Forerunner 225-mittarin joka omaa uutuusarvoa sen suhteen että mittaa sen sykkeesi ranteesta ( eikä erillisen sykevyön avulla), tässä tuumailuni :

Näin pitkäaikaisena Polar- (Sport Tester vm.1992) ja Garmin- ( 310 XT vm. 2010) käyttäjänä Forerunner 225 tuntui heti ennakkoon kiinnostavalta tuttavuudelta, hyviä perusominaisuuksia tukemaan on tuotu korkean uutuusarvon omaava pannaton sykkeenmittaus.

Ensin perustoiminnoista, juoksukäytössä kaikki kiinnostava on kokoajan näkyvillä, näet kuljetun matkan, käytetyn ajan, mikä hienoa myös sen hetkisen etenemisvauhdin ( pienellä viiveellä) joka esim. vetoja tehdessä on todella hyvä toiminto, tiedät aina sen että etenet oikeaa vauhtia koko tuon vetosi aikana etkä vasta sitten kun esim. kilometrin täyttyessä sen viimeisen kilometrin aika ilmestyy näytölle yksinään. Ja ajanoton ollessa päällä saan sen aina tauolle samasta nappulasta riippumatta mikä on sen hetkinen näyttö, ja siitä tulee selkeä visuaalinen merkki. Sykettä seuratessasi otat vain toisen näytön. Itse en pysty kuvittelemaan mitä muuta juoksija voisi kaivata ?

Sitten siihen eksoottisempaan osuuteen ....... sykkeenmittaus suoraan ranteesta ........ pitkäaikainen reenikaverini sanoi lukeneensa noista testin ja loppusanelma oli ollut aika karu, näyttävät jokseenkin mitä sattuu, ja näin itsekin olin ennakkoon hieman skeptinen tuosta toiminnosta. Takana nyt kolme lenkkiä tämän laitteen kanssa ( 10 + 10 + 21 km), ensimmäisen aikana sykkeen näyttö oli hakevaa laatua, näytti välillä selkeesti oikeita arvoja mutta useimmiten näyttö oli jotain muuta, ihmisen toiminnot ovat kaikki sähköistä toimintaa, me kaikki erilaisia, enkä tiedä kuinka kauan laitteen 'kalibrointi' uuteen kohteeseen kestää mutta voi näemmä kestää aika kauankin. Seuraavaksi ajattelin laittaa mittarin lahjomattomaan testiin, juoksisin lenkin sekä uutuutta että vanhempaa pannallista 310 XT:tä käyttäen, ja tein heti koetestin optimiolosuhteissa, eli leposykemittausta tuon ensimmäisen lenkin jälkeen kotona seisten ja siinä kohtaa mittarien näytöt olivat yhteneviä. Tuon toisen 10 km. lenkin 2 ensimmäistä kilsaa 225 näytti korkeita lukuja kunnes tosiaan n. 10 minuutin kohdalla näytön arvo laski näyttämään täsmälleen samaa 118 sykettä kuin XT ! Lenkin puolivälissä mieleeni hiipi epäilys että nämä kaksi mittaria voivat saada jonkun yhteyden ja siksi 225 näyttäisi oikeita lukuja ja näin keksin laskea sykepannan lantiolleni. Tässä kohtaa 225 jatkoi näyttämällä linjassa olevia arvoja, päätinpä kävelläkin hetken ja syke putosi sataan, ja sitten pikku spurtti ja se nousi 130:een, ei helkatti, tämähän toimii ! Viimeisiksi kahden kilsan ajaksi laitoin sykevyön taas paikalleen ja näyttämät olivat taas yhtenevät. Kävin tänään juoksemassa vielä tuon 21:en pelkän 225 kanssa ja ihan muutamien ensimetrien jälkeen näyttö oli juuri sitä mitä sen pitikin olla ..... tässä kohtaa joudun toteamaan että aivan uskomaton uutuus sillä minua (kuten voisin kuvitella että monia muitakin) vaivaava sykepannasta aiheutuva ihon 'puhkipalaminen' olisi nyt taaksejäännyttä elämää !

Jos hakemalla haluaa hakea huonoja ominaisuuksia niin talvikäyttö, jos haluaa nähdä myös sykkeen, on hieman ongelmallista, muutoin kokonaisuus hipoo täydellisyyttä tässä hintaluokassa.
 

Liitteet

  • Leposyke ennen toista lenkkiä.jpg
    Leposyke ennen toista lenkkiä.jpg
    66,9 KB · Katsottu: 307
  • Puolimaraton sykepannan kera.jpg
    Puolimaraton sykepannan kera.jpg
    19,5 KB · Katsottu: 279
Olipa hyvä testiraportti, kiitos. Tuohan kuulostaa varsin pätevältä laitteelta. Onko manuaalissa mitään mittauksen toiminnasta vedessä, siis uidessa?
 
Oli hyvin lähellä etten ostanut 225:sta mutta päätin jäädä kuitenkin odottamaan multi-sport laitetta kuten Garminin Fenixiä tolla samalla pulssinmittauksella. Olen lukenut vain positiivista paitsi tosta kellosta yleensä, myös tuosta ranteesta mittauksesta. Ja ilmeisesti on paritettavissa myös pannan kanssa esim talvikäytössä.
 
tuRboman sanoi:
Onko manuaalissa mitään mittauksen toiminnasta vedessä, siis uidessa?

En löytänyt tuosta mitään mutta takakannen rakenne on semmoinen että en usko sen olevan vesikäyttöön sopiva.
 
Tuo mittaus ranteesta on tulollaan aika moneenkin laitteeseen tällä hetkellä ja verrattuna muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen niin kyllä nuo nykyään ovat toimivia ja tarkkoja.  Mulla on Adidas Smart Run urheilukello, jossa on sama ominaisuus, ja se toimii tarkasti kuin junan vessa. Mm. Dc Rainmaker testasi tuota aikanaan ja vertasi tuloksia sykevyöllä saatuihin tuloksiin, eikä ongelmia ollut. Tekniikka menee eteenpäin tälläkin saralla. Toki vähemmän toimivia ratkaisuja on tästäkin vielä olemassa.

Huono puoli tuossa on se, että kelloa ei voi esim. talvella laittaa juoksutakin päälle, vaan se pitää luonnollisesti olla ihossa kiinni koko ajan. Ilmeisesti ko. tekniikka toimii myöskin huonosti veden alla, mutta koska en ole nyt viime aikoina seurannut asiaa niin tarkasti niin en tiedä, onko tuo ongelma jo ratkaistu.

Tuohon ekaan ongelmaan ratkaisu olisi se, että sisäänrakennetun ja ranteesta pulssin ottavan sykemittarin lisäksi se tukisi myös bt sykevyötä, jota voisi käyttää luontevammin esim. talviurheilussa. Tosin ns. talviurheilumaita on niin vähän, että pienistä markkinoista johtuen tämä ei liene urheilukellovalmistajien prioriteetti. Itsellenikään tuo ei ole ongelma, koska en esim. hiihdä ja muutenkin talvikausi menee sisälajien parissa. Lenkkeillään sitten muulloin.
 
Niin siis onko talviseen sykemittaukseen jotain muuta ongelmaa kuin tuo "takkiongelma"?
 
Kylmä supistaa ääreisverenkiertoa, joten optinen pulssin mittaus ei välttämättä toimi kunnolla.
 
Mulla on ollut toi käytössä takin ja paidan alla ihan kokeilumielessä viime talvena lasten kanssa pulkkamäessä, ja pulssimittaus oli toiminut moitteetta koko ajan. Epäilemättä kylmä supistaa verisuonia, mutta tuskin siellä urheiluvaatteiden alla kovin kylmä kuitenkaan on. Tai sitten ei mennä tarpeeksi lujaa. :)
 
TON-III sanoi:
En löytänyt tuosta mitään mutta takakannen rakenne on semmoinen että en usko sen olevan vesikäyttöön sopiva.

Vastaavat Mion sensorit ovat kyllä toimineet vedessäkin.


Mulle on jäänyt epäselväksi toimiiko 225 myös esimerkiksi sykevöiden kanssa vai onko optinen mittaus ainoa vaihtoehto.
 
Tuo adidaksen kellon sykemittari/sensori on Mion valmistama ja suunnittelema ja se ei ole vedenkestävä, vaan vain ns roisketiivis. Toisin sanoen en usko, että pelkästään sensorin valmistajaa tuijottamalla voidaan päätellä onko se vesitiivis.
 
Toi Forerunner on kuitenkin luokiteltu vesitiiviiksi "50m asti". Eli sen puolesta pitäisi olla ok pintauintiin. Kysymys on vaan siitä saako se mitattua pulssia ja ilmeisesti vastaavat Mion sensorilla olevat laitteet kuten Mio Link ovat toimineet.

 
Expert Expossa Garmin Fenix2 149€. En tiedä onko edes edullinen mutta pisti silmään.
 
Ale sanoi:
Expert Expossa Garmin Fenix2 149€. En tiedä onko edes edullinen mutta pisti silmään.

Oli edullinen ja sain napattua. Oli vieläpä bundle hrm-run vyön kanssa.
 
TON-III sanoi:
Pistin tämmöisen topiikin pystyyn kun sain testattavaksi Garmin Forerunner 225-mittarin.

Nythän tästä on tullut 235-mallikin jo markkinoille. Mitähän eroa niissä käytännössä on?

Garminin sivulla on vähän outo vertailu kello vs. älypuhelin:

"Tietojen häviäminen tai haljennut puhelimen näyttö voi muuttaa kevyen juoksulenkin painajaismaiseksi. Forerunneria käyttäessä niistä ei onneksi tarvitse huolehtia. Esimerkiksi näistä syistä juoksijat käyttävät yleensä mieluummin GPS-kelloja kuin älypuhelimia."

Siinä on mainittu kaksi syytä joita en kumpaakaan olisi itse keksinyt edes ajatella syiksi valita kello puhelimen sijaan. Sen sijaan keksin ison liudan muita syitä kyllä.. Paljon merkittävämpiä ja todennäköisempiä.
 
Aika moni tuntuu kuitenkin lenkkeilevän puhelimen kanssa. Osasta on pitänyt arvailla, että onko kyseessä puhelin vai tabletti kun sen verta isoilta laitteet ovat näyttäneet.
 
^Hiihtäessä puhelin taskussa ei haittaa. Endomondo sovellus merkkaa matkat, reitit jne..  Polarin bluetooth sykevyöllä sykkeet samaiselle sovellukselle. hyvin pelaa. Erillistä sykemittaria en ole enää käyttänyt. Juoksijalle sellainen olisi parempi.
 
Ale sanoi:
Nythän tästä on tullut 235-mallikin jo markkinoille. Mitähän eroa niissä käytännössä on?

Varsin paljonkin. Itse asiassa 225 on melkoinen väliinputoajamalli, mitä ei nyt kannata ostaa, ellei saa todella edullisesti.

Tärkeimmät 235:n edut 225:seen verrattuna

- Huomattavasti pidempi akun kesto
- Garminin oma mittausanturi, kun 225:ssä se on liisattu muualta.
- Myös 1 sekunnin tallennusväli, kun 225:ssä on vain Smart recording
- Pyöräilymoodi
- Selvästi isompi näyttö ja kirkkaammat värit
- Jos some kiinnostaa, niin puhelimen ilmoitukset voi ottaa kellon näytölle
- Glonass toimii
 
Tänä vuonna en ehkä sitä ole aikaiseksi saannut, v.2013 kesällä se oli 183 - nyt edustava n. 180 ?

Sykealue on mulla muutenkin normaalia matalammalla, leposyke 'ennätykseni' on 36 n. 10 v. takaa.
 
No on tosiaan alhaiset sykkeet, jos maksimi venyy kuitenkin 120 treenisykkeillä 180:neen asti.

Mun leposyke on sohvalla röhnöttäessä yhden lepopäivän jälkeen noin 45-47, joten kaukana ollaan sun kolmekymppisistä 8) Maksimit saan vielä vanhoillakin päivillä revittyä karvan yli kahdensadan, mutta silloin on räkää poskella jo todella runsaasti.