- 5.2.2020 klo 12:53 / Veitset, teroitus ja korjaus
Hyvä kokkiveitsi on yksi keittiön tärkeimmistä työkaluista. Siksi välillä hämmentää, kun näkee mitä ihmisillä on keittiössään. Ostettu hienot veitsisetit ja niistä ei pidetä huolta, ei teroiteta ja käytetään kaikkeen lähes piikkilangan katkaisuun asti. No, kukin tekee kuten haluaa, enkä kehtaa vieraiden tekemisiin edes puuttua.
Tutuilta kehtaan kysyäkin, että pitäiskö tuolle tehdä jotain.
Itse lähtisin kuitenkin siitä, että tylsä veitsi on vaarallinen. Ja vielä siten, että hyvin ja terävänä pidetty vitosen veitsi on parempi, kuin tylsä ja väärin kohdeltu, käsin taottu, jaloin kiillotettu ja hampailla kaiverrettu japanilainen viidensadan laatuveitsi.
Tarkoitan siis, että veitsen hinta, tai valmistusmaa ei ole se tärkeä tekijä.
Minulla on pääasiassa japanilaisia veitsiä, mutta hyvä veitsi on hyvä, vaikka se olisi tehty, vaikkapa, no, Fiskarsissa.
Teroittaminen on sitten oma taiteenlajinsa. Just oli oisko ollut iltasanomissa, että miten teroitat veitsen mukilla. Joo, voi niin tehdä. En suosittele, mutta kukin ...
Samoin markkinoilla on jos jonkinlaista teroitinta. Jotkut niistä toimivatkin ihan hyvin sellaiseen normaaliin ylläpitoon. Monet kuitenkin joko vievät terästä isoja lastuja, jättävät terän karkeaksi, tai ovat muuten vaan tehottomia. Joka hyvän teroittimen löytää ja pitää sen työn jäljestä, mainiota.
Tai sitten voi myös viedä veitsiä ammattilaisen teroitettavaksi.
Itse olen päätynyt ratkaisuun että käytän hiomakiviä. Vaatii vähän opettelua, että saa hyvää jälkeä aikaiseksi, mutta niillä voi sekä teroittaa, että korjata vähän vaikeampiakin tapauksia. Omia veitsiä ei juuri tarvitse teroittaa kuin ehkä kerran vuoteen. Jotta taidot pysyvät kohtuullisesti hallussa, teroitan myös muiden veitsiä, kun sopivasti sattuu.
Tässä yksi työkaverin veitsi. Kuva ei kerro kaikkea. ???
Mutta kyllä tuosta vielä veitsi tehdään.
Tutuilta kehtaan kysyäkin, että pitäiskö tuolle tehdä jotain.
Itse lähtisin kuitenkin siitä, että tylsä veitsi on vaarallinen. Ja vielä siten, että hyvin ja terävänä pidetty vitosen veitsi on parempi, kuin tylsä ja väärin kohdeltu, käsin taottu, jaloin kiillotettu ja hampailla kaiverrettu japanilainen viidensadan laatuveitsi.
Tarkoitan siis, että veitsen hinta, tai valmistusmaa ei ole se tärkeä tekijä.
Minulla on pääasiassa japanilaisia veitsiä, mutta hyvä veitsi on hyvä, vaikka se olisi tehty, vaikkapa, no, Fiskarsissa.
Teroittaminen on sitten oma taiteenlajinsa. Just oli oisko ollut iltasanomissa, että miten teroitat veitsen mukilla. Joo, voi niin tehdä. En suosittele, mutta kukin ...
Samoin markkinoilla on jos jonkinlaista teroitinta. Jotkut niistä toimivatkin ihan hyvin sellaiseen normaaliin ylläpitoon. Monet kuitenkin joko vievät terästä isoja lastuja, jättävät terän karkeaksi, tai ovat muuten vaan tehottomia. Joka hyvän teroittimen löytää ja pitää sen työn jäljestä, mainiota.
Tai sitten voi myös viedä veitsiä ammattilaisen teroitettavaksi.
Itse olen päätynyt ratkaisuun että käytän hiomakiviä. Vaatii vähän opettelua, että saa hyvää jälkeä aikaiseksi, mutta niillä voi sekä teroittaa, että korjata vähän vaikeampiakin tapauksia. Omia veitsiä ei juuri tarvitse teroittaa kuin ehkä kerran vuoteen. Jotta taidot pysyvät kohtuullisesti hallussa, teroitan myös muiden veitsiä, kun sopivasti sattuu.
Tässä yksi työkaverin veitsi. Kuva ei kerro kaikkea. ???
Mutta kyllä tuosta vielä veitsi tehdään.