https://yliteippaus.fi/

Hi-Fi, High-End (ääni ja kuva) plus akustointi

RoccoScientist

Klassikkoainesta
Liittynyt
25.12.2013
Tähän ketjuun yleinen keskustelu äänentoiston komponenteista, televisioista, videoprojektoreista, testeistä, kokemuksista jne. Autohifille on oma alueensa, joten tässä keskitytään kodin viihdekeskuksiin ja kuunteluhuoneisiin. Myös akustointiin liittyvä keskustelu voitaneen käydä tässä ketjussa, sillä se liittyy hifi-harrastukseen läheisesti.

jni sanoi:
Hifilehdistä en tiedä, mutta cd-soittimissa kuten muissakin äänentoistoketjun komponenteiossa on selvät erot kuultavissa helposti.

Samaa ne hifilehdet väittävät. Kyseessä siis ykkösiä ja nollia lukevat laitteet. En ole vielä ihan keksinyt mikä olisi se komponentti, josta erot äänenlaatuun voisivat tulla, kun se signaali kuitenkin nykyisin taidetaan siirtää digitaalisena vahvistimelle asti. Jos taas signaalia ei siirretä digitaalisesti, niin sitten D/A-muuntimet ja muut komponentit voivat teoriassa vaikuttaa, mutta tuostakin on vielä matkaa siihen, että sen eron käytännössä myös sokkotestissä kuulisi.

Toinen äänentoistoketjun komponentti, josta eroja ei todellakaan kuule selvästi, on kaapelit, kunhan puhutaan edes jotensakin järkevistä kaapeleistä (eikä esim. siiman paksuisista, kelalle vedetyistä kymmenen metrin piuhoista). Käytännössä kaikki hifi-liikkeistä saatavat kaiutinkaapelit ovat äänenlaadun kannalta samaa tavaraa, sen verran pienistä resistansseista kuitenkin puhutaan.
 
En viitsi jatkaa täällä asian vänkäämistä, kuin että toteamalla, että olet totaalisen väärässä.

En tiedä missäpäin asut, mutta mene esimerkiksi asiantuntevaan hifiliikkeeseen Helsingissä tai Tampereella, niin ne helposti järjestävät demon, jossa erot löytyvät helposti.

Kyse on aivan yksinkertaisista asioista, jotka perustuvat siihen, miten elektroniikan komponentit toimivat käytännössä siellä signaaliketjussa.
 
Joop.. ei jängätä, mutta keskustella voi?
Minullakaan ei mene kaaliin, miten sellaisissa osasissa äänentoistossa, jossa tavara liikkuu täysin bittimuodossa, voisi olla eroja?
Bittivirta on aina täysin identtistä esim. halvassa ja kalliissa digikaapelissa. Jos kaapelissa olisi vikaa ja kaikki bitit ei siirry, niin silloin kuuluisi napsumista.. mutta tämä lähinnä teoreettinen tilanne.
Tietokoneen sisällä bitit liikkuu piskuisia halpoja piuhoja pitkin ja aina siirtyy moitteetta kaikki bitit. Jos ei siirtyisi, niin datahan olisi korruptoitunutta ja toimimatonta vastaanottopäässä.
 
Eri ketjusta kopioitu..
Modet siirtäköön tuonne toisen ketjuun, mutta kommetoin kuitenkin tämän kerran.

Jos et usko, että eroja on niin niitä sitten ei mielestäsi ole. Asia ei kuitenkaan ole uskonasia ja sopivasti demoamalla ne erot kyllä kuulee. Kerran kun sen hiffaa, niin sen jälkeen on helppoa (oma kokemus vuosien takaa).

Itse kyllä miellän cd-soittimen sellaiseksi, joka puskee ulos analogista signaalia. Cd-pyörittimet ovat sitten erikseen. Erillisen pyörittimen käytössä on monta asiaa mikä vaikuttaa ääneen ja musiikin toistumiseen (korostan sanaa musiikin). Suurimmat erot johtuvat virransyötöstä ja digipuolen lähtö- ja vastaanottopäiden toteutuksesta ja niiden virransyötöstä. Soittimen masterkellon vaikutus on erittäin suuri myös (S-PDif on itse asiassa aika kökkö datasiirtoformaatti). Virtapuolen häiriöt ja maalenkit aiheuttavat  muutoksia samoin ulkoapäin virtajohtoon tulevat häiriöt. Tekijöitä on siis monta ja niiden yhteisvaikutuksesta erot saattavat ylittää kuulukynnyksen.
Ok.. omasta Cd- soittimesta tavara lähtee bitteinä optista kaapelia pitkin vahvistimelle, jossa vasta tehdään muunnos. mahdolliset äänelaadulliset erot tulevat tässä kokoonpanossa siis vasta vahvistimessa / siitä eteenpäin.
S-PDif on koaksaali ja siis sähköinen, joten mikseipä siinä voisi tulla jotain varsinaista bittivirran ulkoista sähköistä häiriötä, joka vaikuttaisi vahvistimen analogi- muunnokseen?
 
TM:ssä oli vähän aikaa sitten mielenkiintoinen artikkeli abx-testaamisesta ja yleistä höpinää testaamisesta muutenkin. Näin maallikkoa sokkotestien tulokset alkoivat lähinnä hymyilyttämään, kun kalliin ja sikakalliin laitteiston välille ei kultakorvatkaan löytäneet eroja.

Mutta sitten kun laitteisto oli näkyvillä ja tiedettiin mistä lootasta popit soi, niin johan alkoi eroja löytymään :rolleyes:
 
Juu. Niin oli juttu juu.

Se oli tarkoitushakuisesti kirjoitettua tuubaa, jollaiseen en olisi uskonut TM:n lähtevän. No kyseinen toimittaja on hifipiireissä kyllä tunnettu, kuten muutkin TM:n hifitoimittajat, joilla on omat kaupalliset tavoitteensa takana.
 
jni sanoi:
Soittimen masterkellon vaikutus on erittäin suuri myös (S-PDif on itse asiassa aika kökkö datasiirtoformaatti). Virtapuolen häiriöt ja maalenkit aiheuttavat  muutoksia samoin ulkoapäin virtajohtoon tulevat häiriöt. Tekijöitä on siis monta ja niiden yhteisvaikutuksesta erot saattavat ylittää kuulukynnyksen.

Ylittävätkö nämä teoreettiset erot mittauskynnyksen? En muista, että hifilehdissä olisi tällaisia eroja edes mittailtu, mutta kokemukseni hifilehdistä on varsin suppea, eikä kata esimerkiksi saksalaisia julkaisuja.

jni sanoi:
En tiedä missäpäin asut, mutta mene esimerkiksi asiantuntevaan hifiliikkeeseen Helsingissä tai Tampereella, niin ne helposti järjestävät demon, jossa erot löytyvät helposti.

Pääkaupunkiseudulla asun, mutta eivät taida kunnon sokkotestejä järjestää. Jos kyseessä ei ole sokkotesti, on kuuntelussa mukana vahva psykologinen elementti. Korvahan ei ole mikään tarkkuusinstrumentti, joka välittää informaation suodattamattomana meidän tietoisuuteemme, vaan aivot suorittavat jatkuvaa suodatusta ja tulkintaa. Tästä johtuu, että puheensorinan seasta erotamme herkästi oman nimemme, vaikka tekisimme jotain ihan muuta, tai että saatamme muistaa kuullemme auton jarruttavan ennen onnettomuutta, vaikka näin ei tapahtunutkaan - vain koska aivomme olivat sitä mieltä, että auton olisi kuulunut jarruttaa. Tästä johtuen jos kuuntelijalla on tieto muutoksesta kuuntelutilanteessa, ei tulos ole enää luotettava.

Kyse on aivan yksinkertaisista asioista, jotka perustuvat siihen, miten elektroniikan komponentit toimivat käytännössä siellä signaaliketjussa.

Eikö juuri tästä samaisesta syystä ole hyvin helppoa rakentaa piiri, joka tuottaa niin hyvää ääntä, että korva ei häiriöitä erota?

jni sanoi:
Se oli tarkoitushakuisesti kirjoitettua tuubaa, jollaiseen en olisi uskonut TM:n lähtevän. No kyseinen toimittaja on hifipiireissä kyllä tunnettu, kuten muutkin TM:n hifitoimittajat, joilla on omat kaupalliset tavoitteensa takana.

TM:n juttu olisi voinut olla perusteellisemmin toteutettu, mutta tulokset ovat linjassa ihan oikeiden tutkimusten kanssa.

"Experience from many years of double-blind listening tests of audio equipment is summarized. The results are generally consistent with threshold estimates from psychoacoustic literature, that is, listeners often fail to prove they can hear a difference after non-controlled listening suggested that there was one. However, the fantasy of audible differences continues despite the fact of audibility thresholds."

http://www.aes.org/e-lib/online/browse.cfm?elib=5549

"Examination of published blind listening tests reveal that listeners are strongly disposed to report differences in sound quality when given two alternatives that are identical. The tendency was found in every published test over the past 15 years where analysis was possible and ignorance of the effect caused some tests to be improperly designed or analyzed. The author conducted an extensive single blind listening response bias and it's relationship to order of presentation, listener expectations and the presence of loudness differentials. The findings lead directly to suggestions for consumer purchase behavior and scientific listening test design and analysis."

http://www.aes.org/e-lib/browse.cfm?elib=5539
 
^Niin kuin sanoin, en ala tästä asiasta jänkkäämään. Hifiharrastajien palstalla on vuosien varrella saanut jänkätä aivan tarpeeksi. Kyllä se korva (tai itseasiassa aivot) on toistaiseksi tarkoin mittari, eikä erojen toteamiseen mitään sokkotestiä tarvita.

Nuo kaikenmaailman mittaukset osoittavat tulokset käytetyllä mittasignaalilla. Niillä ei eroja saaneet edes hifilehden toimittajatkaan 80-luvulla ja toitottivat, ettei vahvistimissa ja myöhemmin cd-soittimissakaan eroja ollut. Myöhemmin kanta sitten muuttui.

Mene nyt esimerkiksi aivan ennakkoluulottomasti Musiikin.com-liikkeeseen ja pyydä heitä opastamaan musiikin toiston eroista ja demoamaan esimerkiksi eri DACien välisiä musiikintoiston laatueroja. Saatat yllätttyä.
 
jni sanoi:
Kyllä se korva (tai itseasiassa aivot) on toistaiseksi tarkoin mittari, eikä erojen toteamiseen mitään sokkotestiä tarvita.

Eron kuuleminen ja sen olemassaolo ovat kaksi eri asiaa, kuten tuossa yllä yritin sanoa. Odotukset, pelot, uskomukset - niin tietoiset kuin alitajuiset - muokkaavat havaintoja. Ei siis yksinkertaisesti pidä paikkaansa, että aivot/korva olisi tarkka mittari. Se valehtelee ja jättää kertomatta varsin paljon. Mutta tästä nyt ei siis varmaan päästä yksimielisyyteen.

Tässä kuitenkin muille pari tornihuhumaista anekdoottia, aikaisemmin laitettujen tutkimusten lisäksi (laitan spoilerin taakse, kun kyse on kuitenkin vähän OT:stä ja kuulopuheista):

Joskus 70-luvulla tosihifistit sijoittivat äänilähteen vahvistimen yläpuolelle. Ajatuksena oli, että kun signaali kulkee ylhäältä alaspäin, auttaa gravitaatio electronien liikettä ja ääni tulee paremmaksi resistanssin pienenemisen myötä. Tätä harrastavat tietenkin kuulivat eron selvästi. Valitettavasti sähkövirta suuntakonvektio on "väärä" ja elektronit kulkevat virtaa "vastaan", eli logiikka oli päälaellaan (ja toki muutenkin ihan metsässä).

Eräälle hifiasiantuntijajoukolle järjestettiin kerran pieni jäynä kokeen muodossa. Heidät oli kutsuttu isoon auditorioon kuulemaan uuden ja kalliin kaiutinkaapelin eduista äänentoistossa ja luennon aikana asiaa myös demottiin. Asiantuntijoille ei kuitenkaan kerrottu, että piuhoja vaihtaneet avustajat eivät korvanneetkaan verrokkipiuhoja kalliilla uutuuspiuhalla, vaan tismalleen samanlaisilla piuhoilla. Koekuuntelun jälkeen asiantuntijat ylistivät uuden kaapelin ominaisuuksia ja huomattavaa eroa äänenlaadussa. Tunnelma happani nopeasti kun heille kerrottiin, että piuha olikin itse asiassa ihan samaa tusinatavaraa kummassakin tapauksessa.

Mene nyt esimerkiksi aivan ennakkoluulottomasti Musiikin.com-liikkeeseen ja pyydä heitä opastamaan musiikin toiston eroista ja demoamaan esimerkiksi eri DACien välisiä musiikintoiston laatueroja. Saatat yllätttyä.

Itse asiassa minun olisi hyvin vaikea yllättyä, koska odottaisin aivojen huijaavan minut kuulemaan eroja silloin kun kyse ei olisi kontrolloidusta sokkotestistä. Toisaalta en sattuneesta syystä yllättyisi, vaikka en kuulisikaan.
 
^Asia tuli selväksi. Jokainen olkoon sinut uskonsa kanssa.  ???
 
jni sanoi:
Se oli tarkoitushakuisesti kirjoitettua tuubaa, jollaiseen en olisi uskonut TM:n lähtevän. No kyseinen toimittaja on hifipiireissä kyllä tunnettu, kuten muutkin TM:n hifitoimittajat, joilla on omat kaupalliset tavoitteensa takana.

Näinhän se tuppaa aina olemaan, kun TM jotain testaa. Suksia testaavat eivät osaa oikeasti laskea, fillareilla ei osata ajaa, moottorikelkkoja ajavat eivät ole ikinä lunta nähneetkään, autotesteissä voittaa vain skooda ja rengastestien tulokset päättävät sponsorit.

Näitä ääntä tuottavia aparaatteja testaavat kaverit eivät sitten osaa ilmeisesti kuunnella. Tai sitten ne kuuntelevat jotenkin väärin :)
 
Viedäänpä keskustelua vähän toisenlaisille urille, mutta toisaalta ei kuitenkaan. Kun nimittäin koekuuntelusta oli puhetta, niin kuinka moni tekee asiat "sääntöjen mukaan" ja ottaa kaiuttimet koekuunteluun kotiin? Entä onko teillä tietyt suosikkialbumit tai elokuvat, joilla kaiutinehdokkaita testaatte? Onko asioita, joita koekuuntelijan tulisi erityisesti pitää mielessä kaiuttimia kuunnellessaan?

Itse en aikoinani jaksanut raahata kaiuttimia kotiin, vaan koekuuntelin ainoastaan HiFi-liikkeissä. Suhtauduin asiaan niin, että hyvässä kuunteluhuoneessa hyvin soiva kaiutin omaa hyvät edellytykset toimia tilassa kuin tilassa (jos esim. tulee muutettua). Sen sijaan johonkin tiettyyn kuunteluhuoneeseen sovitettu soundi voi sisältää ikäviä piirteitä jossain toisessa tilassa. Testikuuntelussa tuli käytettyä ainakin The Piano -leffan soundtrackia ja Liquid Tension Experimentia, mutta muitakin oli. Mitään kovin hienoa logiikkaa en noiden levyjen valintaan käyttänyt ja parempiakin varmaan olisi ollut tarjolla. Jostain syystä Dire Straitsin levyjä monet käyttävät referenssimateriaalina - tai näin olen ymmärtänyt - mutta kun en itse heidän musiikkiaan käytännössä kuuntele, ei minulle ole merkitystä miten heidän levynsä soivat.
 
RoccoScientist sanoi:
Viedäänpä keskustelua vähän toisenlaisille urille, mutta toisaalta ei kuitenkaan. Kun nimittäin koekuuntelusta oli puhetta, niin kuinka moni tekee asiat "sääntöjen mukaan" ja ottaa kaiuttimet koekuunteluun kotiin?

No asia nyt tapetilla joskin vice versa - eli kun olen aikeissa hankkia sitä elektroniikka-puolta

http://www.bwgroup.fi/rcx-1500.html

niin mielessä pyytää asioimassani liikkeessä oleva demolaite kotikuunteluun, saisin sen sitten kytkettyä omiin edelleen todella hyviin kaiuttimiini ( 90-l alun Dali 810:it)  ja samalla saisin verrattua mahdollisia muutoksia/ parannuksia nykyiseen set up:iini.

Tavoite olisi saada räkki pois ja tuo linkattu kompleksi telsun alle.
 

Liitteet

  • DSCN4417.JPG
    DSCN4417.JPG
    188,8 KB · Katsottu: 228
Empä muista aikaisemmin nähneeni Hifi harrastajaa jolla olisi putkitelevisio käytössä nykypäivänä :)
 
:)

Ostin tuon 2007/2008 vaihteessa kun oli todella sopivasti ja niin ku huomaatte sopii muutoin yleisilmeeseen  8) .
 
Pakko muutama rivi kirjoittaa tähän topicciin, kun aiemmin tuli harrastettua tuota hifiä enemmänkin. Minun viimeisin laitteisto oli sellaista perusraskasta olematta kuitenkaan mitään älytöntä. Nykyisin en enää harrasta, koska haluaisin kuunteluun dedikoidun huoneen, jotta viitsisin panostaa hifiin (tällä hetkellä Onkyo TX-SR608 vahvari, äänilähteenä PS3 ja 5xPenAudio 7.6CX).

Eli viimeinen setti, jota tuli oikeasti kuunneltua oli seuraava (aikaa lähes 10 vuotta):
- Nakamichi CD Player 3
- Rotel RC-995 etuvahvistin
- 2xRotel RD-980BX monoblokkeina
- Magneplanar SMGb II -paneelit
- Kaiutinkaapelina Eagle Silverline
- Signaalikaapelina Phoenix Gold

Tuli testattua useita erilaisia CD-soittimia, välissä erillisiä DACja ja soittimien omilla DAC:lla. Käytännössä CD-soittimilla tai DACeilla ei saanut mitään aitoa eroa esille. Kaapelit olivat perupaukkulankaa laadukkaampia jo ulkonäkösyistä. Kaapeleillakaan ei muutosta sointiin löytynyt. Minulla kävi myös Naimin ja Krellin vahvarit kääntymässä, enkä niilläkään huomannut merkittävää eroa sointiin tai ainakaan parannusta. Minulla tärkeintä olisi mahdollisimman suora ja lyhyt analogiatie äänilähteeltä päätevahvistimeen sekä mahdollisimman paljon virtaa pukkaavat tehokkaat päätteet ettei alapää notkahda. Ainoat komponentit, joilla sai jopa järisyttäviä eroja äänentoistoon olivat kajarit. Minusta tulikin suuri paneelin ystävä alapään puutteista huolimatta. Toisaalta mitään diskojumputusta ei tule kuunneltuakaan, niin nuo isot Magnepanit riittivät oikein mukavasti.

Näin ollen hyvään äänentoistoon tarvitaan ehjä äänilähde josta mieluiten signaali digitaalisena (käytännössä mikä tahansa CD/DVD-soitin tai vaikka Pleikkari. Riittävästi virtaa syöttävä pääte ja hyvät kajarit. Kaikki muu on aikalailla rahan tuhlausta ainakin äänentoistollisessa mielessä. Toki tuli itsekin testailtua monenlaista, mutta kun pääsi subjetiivisesta fiiliksestä eroon esim. laitteen ulkonäön osalta, oli objektiivisen äänenlaadun muutoksen arvioiminen aika vaikeaa.
 
MMV sanoi:
Minusta tärkeintä olisi mahdollisimman suora ja lyhyt analogiatie äänilähteeltä päätevahvistimeen sekä mahdollisimman paljon virtaa pukkaavat tehokkaat päätteet ettei alapää notkahda. Ainoat komponentit, joilla sai jopa järisyttäviä eroja äänentoistoon olivat kajarit.

Kaapelointi tuollaisessa hifi-kombossa olisi juurikin lyhyt ? !  8)

Ja samaa mieltä noista kajareista, niillä on kyllä iso ellei tosiaan se isoin merkitys, nuo omat soivat kyllä hienosti, ovat ehkäpä tilaani 'liiankin hyvät' sillä bassot alkavat toimia vessaan mennessäni  ;D  .
 

Liitteet

  • DSCN4419.JPG
    DSCN4419.JPG
    141,5 KB · Katsottu: 185
MMV sanoi:
Näin ollen hyvään äänentoistoon tarvitaan ehjä äänilähde josta mieluiten signaali digitaalisena (käytännössä mikä tahansa CD/DVD-soitin tai vaikka Pleikkari. Riittävästi virtaa syöttävä pääte ja hyvät kajarit. Kaikki muu on aikalailla rahan tuhlausta ainakin äänentoistollisessa mielessä.

Kyllä tuossa varmaan se DA-muunnos olisi hyvä kuitenkin jotenkin tehdä? :D

Edit: ja etuvahvistimestakin voisi olla hyötyä äänenvoimakkuuden säätöä ajatellen
 
Presidentti sanoi:
Kyllä tuossa varmaan se DA-muunnos olisi hyvä kuitenkin jotenkin tehdä? :D

Edit: ja etuvahvistimestakin voisi olla hyötyä äänenvoimakkuuden säätöä ajatellen

No jos halutaan saivarrella, niin toki vähintään DAC linjatasonsäädöllä sekä aktiivikajarit. Yleensä kuitenkin etuvahvistin/integroitu, jossa DAC ja joko passiivikaiuttimet päätevahvistimen perässä tai etuvahvistin sekä aktiivikajarit.
 
RoccoScientist sanoi:
Viedäänpä keskustelua vähän toisenlaisille urille, mutta toisaalta ei kuitenkaan. Kun nimittäin koekuuntelusta oli puhetta, niin kuinka moni tekee asiat "sääntöjen mukaan" ja ottaa kaiuttimet koekuunteluun kotiin? Entä onko teillä tietyt suosikkialbumit tai elokuvat, joilla kaiutinehdokkaita testaatte? Onko asioita, joita koekuuntelijan tulisi erityisesti pitää mielessä kaiuttimia kuunnellessaan?

Teidän juttuja lukiessani hahmotan yhä selkeämmin oman paikkani. Aika on selvästi ajanut ohi. Ei edes harmita, ihan tyytyväinen olen tilanteeseeni enkä haikaile sen kummempaa  :)

Varmasti itsestään selvyyksiä, mutta minulle on tärkeätä tuntea kuuntelumateriaali perinpohjin. Niin että olen kuunnellut sitä kaikentasoisten kaiuttimien ja laitteistojen kautta. Tiedän miten se upeimmillaan voisi soida. Sekä mitä huonommat kaiuttimet korostavat tai latistavat. Ajattelen että vasta kun minulla perspektiiviä kuunteluun, voin arvioida sointia.

Tärkeätä on myös kuunnella sellaista musiikkia jota eniten aikoo soittaa kotonakin. Homma voi olla heti hankalampi jos etsii kaiuttimia joista haluaa kuunnella keskenään aivan erityylistä musiikkia. Karkeasti vaikka jako klassiseen tai rokkiin. Silloin ehkä joutuu tyytymään parhaaseen kompromissiin.

Hämmentävää että täällä on useita äänentoistoon perehtyneitä kirjoittajia jotka eivät juurikaan osallistu musiikkiaiheisiin keskusteluihin tai tuo esiin omia mieltymyksiään esimerkkien kautta. Sinun Rocco heittämät parit + ja - maininnat virittivät heti kiinnostukseni, mitähän mahdat kuunnella mieluiten...
 
Minä en ehkä ole siihen tapaan hifi-harrastaja, että olisin kumartanut tiettyjen high-end merkkien suuntaan ja hakenut sitä täydellistä sointia. Itse mm. teen sellaisen kardinaalimunauksen, että kuuntelen monikanava-viritinvahvistimen kautta musiikkia. Siis sellaisen integroidun hässäkän. Aikoinaan oli etu- ja pääteasteet erikseen, mutta normaaleissa koti-oloissa mielummin preferoi laitteiden vähyyttä.

Itselleni kaiuttimet on aina olleet se, jolla ääni tehdään ja jolla on merkitystä. Vahvistimesta pitää vain löytyä riittävästi potkua, että jaksaa niille signaalia syöttää. Toisaalta itse tykkään kovasti aktiivi-kaiuttimista ja varsinkin Genelecien erottelevasta soundista. Genelecit on kuitenkin työhuoneessa ja olkkarissa kirjahyllykaiuttimet kera subin. Ei mikään optimaalinen ratkaisu vaan enemmänkin kompromissi eri käyttötarkoitusten välillä.

Juupeli kyseli koekuuntelu-levyjen perään. Itselläni on kaksi ehdotonta
Massive Attackin Protection ja Vladislav Delayn Demo(n) Tracks

Noilla osaan jotenkin arvioida mihin kaiuttimet pystyy, taajuusvasteen, stereokuvan ja erottelevuuden suhteen. Ja tiedän myös miten nuo soivat talossa, joka on rakennettu 20 000 euron kaiuttimien ja samalla tinkimättömyydellä valittujen komponenttien ympärille.
 
TON-III sanoi:
http://www.bwgroup.fi/rcx-1500.html
mielessä pyytää asioimassani liikkeessä oleva demolaite kotikuunteluun.

Käväsin tuossa puodissa eilen lyhyesti, mulla oli mukana Nina Hagenin 'Street'-levy jossa biisi 'In my world' sisältää monia äänialueita, ikäväkseni tuo kuulosti paikanpäällä aika tunkkaiselta ja kohinaa omavalta, sain myöntävän vastauksen kysyessäni demolaitetta kotikuunteluun - käyn noutamassa joku päivä.
 
TON-III sanoi:
Käväsin tuossa puodissa eilen lyhyesti, mulla oli mukana Nina Hagenin 'Street'-levy jossa biisi 'In my world' sisältää monia äänialueita, ikäväkseni tuo kuulosti paikanpäällä aika tunkkaiselta ja kohinaa omavalta, sain myöntävän vastauksen kysyessäni demolaitetta kotikuunteluun - käyn noutamassa joku päivä.

Mietiskelin tuota samaista laitetta itsekin reilu vuosi sitten. En kotiin asti laitetta kuitenkaan kantanut kun sain liikkeessä kuunnella omien kaiuttimien tuoreempien versioiden kanssa. Mukavasti toimi yhteen B&W:n pienempien lattiakaiuttimien kanssa.

Syy miksi jäi minulta kauppaan oli liitäntöjen vähyys. Kotona tuntuu olevan kaikenlaisia äänilähteitä jotka mielellään liittäisi stereoihin. Päädyin silloin hankkimaan Marantzin pienen 5-kanavaisen surround vahvistimen (NR1403) ja siihen kaveriksi 2-kanavaisen päätteen (MM7025). Ohjelmapuolta hoitaa Marantz UD 5005. Kyseinen kokoonpano toimii mielestäni oikein mukavasti yhteen B&W 603s3 kaiuttimien kanssa.

Myöhemmin tajusin tuon pienen 5-kanavaisen virheostokseksi muutaman tyhmän puutteen takia. Onneksi viimekesäinen ukkonen avitti vaihtoa hieman fiksumaan. Nyttemmin "etuvahvistimena" NR1604 ja levyjä/leffoja pyörittää UD5007.

Pääasiassa kuuntelen levyjä, jolloin syöttö tulee soittimesta analogisena ja leffoja katsellessa taas HDMI:n kautta. Näin molemmille on omat asetukset ja CD:t automaattisesti kahdesa kanavassa sekä elokuvat viidessä.

Mutta asiaan. Aikaisemmin noille samaisille etukanaville virtaa toimitti Harman/Kardonin AVR 700(5?) tehoa luvattiin 8ohmiin 2x110 ja 5x100 joka jätti kaiuttimet vähän puhdittomiksi.

Tuon kyseisen laitteen tultua tiensä päähän ja Marantzin päätteen hankinnan jälkeen kaiuttimet heräsivät uuteen eloon. Huone pysyi kokoajan samana, samoin laitteiden ja kalusteiden paikka joten sekään ei voi asiaan vaikuttaa. Alapäähän tuli enemmän voimaa sekä koko äänialue kirkastui. Toki samassa päivityksessä vaihtui myös äänilähde uudempaan.
 
_Mikko_ sanoi:
Mietiskelin tuota samaista laitetta itsekin reilu vuosi sitten.

Syy miksi jäi minulta kauppaan oli liitäntöjen vähyys.

Oma käyttö suurimmaksi osaksi radion ja cd-levyjen kuuntelua, siihen tuon pitäisi olla ihan ok kun omaa vielä sis.rakennetun nettiradiomahdollisuudenkin.

Luulenpa että ne kaiuttimet tekevät ja paljon ....... mutta jos sitä kohinaa kuuluu niin en kyllä 'huonompaan' vaihda.