https://tummennuskalvot.fi/

Mökki työleirinä

Quality

Yhdistyksen jäsen
Liittynyt
18.12.2013
Usein kuulee mainittavan, miten mökki on yhtä työleiriä - raatamista siis.

Omakohtaiset kokemukset viimeksikuluneiden puolentoista vuoden ajalta todistavat, että noinhan se on. Homma alkoi kaksi vuotta sitten mökin rakennusluvan hakemisella, ja varsinaiset työt alkoivat keväällä 2016. Jäin eläköitymistä edeltäneille lomille juhannuksena, ja siitä lähtien on työtä riittänyt. Vasta nyt alkaa olla valmista, vaikka piha- ym. töitä riittää vielä tuleville vuosille.

Rakentamisajankohdan valinta osoittautui onnistuneeksi. Kokemattomalta rakentajalta meni usein yritys-/erehdys -prosessiksi, mutta eteenpäin mentiin koko ajan. Se, että saattoi käyttää ansiotyöltä vapautunutta aikaa sellaiseen, mistä on näkyvää tulosta, oli mielestäni arvokasta ja palkitsevaa. Samalla fysiikka sai monipuolista liikuntaa ja kunto säilyi kohtuuhyvänä.

Ihan ilman stressiäkään ei hankkeesta selvinnyt, ja paikoin tuntui, että oma osaaminen ei millään riittänyt. Onneksi oli apuna sopiva asiantuntijaverkosto, joka tuki eri työvaiheissa. Se ei estänyt käyttämästä omia aivoja ja omaa luovuutta, vaan tuki niitä.

Palkinto kaikesta on nyt nähtävissä. Se ei ehkä vedä vertoja hienoille kokemuksille maailmanmatkoilta tai upeista urheiluautoista, mutta tarjoaa pysyvämmän vaihtoehdon, mitä arvostan.

On myönnettävä, että mökki sitoo ja aiheuttaa myös jatkuvia kustannuksia. Mutta samalla se tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet moniin luontoelämyksiin, hiljaisuuteen, veneilyyn, kalastukseen, metsästykseen, marjastukseen, sienestykseen jne. Mökki on jatkuvasti käytettävissä ilman, että sitä pitää erikseen varata ja sovitella omien ja toisten aikataulujen kanssa.

Talousnäkökulmasta mökki tuskin on huonoin vaihtoehto, sillä siihen sijoitetut varat mieluummin kasvavat korkoa kuin hupenevat. Siihen nähden mökkeily kestää vertailun mihin tahansa matkailuun. Erona tietysti, että maisemat ovat jatkuvasti samat. Mutta pysyvyydelläkin on arvonsa.
 
Minulle mökki on paikka johon lähden lataamaan akkuja joka viikonloppu, jollei jotain muuta menoa ole sovittu. Aivan kylmimpinä pakkasviikonloppuina talvella, saatetaan jättää väliin. Lähtökynnys on matala kun lämmitystä voi etäohjata ja matkaa mökille ei tule kuin kotipihasta 50 km.

Huomenna vielä viimeiselle kalareissulle tänä vuonna ja sunnuntaina veneen nosto ja talvisäilöön odottelemaan Ahvenanmaan reissua toukokuussa. Nyt kalastuskauden päättyessä alkaa puunkaatokausi... Hyvää hyötyliikuntaa.
 
Tämä topic osuu nappiin. Ensinnäkin, Qualityn projektia on ollut erittöin hienoa seurata. Kaikki se mitä tuossa mökin käyttötarkoituksesta ja järkevyydestä mainitsit on juurikin sitä mitä meidän taloudessa pohditaan ja väännetään lähes päivittäin.

Olemme ehdottomasti mökki-ihmisiä. Ulkoilu kaikkine muotoineen on tärkeää ja lähellä sydäntä. Mutta oman laiskuuteni tiedostaen, kovin työleirimäistä mökkiä emme halua. Eli juurikin puutarhanhoitoa, nurmikonleikkuuta yms ei saisi olla.
Polttopuiden teko ja mökin kunnossapito olisi ne joihin voisin kyetä.

Ja tämänhetkisen ajatuksen valossa mökin tulisi olla ympärivuotisen käytön salliva. Mielellään toki vesistön ja jonkin talviurheilukeskuksen läheltä tai sanotaan 30min päässä maksimissaan. Toki myös jompikumpi käy, mikäli paikka ja mökki muuten osuisi nappiin.

Tavallaan tilanne onkin tällähetkellä aika herkullinen koska mitään liikkua ei ole tehty mihinkään suuntaan vaan vaihtoehdot on avoinna. Kuitenkin vois sanoa, että jatkuva seuranta on päällä ja sopivan tilaisuuden tullessa hankinta voi jopa realisoitua.

Tavoitteena siis pienehkö mökki, ei lomaosake. Toki niitäkin on harkittu juuri helppouden vuoksi, mutta kun toisena targettina tässä ois samalla ostaa hieman metsää/maata. Joten ideaalitilanteessa löytyisi kohtuumatkan päästä mökki jonka tontilla ois metsää joku puolisen hehtaaria ja rauhallinen luonto ympärillä. Jotenkin täältä meiltä katsoen paikaksi osuisi Kainuun seutu tai Pudasjärven suunta. Jos ei ihan siihen laskettelukeskuksen viereen ole mökkiä katselemassa, niin hinnatkin näillä alueilla on jopa kohtuullisia. Toki yhtenä vaihtoehtona olisi hankkia tontti ja rakennuttaa ( rakentaa osin itse ) sovelias mökki tutulla kirvesmiehellä. Itse kun koen eläväni ruuhkavuosia niin kodin kuin harrastusten ja työelämänkin osalta, en voisi suunnitella isoa rakennusprojektia omille harteille.

Mutta kuten totesin, kaikki vaihtoehdot on vielä avoinna ja tilanne sitäkautta erittäin mielenkiintoinen. Tämä on pitkäkestoinen projekti jota olemme jo muutaman vuoden pyöritelleet.

Mökkien omistajien kokemuksia siis luen erittäin mielelläni!
 
Aika harvoin, itse asiassa en varmaan koskaan koe että menen työleirille, vaikka menisinkin mökille vaikka viikonlopuksi tekemään puunkaatoa, pilkkomista tms.

Taikasana taitaa olla tuo että mökkiä hallinoidaan hyvässä yhteishengessä, appiporukoiden ja vaimon veljen perheen kanssa. Kaikki rempat, puuhommat jne hoituvat yhteistuumin, yhdessä. Toki appiukko näin eläkeläisenä tuolla tuusaa arkisinkin joskus ihan yksinään..

Tänä kesänä olisi muistaakseni jotain maalaushommia tiedossa, en muista, enkä välitä.. Se on ihan kivaa puuhaa kun yhdessä tehdään..
 
Skula sanoi:
Taikasana taitaa olla tuo että mökkiä hallinoidaan hyvässä yhteishengessä, appiporukoiden ja vaimon veljen perheen kanssa. Kaikki rempat, puuhommat jne hoituvat yhteistuumin, yhdessä.

Eikö koskaan tule keskustelua tai edes ajatuksia siitä, kenelle mökki appivanhempiesi jälkeen päätyy, ja miten paljon kukin on siihen panostanut?

 
Quality sanoi:
Eikö koskaan tule keskustelua tai edes ajatuksia siitä, kenelle mökki appivanhempiesi jälkeen päätyy, ja miten paljon kukin on siihen panostanut?

Appivanhemmat ovat jo vuosia siirtäneet mökin omistusta kahdelle lapselleen. Ja mökillä kun kaksi "mökkiä" niin tämä on jo paketoitu. Toki sitten taas kun seuraava sukupolvi meistä alkaa ottaa ohjaksia niin sitten menee mielenkiintoiseksi, mutta sitä ei vielä tarvitse muutamiin vuosiin miettiä..

Kaikki ovat panostaneet mökkiin rahallisesti saman verran, paitsi appiporukat, luonnollisesti enemmän, mutta jatkossakin menee fifty fifty. Se taikasana on se hyvässä hengessä, hyvissä väleissä kun ollaan niin ei ole ongelmia. Toki jos jotain joskus tulisi niin sitten menisi mielenkiintoiseksi, mutta näitä ei voi koskaan tietää..
 
Minulla taas iski totaalinen kyllästyminen. Kymmenen vuotta jaksoin mutta yöpymismäärä oli luokkaa 20 vuodessa ja niistä 18 päivää tehtiin mökin ja puutarhan ylläpitohommia. Mökki oli myös talviasuttava mutta yhteen tai kahteen viikonloppuun jäi talviset vierailut. Paikka oli kyllä upea niemen kärjessä ja iso tontti mutta kun ei jaksa niin ei jaksa. Lisäksi olen sen verran levotonta sorttia, että viikon yhtämittainen mökkeily oli aivan maksimi.
Edellinen samalla seudulla on käytettävissä vanhempien mökki mutta en ole sielläkään käynyt kertaakaan. Ajattelin, että mökkeily on minun juttuni mutta olin väärässä ja kun lapsiakaan ei kiinnostanut niin pitihän se myydä.
Sama homma on kyllä asuntovaunuilun kanssa, täytyy laittaa laatikko keväällä myyntiin.
 
2000 ostin tontin. Ei ollut vielä mitään suunnitelmia teenkö edes mökkiä, 2009 tein tontille työkaluvajan ja piirsin yhdet luonnoskuvat sellaisesta mökistä jonka haluaisin, 200m2 siitä tuli, ongelmaksi muodostui kunnassa lämmin ullakko +65m2 tuohon 200m2. No vierähti vuosi ja sitten yhtenä viikonloppuna ajelin tontille pohtimaan asiaa, kuulin naapuritontilla kaivinkoneen äänen ja tallustelin hieman vakoilemaan. Kaivinkonekuski osoittautui erittäin mukavaksi joten uskaltauduin kysymään josko hänellä olisi jossain vaiheessa aikaa ottaa pintamaita minun tontillani pois, vastasi että kone kulkee 3kmh joten 20min ja hän on tontilla, kättä päälle ja juoksin omalle tontille merkkaamaan kulmia, siinä samalla ”näin” millaisen rakennelman haluan.

Kaivinkone tuli ja riipi maat pois. Minä ajelin kotiin ja piirtelin mökin ja tallin, menin kuvien kanssa seuraavana päivänä kuntaan ja sain leimat lappuihin. Tällä välin maanrakentaja olikin jo useamman kuorman tuonut ”kultakimpaleita” tontille ja nostellut maat korkoihin lähes koko alueelta.

Ajelin samana päivänä talopakettifirmaan ja sain tarjoukset talosta ja tallista, hyväksyin ne heti ja toimitus/asennus 6vko eteenpäin. Tilasin pakettitoimittajalta pohjien kasauksen omilla tilaamillani materiaaleilla, kaksi timpuria tuli ja väkersi pohjat 9pv aikana, itse tein viemärit ja alueputket, sähkömiehen otin samasta kunnasta vanhan tutun urakoitsijan.

Talopaketit tuli ja kasasivat, tästä jatkui vielä muutaman kuukauden timpureiden touhut ja itse sokkoilin päällysmiehenä. Homma meni maaliin 5kk aikana jossa syntyi siis vapaa-ajan asunto Okt tekniikalla ja valmiudella muuttaa pysyvään asumiseen joka toteutetaan ensivuoden aikana.

Mökkipäiviä kertyy aika tasaiseen 250-300 vuodessa. Mitään muita työleirihommia en ole tehnyt kuin 100m2 terassin ja ulkosaunan (jonka puran ensi kesänä). Lisärakennuksesta olen piirtänyt parit kuvat joka on mahdollisesti 80m2 talli tai toinen mökki lisää. Nyt neliöitä on 128m2.

Minulle mökki on rentoutumispaikka jossa voin harrastaa.
 
^ Kuulostaa upealta! Aika jännä miten asiat lähti yhdestä sattumasta liikkeelle. Ei sitä koskaan tiedä, miten se menee.

Jaken tarina taas on se varjopuoli. Jos käyttö jää vähälle, ei hommassa ole kyllä mitään järkeä. Tällaisessa tapauksessa taas joku esim 1/6 omistus jostain osakkeesta ois järkevämpää. Toki se ei sitten ole oma mökki.

Sellainen se mullakin toive on, että mökillä harrastetaan harrastuksia, ei sitä mökkiä. Tämä toteutuu vuokrapaikoissa aina melko ihanteellisesti. Tosin kaikki kamat on aina haalittava mukana. Mutta ihannemökki ois just sellainen, että ei ole pakko tehdä mitään lumenluontia kummempaa siellä vieraillessa.
 
Sanotaan näin, että kyllähän se meni niin kauan kun lapset siellä viihtyi ja yhdessä touhuttiin . Crosseilla ajeltiin, kalastettiin, liikuttiin luonnossa, grillailtiin, uitiin (lapset) ja saunottiin. Sen jälkeen kun lapset tuli teini-ikään ja alkoi mahdoton marmatus mökkireissuista, ja siitä kun ei ole siellä mitään tekemistä (?).
Käyntikerrat alkoivat harveta ja sitä myöten askareet jakautuivat entistä harvemmille päiville jolloin siitä tuli se työleiri.
Yksinään en eukon kanssa jaksa kalastella, uida en osaa sen enempää kuin ryypätäkään, luonnossa voi liikkua muuallakin ja maisemat vaihtuu, hyvä sauna kotonakin kuten grillikin ja crossien sijaan ajan brutalella.
 
Quality sanoi:
Usein kuulee mainittavan, miten mökki on yhtä työleiriä - raatamista siis.
Omakohtaiset kokemukset viimeksikuluneiden puolentoista vuoden ajalta todistavat, että noinhan se on...
Tässä on myös toinen ulottuvuus - paluu perinteisempään asumisen ja elämisen muotoon, lähelle luontoa. Ja tämä puoli mökkielämää vain korostuu, jos muutoin asuu kaupunkimaisessa ympäristössä. Mökillä kokee konkreettisesti eri vuodenajat - ja niihin liittyy olennaisesti erinäinen kirjo askareita, raskaampiakin töitä. Talvi ja kevät ovat sitten enemmälti luppoaikaa, mitä nyt vähän palstaa raivataan ja kopistellaan muuta sellaista pientä mukavaa...
 
Ostimme mökkipaikan reilut 15 vuotta sitten. Silloin siellä oli vain pieni saunamökki. Muutaman vuoden jälkeen tehtiin terassia siihen kupeeseen muutama kymmenen neliötä. Siitä nautimme, eli pääasiassa luonnosta ja ulkona olosta.

Pari vuotta sitten tehtiin mökki, noin 70 neliötä parvi mukaan lukien. Ei tuolla montaa yötä ole tullut vietettyä mutta vähän parempi tukikohta. Tuolla tulee käytyä lähes joka päivä. Ulkoilemassa, fillaroimassa, mönkijällä ajelua yms.

Matkaa on reilu 20 minuuttia niin helppo on poiketa. Maasto on pidetty mahdollisimman luonnonmukaisena jotta ei olisi pakollisia rasitteita liikaa. Jo puuston perushoidossa ja muissa arkisissa rutiineissa aikaa saa vietettyä tarpeeksi.

Mutta on tuo sellainen pakopaikka jossa saa rentoutua ja nauttia luonnosta, siitä saa virtaa käsittämättömän paljon. 
 
Classic sanoi:
Tässä on myös toinen ulottuvuus - paluu perinteisempään asumisen ja elämisen muotoon, lähelle luontoa. Ja tämä puoli mökkielämää vain korostuu, jos muutoin asuu kaupunkimaisessa ympäristössä. Mökillä kokee konkreettisesti eri vuodenajat - ja niihin liittyy olennaisesti erinäinen kirjo askareita, raskaampiakin töitä. Talvi ja kevät ovat sitten enemmälti luppoaikaa, mitä nyt vähän palstaa raivataan ja kopistellaan muuta sellaista pientä mukavaa...

Noin se on. Kun puhuin avaukseni alussa "raatamisesta" tarkoitin sen vain johdannoksi, en lopulliseksi totuudeksi.

Mielestäni mökkeilyn ydin kiteytyy juuri tuossa Classicin lainauksessa. Itse koen jopa niin, että perisuomalaisena, suomalaisessa metsässä kasvaneena, mökki tarjoaa mahdollisimman autenttisen elämänmuodon. Toki nykyaikana haluamme myös mukavuuksia: kunnollisen tien, sähkön, juoksevan veden, wc:n jne. Ne eivät mielestäni pilaa mökkitunnelmaa vaan tekevät siitä nautittavamman ja täysipainoisemman. Eikä mökiltä ole niin kiire poiskaan.

jols sanoi:
Mutta on tuo sellainen pakopaikka jossa saa rentoutua ja nauttia luonnosta, siitä saa virtaa käsittämättömän paljon.

Mökki on tosiaan mahtava voimanlähde. Joskus saa voimia rehkimisestä, joskus vain olemisesta. Ja harvoin on tilanne, ettei noiden balanssiin voi itse vaikuttaa.
 
Tuossa kun Jols mainitsikin jo niin minullakin tontti täysin luonnontilassa siksi ettei tarvitse puutarhahommia tehdä. Olen kaikessa mökin suunnittelussa pyrkinyt siihen että voin aina mökillä ollessa rentoutua ja harrastaa ilman mitään ylimääräisiä hommia, tänne vaan tullaan ja ovesta sisälle päästyä mitään ei tarvitse miettiä tai tehdä...voi vaan olla, kaapissa on aina sopivasti olennaista ja lämpö on aina 21-22, valot on automatiikan takana ja kaikki tekniikka rakennettu niin perus kun olla vaan voi ettei mihinkään säätöihin tms tarvitse koskea tai niitä miettiä. Tämä on täysin kakkos koti jossa samat tavarat, vaatteet jne kuin kaupungissa joten täältä voi vaikka lähteä maailmalle, töihin jne ilman että tarvitsee kiertää ykköskodin kautta. Ehkä parasta on että Sunnuntaisin ei tule sitä pakkoa lähteä kotiin aikaisin että maanantaina ehtii töihin, täältä on helppoa lähteä töihin maanantaina ja palata vaikka joka päivä töistä....ja mielellään palaakin.

Monesti iltaisin töiden jälkeen tulee istuttua terassilla ”kuuntelemassa” hiljaisuutta...se vaan lumoaa minut täysin kun on kaupungissa ikänsä asunut ja töissä ollut.
 
Mökkitontin säilyttäminen mahdollisimman luonnonvaraisena onnistuu parhaiten, jos se on melko iso, jolloin koko tontin alueella ei ole välttämätöntä liikkua. Usein tonttimaasto on niin herkkää, että pinnan ei tarvitse paljonkaan rikkoutua, kun sen rakenne, jopa kasvillisuus muuttuu. Toinen asia, josta usean mökillä viihtyvän näkemykset voivat myös eriytyä, on kasvillisuuden - myös puuntaimien - säilyttäminen tai poistaminen.
 
Meillä oli kulunut kesä työleiriä, kun rakensin perustukset saunamökille ja autotalli/autokatokselle. Vaikka rakennukset ovat pieniä (25 ja 21 m2) niin yllättävän paljon on työtä kun tekee pohjat kunnolla. Niin ettei tule sanomista routaeristyksistä tai salaojista. Syksyllä hirsitalofirman pystytysporukka nosti sitten saunamökin vesikattoon asti. Mutta vielä riittää minullekin hommia lämpöeristyksessä ja sisustustöissä. Autotalli tuli avaimet-käteen -toimituksena, joten siinä pääsin vähällä.  Hintaa näille tulee yhteensä 70 k€, pari kymppiä enemmän kuin kuvittelin vuoden alussa.

Päämökki, tai omakotitalohan se oikeasti on, oli jo valmiina viime syksynä kun sen ostimme. Siitä käsin on ollut hyvä tehdä rakennustöitä kun peseytyminen, ruokahuolto tms. toimii.

Eläkeläiselle tämmöiset rakennustyöt ovat ihan mukavia ja mieluisia kun ei ole kiirettä. Vaikka tulihan marraskuussa joskus mieleen, että olisko sittenkin pitänyt käyttää mökkirahat etelän lämmössä.
 
Quality sanoi:
Mökkitontin säilyttäminen mahdollisimman luonnonvaraisena onnistuu parhaiten, jos se on melko iso, jolloin koko tontin alueella ei ole välttämätöntä liikkua. Usein tonttimaasto on niin herkkää, että pinnan ei tarvitse paljonkaan rikkoutua, kun sen rakenne, jopa kasvillisuus muuttuu. Toinen asia, josta usean mökillä viihtyvän näkemykset voivat myös eriytyä, on kasvillisuuden - myös puuntaimien - säilyttäminen tai poistaminen.

Mökki on mäntymetsässä/hiekkarannalla, ei tarvitse onneksi kun haravoida kävyt pois kulkureiteiltä.
Ensi kesänä pitäisi laajentaa, kun lupa laajennukselle tuli viiden vuoden oikeustaistelun tuloksena.
 
Nyt ois tähän topicciin asiaa. Edellä olen kertonut ajatuksia ja mökkikuumetta on säännöllisesti ilmassa.

Tilanne on sellainen, että tuntuis löytyneen viimein mökki jossa meidän tarpeet ja haaveet vois toteutua. Mökki sijaitsee kohtuullisen ajomatkan päässä kotoa ( n. 220km ) toki lähempääkin ois saanut olla, mutta talvikohteet vaan on sen verran kaukana. Mökillä ois tonttia riittävästi ja enemmänkin tarjolla. Laskettelukeskus alle 10min ajomatkan päässä. Yleinen hiihtoreitti kulkee ihan välittömässä läheisyydessä. Luonnonpuistoon kävelymatka. Omaa rantaa ei valitettavasti ole, mutta lähimmälle järvelle alle 2km. Rakennukset hyväkuntoisia ja omaa pihaa koiralle pyöriskellä irrallaan. Harrastetilat/verstas löytyy. Hintakin sopisi meidän budjettiin. Oikeastaan likimain kaikkea, mitä olemme listanneet löydyttävän mikäli ostohousuja aletaan pukemaan.

Eli nyt pitäisi ilmeisesti alkaa toimimaan. Niin pitkään on pohdittu, että jotenkin vaikeaa alkaa tositoimiin. Rahoitus yms on selvät. Oishan siinä alkuun mulle työleiriä joksikin aikaa. Lämmitys osittain kauko-ohjattavaksi, ilmalämpöpumpun asennus, pihan istutusten poisto, aita sellaiseksi, että koira pysyy tontilla, kameravalvonnan asennus jne. Ja hankintoihin menis todennäköisesti mönkkäri lumiauralla, ruohonleikkuri, toinen setti pihatyökaluja ( lapiot, kolat, kottikärryt, rautakanget, petkeleet, haravat jne ) ja ties mitä. Aikaa ja rahaa.

Mutta elämme mielenkiintoisia aikoja Roope hyvä ;)
 
Hienoa, tuRboman! Ja onnea mökkikauppoihin :). Heräsi kiinnostus itse mökkiin: Milloin se on rakennettu, onko tuulettuva alapohja vai laatalle perustettu? Onko kunnollisia varaavia uuneja sähkön lisäksi? Miten jätehuolto on järjestetty? Onko miten lähelle alueen yhteinen tie?

Anteeksi kysymystulva, en halua olla tungetteleva, vaan nuo ovat kohteita, jotka vaikuttavat aika oleellisesti hintaan ja tulevien vuosien käyttö- ja korjauskustannuksiin. En siis epäile, ettet olisi noita jo selvittänyt ja suhteuttanut hinnoitteluun myös.
 
Onnittelu turBomanille!

Jos mökki on, niinkuin kuvailit, sellainen joka täyttää omat tarpeet, niin ilman muta ostohousut jalkaan.

Meillä oli aikoinaan ajatus rakentaa mökkimme järven rantaan, mutta siihen ei saanut lupaa (NATURA) muuta kuin pitkällisen poikkeuslupamenettelyn kautta. Rakensimme sitten, kun polte oli, sallitun 300 m etäisyydelle rannasta. Kertaakaan emme ole käyneet rannassa uimassa tai muuten, kun se ei kuulu meidän mökkiaktiviteetteihimme. Meille mökki on mitä parhain rentoutumis- ja akkujen lataamispaikka. Lisäksi mieluisat harrastusmaastot (metsästys) alkavat heti omalta pihalta!
 
Quality sanoi:
Hienoa, tuRboman! Ja onnea mökkikauppoihin :). Heräsi kiinnostus itse mökkiin: Milloin se on rakennettu, onko tuulettuva alapohja vai laatalle perustettu? Onko kunnollisia varaavia uuneja sähkön lisäksi? Miten jätehuolto on järjestetty? Onko miten lähelle alueen yhteinen tie?

Anteeksi kysymystulva, en halua olla tungetteleva, vaan nuo ovat kohteita, jotka vaikuttavat aika oleellisesti hintaan ja tulevien vuosien käyttö- ja korjauskustannuksiin. En siis epäile, ettet olisi noita jo selvittänyt ja suhteuttanut hinnoitteluun myös.

Laatalle rakennettu korkealle paikalle kuivalla tontilla. Peruskorjaus mökkiin tehty 2015. Omaa tietä alle 100m ja siitä liittyy tiehen jolta kulkee läheisen maatilan kulku ja he huolehtivat tällähetkellä kunnossapidon. Sopimus on ollut myös tuon pihatien linkoamisesta toistaiseksi, eli puhelulla on saanut lumet pois.

Jäteveden käsittelystä minulla ei ole toistaiseksi tarkkaa tietoa. Ilmeisesti imeytyskenttä, mutta kunhan saan isännä puhelimeen niin tiedot tarkentuu.
Mökissä on varaava tiilistä muurattu takka/leivinuuni, varaava. Omalta tontilta puut. Mökille tehty kuntotarkastus 2015 ja kaikki siinä mainitut kohdat on korjattu dokumentoidusti.

Tässä tapauksessa kysymystulva ja kaikenlainen tungettelu on toivottavaa ;)
Asia tuli kuitenkin aika nopeasti ja vasta selvitellään mistä on oikeasti kyse. Mutta paikanpäällä käymällä ja tutkimalla selviää moni juttu. Mulla on omissa ajatuksissa visiitti tuonne viikon kuluttua mutta saa nähdä sopiiko tämä meidän aikatauluun.

Tällaisen arvo on aika häilyvä käsite. Sen verran moneen kohteeseen olen kuluneen kahden vuoden aikana tutustunut, että reaaliarvoa on lähes mahdotonta sanoa. Verrattuna muihin vastaaviin kohteisiin hinta vaikuttaisi olevan linjassaan. Mutta kuten sanottua, pari juttua on vielä auki. Ja itse miljöö on näkemättä muuta kuin kuvista, joten vielä ollaan aikalailla lähtökuopissa.
 
Sande sanoi:
Minulle mökki on paikka johon lähden lataamaan akkuja joka viikonloppu, jollei jotain muuta menoa ole sovittu. Aivan kylmimpinä pakkasviikonloppuina talvella, saatetaan jättää väliin. Lähtökynnys on matala kun lämmitystä voi etäohjata ja matkaa mökille ei tule kuin kotipihasta 50 km.

Tähän kiteytyy myös mun filosofia miksi on mökki. Tosin omakotitaloa ja mökkiä en tule omistamaan. Yksi työmaasiirtola riittää vaikka mökki on alle 10 vuotta vanha.

Parasta mökissä: Hiljaisuus ja luonnon rauha! Ei naapurit haittaa. Ja ollut yksi kannattavimmista sijoituksista 😉.

 
Ihan hyvältä kuulostaa. Kun käyt paikalla, ota mieluusti mukaan joku, joka katsoo objektiivisesti, asiantuntijan silmin rakenteita ja vähän muutakin. Esim. tuo laattaratkaisu on todettu riskirakenteeksi, mutta jos maasto viettää selvästi joka sivulta rakennuksesta poispäin, ei ongelmia pitäisi olla. Jätehuollon osalta riittää, että kunnan omaksumaa säännöstöä noudatetaan. Kuivan maan mökissä vaatimukset ovat yleensä huomattavasti rantarakentamista väljemmät.

Hinta on tosiaan veteen piirretty viiva, ja siltä osin oma käsitys on viime kädessä se oikea. Oleellista on kuitenkin, ettei ilmene mitään sellaista, joka pitäisi ottaa huomioon hintaa alentavana tekijänä.

Vaikka kohde vastaisikin erittäin hyvin koko perheen odotuksia, ei kannata liiallisen innostuksen vallassa ryntäillä, vaan on syytä ottaa aivan rauhassa selvää asioista, jotka kuitenkin tulevat aikaa myöten vastaan. Silloin ei tarvitse jälkeenpäin katua eikä harmitella.